Tarih: 21.09.2022 13:23

Rusya'nın Seferberlik İlan Etmesi Ne Anlama Geliyor?

Facebook Twitter Linked-in

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında ülkede 'kısmi seferberlik' ilan edildiğini duyurdu. Ukrayna'nın Donbas, Zaporijya ve Herson bölgelerinin bağımsızlık kararlarını desteklediklerini söyleyen Putin, Batılı ülkelerin Ukrayna'da barışçıl çözüm istemediklerini dile getirdi. Rus lider, "Toprak bütünlüğümüz tehdit edilirse Rusya mevcut tüm yolları kullanacak, bu bir blöf değil" dedi.

Peki şimdi ne olacak ve işgalin yedinci ayında gelen kısmi seferberlik kararından ne anlamalıyız? Bu soruları masaya yatırmadan önce Rusya'nın alacağı önlemlere bir göz atalım...

1. Kısmi seferberlikte Rusya ne gibi önlemler alacak?

Putin'in yaptığı açıklamaya göre, yalnızca yedekte bulunan ve silahlı kuvvetlerde görev yapan, belirli askeri uzmanlıklara ve deneyime sahip vatandaşlar silah altına alınacak. Askere çağrılanlar, birliklere gönderilmeden önce özel bir askeri harekat deneyimi dikkate alınarak, mutlaka ek askeri eğitimden geçecek.

Seferberlik için çağrılanlara sözleşmeli askerlerin maaşları seviyesinde ödeme yapılacak. 

Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Putin'in kısmi seferberlik ilanının ardından yaptığı açıklamada, 300 bin yedek askerin orduya çağrılacağını belirtti.

Öte yandan, Rusya'da askeri seferberlik görevinden kaçanlar için hapis cezasının artırılmasına yönelik yasa tasarısı, Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'dan geçti. Tasarıya göre, düşman ordusuna gönüllü bir şekilde teslim olan askerlere 10 yıl, savaşta yağma yapanlara 15 yıl hapis cezası verilebilecek. Seferberlik zamanında askeri görevden kaçmanın hapis cezası da 5 yıldan 10 yıla çıkarıldı.

2. Rusya neden şimdi, savaşın yedinci ayında kısmi seferberlik ilan etti?

Ukrayna güçlerinin son haftalarda karşı taarruza geçtiği ifade ediliyordu. Kiev, yaklaşık 2 hafta önce Rus ordusuna karşı Ukrayna’da aktif bir karşı saldırı operasyonu başlattıklarını açıklamıştı. Açıklamada, karşı taarruzda 3 bin kilometrekareden fazla alanın Rusya'dan geri alındığı kaydedilmişti. Hatta Ukrayna'nın aylar önce Rusya'nın ele geçirdiği Luhansk'ı geri aldığı belirtiliyordu. 

3. Seferberlik ile kısmı seferberlik arasındaki fark nedir?

Emekli Tuğgeneral Dr. Özgür Tör, seferberliğin silahlı kuvvetlerin desteklenmesi kapsamında yapılan faaliyetler olduğunu ve kapsamının sadece askere alma olmadığını aktardı. Dr. Tör, seferberliğe gerek ülkenin sanayisinin, gerekse milli güç unsurları ile cephedeki silahlı kuvvetlerin geri planda desteklenmesinin dahil olduğunun altını çizdi.

Tör, kısmi seferberliğin ise, ağırlıklı olarak yedek askerlerin, yeni terhis olmuşların ve askerlik çağına gelmişlerin veya emekli olmuş profesyonel askerlerin ihtiyaca binaen ve bir plan dahilinde tekrar göreve çağırılması olduğunu kaydetti.

4. Rusya neden bugüne kadar kısmi seferberlik ilan etmedi?

Rusya ve Kafkasya üzerine çalışmalar yürüten Abant İzzet Baysal Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamer Kasım, Rusya'nın işgal hareketine giriştiğinde savaşın bu kadar uzayacağını tahmin etmediğine işaret etti. “Ancak bunun böyle olmayacağı anlaşıldı” diyen Kasım, mevcut durumda Rusya'nın cephede asker ihtiyacı olduğunun anlaşıldığına vurgu yaptı. Kasım, kısmi seferberlik ilanının Rusya'nın savaşın uzayacağını kabul etmesi şeklinde de yorumlanabileceğini söyledi.

5. Kısmi seferberlik cepheye nasıl yansır?

Prof. Kasım, bir kısım askerin cepheye gitmek istemediğinin, hatta Rusya'nın hapishanelerdeki mahkumları cepheye sürdüğü yönünde iddialar olduğunun altını çizdi. “Kısmi seferberlik cephedeki asker sayısını artırır” diye konuşan Kasım, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Askerler bir bakımdan destek geliyor gibi görebilirler, bir yandan da yeni askere ihtiyaç varsa savaşın uzayacağı şeklinde de yorumlayabilirler.”

Dr. Tör ise, Ukrayna'nın son üç cepheden yaptığı taarruzda Rusya'nın, Harkov Bölgesi'nden geri çekildiğini anımsattı. “Harkov gibi ormanlık alanlarda piyade sayısı fazla olan önemli üstünlük sağlar” ifadelerine yer veren Tör, Rusya'nın elinde silah olan piyade eksikliğini tamamlamak için seferberlik ilan ettiğinin önemine vurgu yaptı. Tör, değerlendirmesine şu şekilde devam etti:

“Ukrayna 1 milyona yakın asker seferber etti, bunun yanında yabancı silahlı kuvvet askerleri de vardı. Rusya taarruza karşı denge oluşturacak seferberlik ilanı yaptı. Cephedeki asker sayısının artması cephenin sosyolojisini ve psikolojisini etkileyecek, cephedeki askere moral verecektir.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —