Tarih: 17.04.2023 16:04

Anne Sütü Sağma Pompaları: Anne Sütünü Korumanın Yolu mu Yoksa Azaltan Bir Faktör mü?

Facebook Twitter Linked-in

Bebeğimizin büyümesi ve gelişmesi için gerekli olan bütün besinleri içinde bulunduran anne sütü olağanüstü bir kaynaktır. Yaklaşık yüzde 90’ı sudan oluşan bu doğal gıda, içerisinde yararlı hormonları, büyüme faktörlerini, antioksidanları ve antikorları barındıran mikro besinler içerir. Sadece bebeğinizin gelişiminde rol oynamaz aynı zamanda enfeksiyonlara karşı da bir koruma kalkanı görevi görür.

Emen bir bebek hastalandığında mikropları annesine aktarır. Annenin bağışıklık sistemi bu mikropları tehdit olarak görür ve antikor üretir. İşte bu antikorlar da bebek emdiği zaman anne sütü ile yine bebeğe geçer. Böylelikle bebeğinizin hastalıkla mücadelesine destek verir.

Dolayısıyla bu doğal yaşam sıvısıyla bebeğinizi en az ilk 6 ayında beslemeniz çok önemlidir. Bazı durumlarda da sütünün sağılması ve saklanması gerekir. Böyle durumlarda anne sütü sağma pompası nasıl kullanılır, bilmek önemli.

Bu yazımızda anne sütüsağma pompası ile ilgili pek çok bebek sahibi annenin kafasını karıştıran sorulara yanıt vermeye çalışacağız.

ANNE SÜTÜ SAĞMA POMPASI NASIL KULLANILIR?

Manuel ve elektrikli iki çeşidi bulunan anne sütü sağma pompası nasıl kullanılır merak ediyorsanız, kullanıcı dostu bir ürün olduğunu baştan söyleyelim. Kendine has avantajlar barındıran iki çeşidinin de amacı pratikçe sütün sağılmasıdır. Hafif bir malzemeden yapıldığından ve ergonomik bir yapıda olmasından dolayı pompayı yanınızda pratikçe taşıyabilirsiniz.

Bunun yanında manuel modelleri özellikle kısa süreli kullanımlar için daha uygun. Ancak her iki model de süt miktarının artırılması, tıkanık ve şiş memenin rahatlatılması için avantajlı bir üründür.

Anne sütü sağma pompasının her iki modelinin de kullanım mantığı aynıdır. Yalnızca manuel olanda emme işlemi pompalama hareketi ile gerçekleştirilirken elektrikli de bir tuşa basılarak yapılır.

Göğüs yastığında kahverengi bölgeye kadar yerleştirilen pompa, bir emme gücü oluşturarak memedeki sütü vakumlar. Dolayısıyla bir sağma işlemi gerçekleştirir. Ve belli bir zaman sonra bu vakumlamadan kaynaklı göğsünüzden süt gelmeye başlar. Pompa özetle özellikle çalışan anneler açısından bebeklerini 6 ay boyunca emzirme avantajı sağlar. 

SÜT SAĞMA İŞLEMİ MEMEYE ZARAR VERİYOR MU?

Emzirmek, bebeğinize çocukluk ve yetişkinlik dönemlerinde bile sağlık katkıları bulunan bir besini verme imkanı sunar. Çalışan anneler süt pompası ile bebeğine çalıştığı dönemde anne sütü verme imkânı yakalar. Aynı zamanda kullanılacak ek ürünlerle bebeklerin beslenmesi çok daha kolaylaşır. Emen ve emmeyen bebekler için farklı seçenekler bulunur. 

Ancak itiraf etmeliyiz ki; ilk zamanlar genelde hepsinin kaygıları olur. Çünkü bu süt sağma pompasının göğüslerine zarar verip vermediği konusu kafalarını çok kurcalar. Ancak deneyimleyen annelerden yola çıkarak gönül rahatlığı ile şunu söyleyebiliriz; özel üretilen bu pompaları doğru kullandığınızda memeye kesinlikle zarar vermez. Bazı anneler ‘anne sütünü pompa ile sağmak sütü azaltır mı’ diye sorar.

Süt sağma pompası ayrıca sütünüzün azalmasına da neden olmaz. Sütünüzü periyodik şekilde sağdığınız zaman beyne ‘süt üret’ mesajını gönderdiği için üretim devam eder. Bunun yanında bebeğin emme refleksi ilk dönemlerde gelişmediğinden dolayı memeyi tamamen boşaltamaz. Ve bundan kaynaklı oluşan mastit sorununun önüne geçer. Sütü fazla olan annelerin sütünü sağmasını ve saklamasına imkan sunar.

Doğru kullanıldığında göğsünüzün rahatlamasını sağlayan bu pompa sayesinde aynı zamanda süt üretiminiz artar. Dolayısıyla fazla sütü depolama ve saklama imkânınız olur.

Özellikle kaliteli bir malzemeden üretilmiş modelleri ise emzirme dönemi boyunca kullanabilirsiniz. Hatta ikinci ve üçüncü çocuklarınızın emzirme süreçlerinde de süt sağma ihtiyacınıza cevap verir. Dolayısıyla tekrar tekrar almak zorunda kalmazsınız.

ANNE SÜTÜ GÜNDE KAÇ KEZ SAĞILIR?

Yaklaşık 20-30 dakika civarı süren anne sütü pompalama işlemi, doğası gereği ayrıca oldukça pratiktir. Elektrikli olanlarda pompalama süreci otomatik olmasıyla daha da kolaylık sunar. Haliyle bu pompanın avantajlarından istifade etmek isteyen annelerin en fazla merak ettiği konuların başında ise günde kaç kez sağım yapacağı gelir.

Bu çok merak edilen konuyu kısaca şu şekilde açıklayabiliriz. Şayet sütünüzün bol olduğu zamanlarda günde 3-4 defa 20-30 dakikalık seanslar ile kullanırsanız yüksek verim alabilirsiniz.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —