Tarih: 24.03.2024 02:20

Alman Adidas ülkesinin formasını ABD'li Nike'a kaptırdı

Facebook Twitter Linked-in

Alman Futbol Federasyonu (DFB) 70 yılı aşkın süredir forma sponsoru olan Adidas ile ortaklığının 2027 yılında sona ereceğini ve bu tarihten itibaren 2034'e kadar geçerli olmak üzere Nike ile anlaşıldığını duyurdu. Ancak bu değişiklik kararı bugüne kadar diğer ülkelerin ve takımların imzaladığı forma spornsorluğu anlaşmalarından farklı bir etki yarattı. Adidas'ın bir Alman markası, yeni sponsor Nike'ın ise ABD şirketi olması konuyu milli bir mesele haline getirdi.

Nike 2 katını verdi

Sponsorluk anlaşmasının detayları açıklanmasa da Adidas'ın yıllık 50 milyon euro önerdiği, Nike'ın ise 100 milyon euro'dan fazla bir ödeme yapacağı iddia edildi.

İki firmadan açıklama

Adidas konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Bugün DFB tarafından federasyonun 2027’den itibaren yeni bir tedarikçiye sahip olacağı konusunda bilgilendirildik” dedi. Nike ise "2027'den itibaren, futbolun potansiyelini geliştirmek üzere, Alman Futbol Federasyonu ile birlikte çalışacak olmaktan ve resmi ortaklığımızdan dolayı sevinçliyiz" ifadeleri kullanıldı.

Siyesilerden tepkiler

Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck kararı, yerlilik ve millilik vurgusuyla eleştirerek "Ben Alman Milli Takım formasını, üç çizgisiz (Adidas'ın logosu) neredeyse düşünemiyorum. Adidas ve siyah, kırmızı, altın renkleri (Alman bayrağı) benim için her zaman bir arada olmuştur" dedi.

 

Adidas eşofmanı ile fotoğrafını paylaşan Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach ise "Adidas milli formamızda olmayacak mı? Bunun yerine bir Amerikan şirketi mi? Ticaretin bir geleneği ve bir parça yurt hissini yok ettiği yanlış bir karar olduğunu düşünüyorum" dedi.

"Ekonomik kararlar almalıyız"

Almanya Futbol Fedarasyonu (DFB) eleştirilere "Duygusal tepkilerin anlıyoruz ancak ekonomik kararlar almalıyız. Nike şimdiye kadarki en iyi teklifi yaptı" diye cevap verdi.  DFB Başkanı Bernd Neuendorf (62) ise
"Nike ile çalışmayı ve bize duydukları güveni dört gözle bekliyoruz. Gelecekteki ortaklık, DFB'nin önümüzdeki on yılda Almanya'da futbolun kapsamlı bir şekilde geliştirilmesi amacıyla kilit görevleri yerine getirmeye devam etmesini sağlayacaktır" dedi.

Adidas'ı nasıl etkileyecek?

Finansal açıdan bakıldığında, DFB’nin kararının kısa vadade Adidas üzerinde eknomik bir etkisi olmayacak. Şirketin sözleşmesi bu yıl Almanya’nın ev sahipliği yapacağı Euro 2024 turnuvasının yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Meksika’da düzenlenecek 2026 Dünya Kupası’nı da kapsıyor.

Bu ay Adidas, aralarında tarihi bir örneği olmayan pembe deplasman formasının da bulunduğu Euro 2024 milli takımı formasını açıklayarak Almanya’da manşetlere çıktı. Şirket bu hafta New Jersey’in şimdiden en çok satanlar arasına girdiğini söyledi ancak ayrıntılı rakamları açıklamayı reddetti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —