Tarih: 22.09.2023 10:34

Zafer Partisi Genel Başkanı Özdağ, İklim Kanunu taslağına karşı çıktı

Facebook Twitter Linked-in

Zafer Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan İklim Kanunu taslağına karşı çıktı. Özdağ, taslağı "AB karbon piyasacıları tarafından Türkiye’nin ne yaptığını bilmeyen iktidarına yeni çıkar ilişkileri ufku açan bir gayya kuyusu" olarak nitelendirdi.

Özdağ, yaptığı basın açıklamasında, taslağın Türkiye'nin iklim değişikliği ile mücadelede gerçekçi bir yaklaşım sunmadığını, aksine Türk ekonomisine yeni bir yük getireceğini savundu. Özdağ, şunları söyledi:

"Bu kanun taslağı Avrupa Birliği tarafından hazırlanmış tercüme kokan bir kanun taslağıdır. Öncelikle ifade edelim ki, bu yasanın adı yanıltıcıdır. Bu yasa iklim değişikliği yasası değil karbon piyasası yasasıdır. TBMM bu kanun taslağını asla ve kat’a onaylamamalıdır, geri çevirmelidir. Bu kanun eğer TBMM’nden geçerse oluşturulacak olan Emisyon Ticaret Sistemi ile Türk çiftçisi ve kobiler başta olmak üzere gerçek üretici AB şirketleri karşısında rekabet edebilme şanslarını kaybedecekler ve karbon alım satımı gibi bir piyasa ile ve yeni bir vergileme usulü ile baş başa kalacaklardır."

Özdağ, Türkiye'nin iklim değişikliği ile mücadelede ek dışı ülke olarak daha etkin katkı sağlayabileceğini, ancak bu taslağın bu amacı gerçekleştirmeyeceğini savundu. Özdağ, "Türkiye kişi başı emisyonları bakımından ortalamanın çok altındadır. Türkiye’nin ek dışı ülke olarak iklim değişikliği ile mücadelede daha etkin katkı sağlayacağı inancı daha önce uluslararası camiada paylaşılmış olmasına rağmen şimdi alelacele tamamen dışarıda hazırlandığı anlaşılan bir kanun çıkarılarak Türk ekonomisi üzerine yeni bir yük bindirilmesi kabul edilemez" dedi.

Özdağ, taslağın iklim değişikliği ile mücadelede gerçekçi bir yaklaşım sunmadığını, aksine çevresel adaleti de gözetmediğini savundu. Özdağ, "Hazırlanan Kanun taslağı ile iklim değişikliği ile mücadelede ne gibi eylem planları ortaya konduğu muğlaktır. Devlet Planlama Teşkilatı kapatılmış bir yönetişimin bu kanun ile işlevi doğru dürüst tanımlanmamış bir üst kurul marifetiyle iklim değişikliği ile mücadele yürütmesi mümkün değildir. Bu kurulun bu iktidar zamanında çevresel adaleti yerine getirme ihtimali sıfırdır. Kanunda hakkaniyet kavramı yoktur" dedi.

Özdağ, taslağın Türkiye'nin ekonomisine zarar vereceğini savundu. Özdağ, "Ticareti yapılan her ürünün pazarı da olacağı için ETS üzerinden zaten kırılgan olan ekonomimiz üzerinde yabancı firmaların karbon alım satım ve kredileme marifetiyle yönlendirmesine açık bir ortam oluşacağı kesindir. Avrupa ile daha yoğun ticaret yapan bazı firmaların ve kuruluşların bu kanun taslağına verdiği desteğin sebebini az çok anlayabiliyoruz. Fakat şurası da muhakkak ki, Avrupa’nın Türk firmalarına karbon vergisi uygulamasından çekinerek adı geçen kuruluşların bu kanuna destek vermesinin bir de kimi yabancı yatırımcıların karbon kaçağı olan ülkelere yöneleceğinı hatıra getirmeleri gerekir. Yani ticaretimizin önemli bir kısmını Avrupa ile yapmış olmamız emisyon ticareti borsasına girmemiz şartını getirmemelidir" dedi.

Özdağ, taslağın iklim değişikliği ile mücadelede etkin bir yaklaşım sunmadığını, aksine çevreyi ve ekonomiyi daha da olumsuz etkileyeceğini savundu. Özdağ, "Bu vesileyle başta ABD olmak üzere sera gazı emisyonunda baş sorumlu olan ülkeleri iklim değişikliği ile mücadeleye daha fazla katkı vermeye çağırıyorum. Asırlardır Tuna’dan sanayi atıklarını Karadeniz’e gönderen Avrupa’nın gelişmiş ülkelerini iklim değişikliği ile mücadelede karbon piyasasına mahkûm olmamaya çağırıyorum. İktidara da önlerine konan tercüme kanun taslağı ile oyalanacağına bu konuda vebali yüzde seksenlerde olan kuzey ülkelerini muhasebeye davet etmesini salık veriyorum" dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —