Tarih: 13.06.2023 16:16

Dolar Kuru Yatay Seyirde, Euro Küçük Dalgalanmalarla İşlem Görüyor - Ekonomi Haberleri

Facebook Twitter Linked-in

Dün sabah saatlerinde 23,60 TL'nin üzerinden başlayan dolar kuru daha sonra istikrarlı bir seyir izledi ve bu seviyelerde kalmaya devam etti. Bugün ise 23,66 TL seviyesinden başladı. Dolar, 23,60 TL civarında küçük dalgalanmalarla işlem gördü, ancak Euro 8 Haziran'dan beri 25,27 TL ile 25,46 TL arasında küçük dalgalanmalar yaşadı. Bugün ise Euro, 25,50 TL'den başladı.

Dün açıklanan nisan ayı cari açık rakamları, beklentileri aşarak 5,4 milyar TL olarak gerçekleşti. Son 12 ayda ise açık 57,8 milyar dolar olarak kaydedildi ve bu rakam 11 yılın en yüksek seviyesi oldu. Açığın artmasında ihracatın ithalattan daha hızlı daralması etkili oldu.

Yabancı yatırımcılar, yeni ekonomi yönetiminin atacağı adımları beklemekteler. Hazine ve Maliye Bakanlığı'na getirilen Mehmet Şimşek, "bürokrasiyi güçlendireceğiz ve normalleşeceğiz" mesajını verdi. Bu da ekonomiyle ilgili kurumların yönetimlerinde değişiklikler olabileceği anlamına gelmektedir. Merkez Bankası'nın başına atanan Hafize Gaye Erkan, görevini geçtiğimiz cuma günü eski Başkan Şahap Kavcıoğlu'ndan devraldı. ABD'li yatırım bankaları, TCMB'nin ilk toplantısında faizleri %25'e yükselteceğini tahmin ediyorlar.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Orta Vadeli Program'ın hazırlanmasıyla ilgili olarak para ve maliye politikalarına yönelik önemli maddelerin yer alacağını belirtti. Cevdet Yılmaz, "Önümüzdeki 3 yılı kapsayan OVP'mizi güncelleyeceğiz. Temel meselemiz halkımızın refahı olacak ve verdiğimiz sözleri hayata geçireceğiz" dedi.

Bugün küresel piyasalar için kritik bir veri açıklanacak: ABD enflasyon verileri. Fed'in bugün başlayıp yarın sona erecek toplantıları öncesinde açıklanacak bu veri, küresel piyasaların risk iştahında belirleyici bir rol oynayacak. TÜFE'nin Nisan ayında %0,4 artış göstermesinin ardından Mayıs ayında %0,2 artması bekleniyor.

Yerel piyasalarda ise önemli bir veri açıklanması beklenmiyor. Ekonomi yönetiminin alışılmışın dışında ekonomik politikalarıyla ilgili normalleşme adımları izlenmeye devam edecek.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —