Tarih: 27.02.2024 10:50

Kan vermek orucu bozar mı? Kan tahlili için kan vermek orucu bozar mı?

Facebook Twitter Linked-in

Oruç tutanlar için kan verme veya kan tahlili yaptırma konusu, bazen kafa karışıklığına neden olabilir. Peki, Kan vermek orucu bozar mı? Kan tahlili için kan vermek orucu bozar mı? Bu konuyu netleştirmek için detaylı bir bakış atalım.

Kan vermek orucu bozar mı?

Oruçlu iken kan vermek ve vücuda kan almak konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. İbn Kudâme'nin ifadesine göre, Ramazan ayında oruçlu iken kan vermek orucu bozmaz. Ancak, vücuda kan almak, beslenme veya gıda alma sürecine dahil olduğu için orucu bozar.

Ramazanda kan vermenin orucu bozup bozmamasıyla ilgili olarak çelişkili iki rivayet bulunmaktadır. Bir rivayete göre, Hz. Peygamber (s.a.s.), "Hacamat yapanın ve yaptıranın orucu bozulur" şeklinde buyurmuştur. Diğer bir rivayete göre ise, Hz. Peygamber'in (s.a.s.) oruçlu iken hacamat yaptırdığı belirtilmektedir.

Kan tahlili için kan vermek orucu bozar mı?

Bu iki hadisi birlikte değerlendiren bilginlerin çoğu, birinci hadisi o dönemde hacamat yapan kişinin, kanı özel alet ile emerken ağzına kaçırabileceği, hacamat yaptıranın ise kan verdiği için zayıf düşerek hasta olabileceği ve dolayısıyla oruçlarının bozulma tehlikesi ile karşı karşıya kalabileceği şeklinde yorumlamışlardır. Bu nedenle, kan vermenin orucu bozmayacağı sonucuna varmışlardır.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —