Tarih: 16.06.2023 12:32

Altın ve Euro Uyarısı: İslam Memiş'ten Piyasa Tahminleri

Facebook Twitter Linked-in

Altın ve euro konusunda uyarıda bulunan para piyasaları uzmanı İslam Memiş, son tahminlerini paylaşarak, korkan veya pişman olanlara seslendi. Memiş, altın fiyatları ve dolar kuruna ilişkin dikkat çeken öngörülerde bulundu. Fed'in faiz artırımı yapmamasının ardından altın fiyatları geriledi ve ons altın 1932 dolara kadar düştü. Bu durum, gram altının da Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarının etkisiyle değer kaybetmesine neden oldu. Ayrıca KMKTP'de gerçekleşen altın işlem hacmi 4 milyar 632 milyon 358 bin 848,38 lira olarak kaydedildi ve işlem miktarı ise 3.158,49 kilogram oldu. Bu verilere göre, Merkez Bankası'nın brüt döviz rezervleri 9 Haziran itibarıyla 450 milyon dolar azalarak 57 milyar 790 milyon dolara geriledi.

Fed, politika faizini yüzde 5 ila 5,25 arasında sabit tutma kararı aldı. Ancak komite, enflasyonun hala yüksek olduğunu düşünerek yıl sonuna kadar 2 kez daha faiz artırımı öngörüyor. Bu öngörüler dolar talebini artırırken altın fiyatlarını düşürdü. Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyonda düşüş olduğunu, ancak yüzde 2'lik hedefe ulaşmanın uzun bir sürece yayılacağını belirtirken, bu yıl için faiz indirimi beklentisinin olmadığını ifade etti.

Döviz ve altına yatırım yapmayı düşünenlere ise para piyasaları uzmanı İslam Memiş uyarılarda bulundu. Memiş, "Yine önümüzdeki haftaya kilitlendik. Önümüzdeki haftaya kadar dolar/TL kurunda güçlü bir duruşun korunabileceğini düşünüyorum" dedi ve özellikle dolar/TL kurunda 22 ve ardından 21,80 seviyesine kadar düşüş öngördüğünü belirtti. Bu öngörülerini daha önce sosyal medya hesaplarından da paylaştığını ve bu görüşünde herhangi bir değişiklik olmadığını ifade etti. Euro/TL kurunun ise 25,67 seviyesinde olduğunu ve Euro/Dolar paritesinin 1,08 seviyesinin üzerinde tutunmaya devam ettiğini söyleyen Memiş, kısa vadede Euro/Dolar paritesinin 1,08 seviyesinin altını test edebileceğini ve ardından tekrar yükselişe geçebileceğini belirtti. Ayrıca yaz dönemi için Euro/Dolar paritesinde 1,15 seviyesini beklediklerini ve yol haritalarında herhangi bir değişiklik olmadığını vurguladı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —