Tarih: 07.04.2024 12:51

Sürekli kabus görüyorum diyenler bir de bunu deneyin!

Facebook Twitter Linked-in

Günde bir koşu kabusları uzak tutmaya yardımcı olabilir. 

Yeni bir araştırmaya göre, günlük egzersiz yapmak, her gece rüya görerek geçirdiğiniz süreyi kısaltabilir.

Teksas Üniversitesi'nden araştırmacılar, insanların gün içinde en az 60 dakika fiziksel aktivite yaptıklarında geceleri daha iyi uyuduklarını buldu. 

Ayrıca egzersiz, hızlı göz hareketi veya (REM) uykusu olarak adlandırılan, rüyaların gerçekleştiği uyku döneminde insanların harcadığı süreyi de azalttı.

Johns Hopkins'e göre bu aynı zamanda çoğu insanın kabus gördüğü dönemdir . 

Bu, doktorların kabusları azaltmak için halihazırda yaptıkları önerilerle tutarlıdır. Stanford uyku bilim adamlarına göre 'Düzenli egzersiz, yoga ve meditasyon da stresi azaltmaya ve uyku kalitesini artırmaya yardımcı olabilir' ve dolayısıyla kronik kabusları azaltabilir.

Kalp atışını arttıran her tür aktivite egzersiz sayıldı

Çalışma, Teksas Üniversitesi'nden psikologlar tarafından Mart ayı başlarında Scientific Reports dergisinde yayınlandı. 

Fiziksel aktivite türü, koşma ve bisiklete binme gibi yoğun egzersizlerden, yürüme veya ev işleri yapma gibi düşük yoğunluklu egzersizlere kadar değişiyordu. 

Katılımcıların kalp atışlarını artıran her türlü aktivite, günlük egzersiz hedeflerine sayıldı. 

Önceki çalışmalar, egzersizin uyku kalitesinde iyileşmelere yol açabileceğini ve REM uykusunda geçirilen süreyi azaltabileceğini göstermiştir . 

Bilim insanları, altı aylık bir süre boyunca uyku kalitesi ve egzersiz süresiyle ilgili ayrıntıları yakalamak için 82 katılımcıdan Fitbit takmalarını istedi. 

Kalp atış hızı ve vücut hareketleriyle ilgili verileri kullanarak, katılımcıların her gece uykunun farklı aşamalarından ne zaman geçtiklerini ve her gün ne kadar egzersiz yaptıklarını belirlediler.

Uykunun her aşaması, kalp atış hızı ve beyin dalgalarındaki fizyolojik değişikliklerle karakterize edilir. Burada araştırmacılar, farklı uyku aşamalarına ne zaman girdiklerini belirlemek için katılımcıların kalp atış hızını takip etti. 

Genel olarak konuşursak, uykunun ilk aşamalarında kalp atış hızı yavaşlar, ancak REM'de olduğunuz süre boyunca daha hızlı bir ritim kazanır.

Her gece vücudunuz beş farklı uyku aşamasından geçerek hafiften başlayıp giderek derinleşir. Uykunun son aşaması olan REM, rüya görmenin gerçekleştiği zamandır. 

Her aşama, bilim adamlarının ölçebileceği, kalp atış hızı ve beyin dalgalarındaki fizyolojik değişikliklerle karakterize edilir.  

Egzersiz yapanlar REM uykusunda daha az zaman geçirir

Araştırmacılar, katılımcıların egzersiz yaptıkları günlerde REM uykusunda daha az zaman harcadıklarını, ancak REM öncesi derin uyku aşamalarında daha fazla zaman harcadıklarını buldu. 

Bu derin uyku aşamasının, vücudun gün içinde en çok yeniden şarj olduğu dönem olduğu düşünülmektedir. Uzmanlara göre, 'Bu, vücudun dokuları onarıp yeniden büyüttüğü, kemik ve kas oluşturduğu ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği aşamadır' . 

Katılımcıların egzersizden sonraki gece uyku kalitelerinden daha memnun olduklarını bildirmelerinin nedeni bu olabilir. Katılımcılar, egzersiz seansından sonra sabahları kendilerini daha enerjik, daha az stresli ve üzgün hissettiklerini bildirdiler.

Fitbit'in kullanılması, araştırmacıların katılımcıları uzun bir süre boyunca laboratuvar yerine doğal ortamlarında gözlemlemelerine olanak sağladı. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —