Tarih: 08.09.2022 18:32

Kripto para alırken dikkat edilmesi gerekenler

Facebook Twitter Linked-in

Kripto paralar, yeni nesil yatırım olarak ifade edilen ve yatırımcılara yüksek getiri oranları sunan varlıklardır. Bitcoin ve Ethereum’un yanı sıra, binlerce kripto para bugün merkezi borsalarda ve DeFi platformlarında işlem görmektedir. Hisse senedi, altın ve Dolar gibi yatırımlara nazaran yüksek kazanç potansiyeli ile tercih edilen kripto paralar, her geçen gün sayısı artan geniş bir varlık skalası sunuyor. Bu da, kripto para alırken seçici ve dikkatli olmayı beraberinde getiriyor. Kripto para satın almak, yüksek getiri potansiyeli ve ekosistemin hızlı gelişimi ile birçok kişinin tercihi arasında yer alıyor. Kredi kartı ile kripto para almak ise KuCoin gibi kredi kartı ile bitcoin alımına izin veren kripto para borsalarında oldukça basittir. Peki kripto para satın alırken nelere dikkat edilir, bakalım.

Teknik dokümanda yol haritası nasıl belirlenmiş?

Kripto paraların tamamında, projenin teknik altyapısını, hedeflerini ve diğer detayları belirten bir whitepaper, yani teknik doküman yer alır. Kripto paralara yatırım yaparken, teknik dokümanda yer alan bilgiler önemlidir. Bu bilgiler içinde token ekonomisi, projenin yol haritası yer almaktadır. Örneğin bir kripto para projesi, 3 yıl içerisinde hangi adımları atacağını, neleri hedeflediğini belirtebilir. Uzun vadeli bir kripto para yatırımında, projeyi tüm yönleri ile bilmek önemlidir. Bu nedenle, diğer yatırımcılardan yatırım tavsiyesi almaya nazaran, teknik dokümanda yer alan bilgileri incelemek çok daha sağlıklıdır.

Tokenomics yapısı nasıl?

Kripto varlıklarda, Bitcoin öncü bir ödeme ve yatırım aracı olarak bir devrimi başlatmıştır. Bitcoin, 21 milyon sınırlı arza sahip olmasına karşın, günümüzde işlem gören kripto paraların arz politikaları farklıdır. Arz, kripto paranın değeri üzerinde en önemli kriterlerden biri olması açısından önemlidir. Kripto para satın alırken, maksimum arz, dolaşımdaki arz ve toplam arz gibi verilere dikkat edilmelidir. Kimi kripto paralarda arz zaman içinde azaltılırken, kimi kripto paralarda arz zaman içinde artar ve sınırsızdır. Enflasyonist ya da deflasyonist yapı, kripto paraların grafiğini etkilemektedir.

Teknik analize göre fiyat grafiği nasıl?

Kripto para yatırımında, teknik analiz son derece önemlidir. Temel analiz, piyasadaki temel gelişmeler üzerinde fiyat analizini ifade ederken, teknik analiz ise fiyat grafiğini belirli formasyonlar üzerinden ele alır. Kripto paraların Bitcoin ve genel piyasa seyrine göre grafiği, fiyatlar arasındaki korelasyon önemlidir. Teknik analizde, dip ve tepe seviyelerine göre trend çizgileri çekilerek, uzun vadeli fiyat hareketleri tahmin edilebilir. RSI seviyesi, price action gibi analizler kripto para piyasasında kazanç sağlayan sonuçlar verebilir. Teknik açıdan alım fırsatı veren varlıklara yatırım yapmak, uzun vadede ciddi getiri sağlayabilir.

İşlem hacmi ve borsa listelenmeleri nasıl?

Finansal enstrümanların tamamında olduğu gibi, kripto paralarda da işlem hacmi çok önemli bir veridir. Toplam alım satımı ifade eden hacim, bir varlığa gösterilen ilginin anahtarlarından biridir. Kripto para yatırımı yaparken, coin’in işlem hacminin yüksek olup olmadığına dikkat edilmelidir. Buna ek olarak, hangi kripto para borsasında listeleme olup olmadığı da diğer bir önemli kriterdir. Kripto paralarda, henüz tüm borsalara girmemiş coin’ler, gizli cevher, yani ‘GEM’ olarak ifade edilir. Bu kripto paralara yatırım yapanlar, çok yüksek getiriler sağlayabilir.

Kripto paranın topluluk gücü nasıl?

Kripto varlıklar, altın ya da dolar gibi finansal varlıklardan farklı olarak internet ekosistemi ile iç içe geçmiş yatırım araçlarıdır. Bu anlamda, bazı kripto paralarda güçlü topluluk yapısı fark yaratabilmektedir. Bazı coin’ler teknolojisi ve inovasyonu ile öne çıkmaya çalışsa da, şaka amaçlı geliştirilen ‘meme’ token gibi projeler, topluluk gücü ile yüksek getiri sağlayabilmektedir. İnternet esprisi üzerine inşa edilen Dogecoin ve 2021 yılında ciddi bir şekilde yükselen SHIBA INU, güçlü topluluk yapısı ile öne çıkan kripto paralar içinde yer almaktadır.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —