Tarih: 29.09.2022 16:32

Adetliyken İlişkiye Girilir Mi?

Facebook Twitter Linked-in

Adet kanaması nedir?

Adet dönemi genellikle her ay 3-7 gün kadar sürer. Adetliyken cinsel ilişkiye girilebilir mi? Bu konu kadın ve erkekler tarafından çok merak edilmektedir.

Adet kanamaları ergenlikle birlikte başlayıp menopoza kadar devam eden aylık düzenli olan vajinal kanamalardır. Sağlıklı bir kadında 21-35 günde bir adet kanaması olur. Bu kanamalar yaklaşık 2-7 gün kadar sürer. İki adet kanaması arasındaki süreye adet döngüsü adı verilir.

Adet kanamalarının kaynağı rahim içini döşeyen endometrium denen katmandır. Endometrium her ay hormonların etkisiyle dökülerek yenilenir. Bu da rahmi olası bir gebeliğe hazır hale getirir.

Adet döneminde ilişkiye girilir mi?

Adet döneminde cinsel ilişkiye girilebilir. Fakat bunun bazı şartları vardır. Normal zamanki ilişkiye göre daha dikkatli olunması gerekir. Adet döneminde cinsel ilişkinin olabilmesi için önce kadının bunu istemesi gerekir. Çünkü adet dönemi birçok kadında ağrılı, sancılı bir süreç şeklinde geçer. Kadınların bu dönemde daha çok halsizliği olur. Cinsel istekleri bir miktar bunlara bağlı azalabilir.

Eğer kadın adet döneminde cinsel ilişkiye girmeyi istiyorsa, herhangi bir ağrısı ve sancısı yoksa, kendini rahat hissediyorsa cinsel ilişki olabilir. Fakat bu durumda mutlaka prezervatif kullanılmalıdır. Çünkü adet döneminde uterus içindeki kanın dışarıya atılması için rahim ağzı açık olur. Dolayısı ile dışarıdan gelebilecek her türlü enfeksiyona karşı hem rahim hem de rahim içi oldukça hassastır. Bu yüzden mutlaka prezervatif kullanılmalıdır. Adet döneminde prezervatif kullanmadan ilişkiye girmek çok ciddi pelvik enfeksiyonlara yol açabilir.

Bu şartlar sağlanıyorsa adet döneminde cinsel ilişkiye girmenin bir sakıncası bulunmaz.

Adetliyken ilişkiye girmenin riskleri nelerdir?

Adetliyken belli kurallar çerçevesinde ilişkiye girilebilir. Ancak bu kurallara uyulmaz ise hem kadın hem de erkek için bazı riskler vardır. Bu riskler şunlardır;

Adetliyken ilişkiye girmek kanamayı artırır mı?

Adetliyken cinsel ilişkiye girmek adet kanamalarını artırmaz. Adet kanamalarının ana nedeni kadındaki hormonal değişime bağlı rahim içi zarın dökülmesidir. İlişkinin buna bir etkisi yoktur.

Adetliyken ilişkiye girilmemesi gereken durumlar nelerdir?

Her ne kadar adet döneminde ilişki yasak olmaza da bazı hallerde adet döneminde ilişkiye girmek uygun olmayabilir. Bu durumlar nelerdir;




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —