Tarih: 01.01.2016 00:00

Apple ve Google'ın Tahtı Sallanıyor! 2023'te Her şey Değişebilir...

Facebook Twitter Linked-in

Son yıllarda yaşanan pek çok gelişme, teknoloji endüstrisindeki devler açısından büyük çaplı değişimler yaşanmasının zor bir ihtimal olduğunu gösteriyordu. Katlanan ekranlar, 5G ve hatta blok zincir ile kripto para gibi inovasyonlar bile teknoloji endüstrisinde ani ve sarsıcı değişimlerin ortaya çıkmasının zor olduğunu ortaya koymuştu.

Fakat Apple ile Google'ın son dönemde, şu ana kadarki en büyük risklerle karşı karşıya olduğu gündeme geliyor.

Google, son 10 yıldan uzun bir süredir çalışmalarını çoğunlukla reklam işlerine yöneltmiş durumda. Apple ise, rakiplerine meydan okuyabilecek pek çok inovasyon geliştirdi ve bunların çoğunu da mümkün olduğunca App Store ya da Apple Music üyelikleri gibi iPhone ile ilişkili alanlarda yürüttü. Gelinen noktada ise, iki devin bu sene şu ana kadarki en büyük varoluş mücadelesini yaşayabileceği tartışılıyor. Peki bu tartışmaların ardında yatan argümanlar neler?

Teknoloji yazarı Matt Weinberger'e göre, yakın zamanda iki şirketle ilgili yapılan analizlerde bu şirketlerin yavaşça savunma pozisyonuna geçtiğine ama bu işlemlerde yanlış adımlar arttıklarına vurgu yapılıyor.

Weinberger, Apple açısından, dünya çapında mevzuat düzenlemeleri baskılarının arttığını ve şirketin internet içeriği ile hizmetlerine erişimini denetleyen ortamın duvarlarının çatırdamaya başladığını belirtiyor. Weinberger, bu kapsamda hayata geçirilen yeni kuralların App Store hegemonyasını zayıflattığı kanaatinde.

Weinberger bu konudaki sözlerine şöyle devam ediyor:

“Apple'ın yeni nesil bilgi işlem teknolojileri tüketicileri ve geliştiricileri üzerindeki hakimiyetini arttıracak yeni akıllı gözlükleri piyasaya sürmeye hazırlandığı düşünüldüğünde, zamanlama oldukça enteresan görünüyor.”

Apple yıllar içinde, güç mücadeleleri, politik denetimler, uluslararası soruşturmalar ve Epic Games ile süren davaları neticesinde birtakım düzenlemelere gitmek zorunda kaldı. Şirket kısa süre önce yaptığı duyuruda, ilk kez iPhone ve iPad'e başka app store'ların erişimine izin verecek bir iOS güncellemesi hazırladıklarını duyurdu.

Apple'ın uzun süredir tartışılan App Store modeli, uygulamaların App Store'da müşterilere sunulmadan önce güvenlik ve içerik konusunda belirli standartları karşılayıp karşılamadığına ilişkin denetimden geçtiği bir sisteme sahip. Şirket, kullanıcıları dolandırıcılık, kötü amaçlı yazılım ve kalitesiz uygulamalardan korumak için App Store işlemlerinin çoğundan yüzde 30 kesinti yapılmasını haklı görüyor. Ancak, yasa yapıcılar, oyun geliştiriciler, start-up'lar, Elon Musk ve Mark Zuckerberg'e, yani kısacası Apple'da bulunmayan neredeyse herkese göre şirketin App Store tutumu rekabet kurallarına temelden aykırı düşüyor.

GOOGLE'IN TEHDİDİ İSE 'CHATGPT'

Google tarafında ise mevcut durumda en büyük tehditlerden biri, son dönemin yükselen yapay zeka yazılımı ChatGPT. OpenAI tarafından geliştirilen ve teknoloji dünyasında deyim yerindeyse fırtınalar estiren ChatGPT, Dall-E 2 motoru ismi verilen bir yapay zeka sistemi kullanıyor. Sistem en basit örneklerle, şiirden bilimsel makale yazmaya, yemek tarifi vermeye kadar insan yapımı yaratıcı ürünlerin ortaya konmasını sağlıyor.

Weinberger'e göre, Google'ın bu sene ChatGPT ile yaşayacağı çekişme gayet aşikar. Program, halihazırda Silikon Vadisi'ndeki pek çok öne çıkan isimden takdir görüyor. Yatırımcı Chamath Palihapitiya, internet dünyasında "uzun süredir yapılmamış böylesi bir inovasyonla" övgü topluyor.

ChatGPT'yi yazılımcılar tasarım kodları için kullanırken, sıradan insanlar ise nüktedan sorulara cevap bulabilmek için bile kullanabiliyor. Sistemin bu kadar kullanışlı oluşu Google için finansal bir kabusa dönüşebilir. Çünkü Google'a bir soru yazdığımızda sorumuzla ilgili linkler önümüzde sıralanıyor. ChatGPT ise, yeni yapay zeka teknolojisiyle doğrudan sorunun cevabını veriyor.

Weinberger bu konudaki kıyası şu ifadelere örneklendiriyor:

“Merak ettiğiniz bir soruyu akıllı bir arkadaşınıza sorabilecekken, soruyu aynı kelimelerle arama motoruna yazmaya gerek mi var?” 

Analistler, bahse konu gerekçelerden ötürü bu yılın Apple ile Google'ın şu ana kadar yaşayacağı en çekişmeli yıl olabileceğini dile getiriyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —