Tarih: 22.07.2023 10:09

Rusya’da dün neler oldu? 21 Temmuz 2023

Facebook Twitter Linked-in

Dün, 21 Temmuz 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Putin: “Polonya, Ukrayna’daki çatışmaya müdahale etmeyi bekliyor”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Polonya’nın NATO şemsiyesi altında bir koalisyon oluşturup Ukrayna’nın batısına askeri müdahale planlayarak batıdaki topraklarını almayı planladığını söyledi.

Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan Putin, Ukraynalı yetkililerin, halkı, ülkenin egemenliği ve ulusal çıkarlarının geleceğinin umurlarında olmadığını belirtirken, kendisini Batı ülkelerine satan Kiev yönetiminin yalnızca varlığını uzatmak adına her şeyi yapmaya hazır olduğunu vurguladı.

Bununla birlikte savaş ateşinin yoğun bir şekilde alevlendirildiğine değinen Rus lider, “Bunun için uzun süredir Rusya’ya olan nefreti, Rus düşmanlığını dış ve iç politikalarının bir aracına dönüştüren Doğu Avrupa devletlerinin liderlerinin hırslarını kullanıyorlar” diye konuştu.

Polonya’nın hem Ukrayna hem de Belarus topraklarının bir kısmını almak istediğini ifade eden Putin, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Polonyalı liderlere gelince, muhtemelen NATO şemsiyesi altında bir tür koalisyon kurmayı ve daha sonra kendilerine Ukrayna’nın batısından büyük bir parçayı koparmak için Ukrayna’daki çatışmaya doğrudan müdahale etmeyi bekliyorlar. Ayrıca Polonyalıların Belarus topraklarının hayalini kurduğu da iyi biliniyor. Polonya-Litvanya-Ukrayna birliği kurma planları hakkında basında yer alan haberlere dikkatinizi çekerim. Burada paralı asker toplanmasından bahsetmiyoruz. Bunlardan zaten yeterince var. Basında çıkan bu koalisyon, modern Batı Ukrayna’nın güvenliğini sağlamak da dahil olmak üzere Ukrayna topraklarındaki operasyonlar için kullanılması planlanan düzenli, iyi örgütlenmiş donanımlı bir askeri birim olarak tasarlanıyor. Gerçekte ise Ukrayna’nın batı topraklarının işgalini içeriyor.”

ABD: Rusya Karadeniz’deki sivil gemilere saldırabilir

ABD, Rusya’nın Ukrayna limanlarının girişlerine ilave deniz mayınları döşediğini ve bu konuda Ukrayna’yı suçlayıp Karadeniz’deki sivil gemilere saldırı düzenleyebileceğini ileri sürdü.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Rusya’nın Ukrayna limanlarına saldırdığını ve tarımsal altyapıya zarar verdiğini kaydederek, Moskova’nın saldırılarını Karadeniz’deki sivil gemilere yönelik saldırıları da içerecek şekilde genişletebileceği uyarısında bulundu.

Misket bombaları Ukrayna’nın elinde

Kirby, ABD tarafından verilen misket bombalarının Ukrayna’ya ulaştığını ve sahada konuşlandırıldığını teyit etti ancak detaylar için Ukraynalıların bilgi vermesinin doğru olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Ukraynalıların misket bombalarını “uygun ve etkin” şekilde kullandığını söyleyen Kirby, bunun Rusya’nın savunma manevraları üzerinde etkisi olduğunu ifade etti.

UAEA, Zaporijya’daki reaktörlerin çatılarını denetlemek için erişim izni bekliyor

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi, Ukrayna’daki Zaporijya Nükleer Santrali’nde bulunan uzmanların, olası bir patlayıcı maddenin bulunup bulunmadığına yönelik incelemeleri kapsamında reaktörlerin çatılarına erişim izni verilmesini beklediğini bildirdi.

UAEA’dan yapılan yazılı açıklamada, Başkan Grossi’nin Zaporijya Nükleer Santrali’nin son durumuna ilişkin değerlendirmeleri yer aldı.

Grossi, Ajans uzmanlarının geçen hafta nükleer santralde ek denetim ve incelemelerde bulunduğunu, şu ana kadar herhangi bir ağır askeri teçhizat, patlayıcı veya mayına rastlanmadığını belirterek, “Ancak uzmanlar halen reaktör binalarının çatılarına erişimi bekliyorlar.” ifadesini kullandı.

Grossi, söz konusu denetimler kapsamında görünürde bir patlayıcı veya mayın bulgusuna rastlanmadığını kaydederek, “Uzmanlara reaktörlerin çatılarına ve türbin salonlarına erişim izni verilmedi. Ekiplerin özellikle denetlemek istediği 3’üncü ve 4’üncü üniteler de buna dahil. Ajans’ın söz konusu yerlere yönelik erişim izni talebi sürecek.” değerlendirmesinde bulundu.


Merkez Bankası, faizleri artırdı

Rusya Merkez Bankası, 21 Temmuz’da düzenlediği olağan yönetim kurulu toplantısında politika faizinde Eylül 2022’den bu yana ilk kez değişikliğe giderek yüzde 7,5’ten yüzde 8,5’e yükseltti.

Faizleri bu hafta içi gerçekleştirilen anketlere katılan ekonomistlerin 50 baz puan artış beklentisinin üzerinde artıran Merkez Bankası, mevcut enflasyon oranlarının yüzde 4’lük hedefi geçtiğini vurgularken, iç talepteki artışın sınırlı işgücü kaynakları ve üretimdeki genişlemenin üzerinde olduğunun altını çizdi.

Düzenleyici, kararla ilgili yazılı açıklamasında, “Enflasyon beklentileri yükselmiş, 2023’ün başından bu yana iç talep dinamikleri ve rubledeki zayıflama, enflasyon yanlısı riskleri önemli ölçüde artırmıştır. İç talepteki artış, üretim ve işgücü dinamiklerini önüne geçmiştir” ifadelerini kullandı.

Ruble hızlı tepki gösterdi

Politika faizlerinin artırılacağı tahmin edilse de ekonomistlere göre yüzde 8’e çıkarılması öngörülen faizlerin yüzde 8,5’e yükseltilmesi kararına rublenin hızlı ancak etkisiz tepki verdiği gözlemlendi.

Moskova Borsası’nda (MOEX) döviz ticareti sırasında rublenin değer kazandığı kaydedilirken, kararın öncesinde dolar kuru 90,11 ruble, avro ise 100,28 rubleden işlem görüyordu.

Merkez Bankası’nın faiz kararının ardından dolar rubleye karşı düşüşe geçerek 90 rubleye, avro ise 100,13 rubleye geriledi.

Vershinin: “Rusya, ancak koşullar yerine getirilirse tahıl anlaşmasına döner”

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Vershinin, Rusya’nın anlaşmada kendilerini ilgilendiren gerekliliklerin yerine getirilmesi durumunda tahıl anlaşmasının uzatılmasına onay vereceğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen basın toplantısında tahıl anlaşmasındaki son durumu değerlendiren Vershinin, tahıl anlaşmasıyla ilgili ortak çalışmanın sürdürülmesinin ancak Rusya’nın yasal gerekliliklerinin karşılanması halinde mümkün olduğunu vurgularken, “Bu koşulları yerine getirilsin. Bunlar beş basit koşuldan oluşuyor. Tahıl anlaşmasında ortak çalışmaya devam etmemiz ancak sonuca göre mümkün olacaktır” dedi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Vershinin, Rusya Savunma Bakanlığı’nın Karadeniz’deki gemilerin askeri yük taşıyıcısı olarak kabul edileceğine ilişkin açıklamasının, gemilerin ne tür kargo taşıdıklarından emin olmak için denetlenmesi anlamına geldiğini bildirdi.

Rusya’da zorunlu askerlik yaşı değişiyor

Rusya’da parlamentonun alt kanadı Devlet Duması Savunma Komitesi Başkanı Andrey Kartapolov, ülkedeki askerlik yaşının yükseltilmesine ilişkin yasa tasarısında değişiklik yapıldığını bildirirken, yaş sınırlamasının 18 ila 30 yaş arasında olacağını söyledi.

Duma’da görüşülen askerlik yasasıyla ilgili değişiklikleri gazetecilere değerlendiren Milletvekili, yasanın daha önceki halinde yaş sınırının 21 yaş olduğunu hatırlatırken, “Burada asıl olan üst sınırın 30 yaşına çıkartılması. Alt sınır ise 18 olarak kararlaştırıldı çünkü birçok erkek 18 yaşında askere gitmek istiyor” dedi.

Maldivler’in, Rusya’ya gönderilen çiplerin “sevkiyat noktası” olduğu iddia edildi

Maldivler’in, Rusya-Ukrayna geriliminden dolayı “Rusya’ya yönelik yaptırımları delmek için bir sevkiyat noktası olarak kullanıldığı” iddia edildi.

Japon Nikkei Asia medya kuruluşunun araştırmasına göre, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlamasının ardından ABD merkezli şirketlerin ürettiği, yaklaşık 54 milyon dolar değerinde 400 bin çip, Maldivler üzerinden Rusya’ya sevk edildi.

Hindistan merkezli araştırma şirketi Export Genius’dan elde edilen ihracat-ithalat verilerinde, sadece 50 bin doların üzerindeki sevkiyatlar incelenirken, savaştan önce Maldivler’den bu miktarlarda sevkiyat yapılmadığı ortaya konuldu.

Söz konusu veriler, Maldivler’i, savaşın başlamasından sonra Rusya’ya en çok çip sevkiyatı yapan ülkeler arasında Çin’in ardından ikinci ülke konumuna getirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre ise Maldivler’in 2021’deki çip ihracatı yaklaşık 280 milyon doları buldu. Maldivler’den Rusya’ya sevk edilen ABD üretimi çipler ise bu miktarın yaklaşık yüzde 20’sine tekabül etti.

Mayıs 2022’de bu sevkiyatlar ciddi ölçüde artarken, aynı ayda Rus hava yolu şirketi Aeroflot, savaş nedeniyle Şubat 2022’de askıya alınan başkent Male ile Moskova arasındaki uçuşlarını da yeniden başlattı.

Ayrıca bu ani artış, Maldivler’de bir çip pazarının mevcut olmamasına rağmen gerçekleşti.

Araştırmada, birçok şirketin “Rusya’ya yönelik yaptırımları delmek için Maldivler’i bir sevkiyat noktası olarak kullandığı” ileri sürüldü.

Gümrük verilerine göre, 14 ihracatçı firmanın, Maldivler’den Rusya’ya çip sevkiyatı yapmasına rağmen hiçbirinin Maldivler merkezli olmadığına işaret edildi.

Rusya’dan kalkan “Astoria Grande” kruvaziyeri 852 yolcusuyla Trabzon’a geldi

Rusya’nın Soçi kentinden hareket eden “Astoria Grande” adlı kruvaziyer, Trabzon Limanı’na demir attı.

Astoria Grande yolcuları, 16 Temmuz’da Soçi’den başlayıp Sinop, İstanbul, Bozcaada ve Trabzon’u kapsayan sefere çıktı.

195 metre uzunluğundaki “Astoria Grande” adlı Cruise gemisi, 852 turist ve 390 mürettebatıyla Trabzon’a geldi.

Yolcu gemisinin yıl içerisinde 5 kez Trabzon’a gitmesi bekleniyor.

Rusya’nın tanınmış askeri uzmanlarından Girkin gözaltına alındı

Rusya’nın tanınmış askeri uzmanlarından ve sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin eski “savunma bakanı” İgor Girkin gözaltına alındı.

Girkin’in sosyal medya hesabından eşinin imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, Girken’in bugün sabah saatlerinde Moskova’daki evindeyken Rus emniyet güçlerince gözaltına alındığı belirtildi.

Rus basınında çıkan haberlere göre, aşırıcılık çağrısında bulunmakla suçlanan Girkin, 5 yıla kadar hapse çarptırılabilir.

“Strelkov” mahlasıyla da tanınan Girkin’in, Rus paralı asker şirketi Wagner’in eski bir çalışanının talebiyle gözaltına alındığı öne sürülüyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —