Tarih: 18.04.2023 17:01

Doğal Yöntemlerle Ayak Mantarından Kurtulmanın Yolları

Facebook Twitter Linked-in

Ayaklarımız gün içerisinde sürekli ayakkabının içinde kaldığında ne yazık ki bölgedeki deri nefes alamıyor. Bu durum da yanı sıra başka problemlere davetiye çıkarıyor. Özellikle uzun saatler ayakkabı ve çorapların içerisinde kalan ayaklarda bakteri ve mantar oluşumu daha kolay hale gelir. Temizliğine yeterince dikkat etmediğimizdeyse ayak mantarı kaçınılmaz bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkar.

Tinea Pedis olarak da bilinen ayak mantarı dermatofit adındaki mantarların ayak yüzeyine yerleşmesi ile başlar. Ayaklarınızda sürekli kaşınma ve kırmızı renkli döküntüler olarak kendini gösteren bu mantarlar zamanla can yakıcı bir hal alır. Kadınlara göre erkeklerde daha sık görülen ayak mantarı tedavisi için gecikmemek gerekir. Aksi halde mantar enfeksiyonu kısa sürede farklı bölgelere yayılır. Peki, ayak mantarı nasıl geçer? Bu problemin doğal tedavi yöntemleri neler? Ayak mantarına ne iyi gelir? Siz de bu soruların cevaplarını merak ediyorsanız, buyurun detaylara…

AYAK MANTARI NEDEN OLUR?

Ayak mantarı sıkça görülen deri rahatsızlıklarından biridir. Bulaşıcı nitelikte olan bu rahatsızlık ayaklarda kaşıntı ve yanma hissi ile kendini belli eder. Zaman içerisinde kaşıntıya bağlı kırmızı döküntüler haline gelen ayak mantarlarında soyulma ya da su toplama oluşur.

Sürekli kaşımaya bağlı olarak ayakta yara izleri görmek mümkündür. İlerleyen ayak mantarı sorunlarında kişilerde hoş olmayan ayak kokusu hissedilebilir. Ayak tabanlarında kepekli görüntü ve deride pul pul dökülmeler görülebilir.

Habertürk’ün haberine göre, cildinizde, ayak bölgenizde, soyulma, yanma hissi, kızarıklık, su toplama ya da kaşıntılara sebep olan birkaç çeşit ayak mantarı türü bulunuyor. Bu türlerden en yaygın olanları; en sık görülen parmak arası mantarları, tedavi edilmezse tüm ayak tabanına yayılabilen makosen ve kabarcıklı mantar enfeksiyonları.

Mantar enfeksiyonu genellikle ayak parmaklarında ve parmak aralarında kendini gösterir. Ayak mantarının sebepleri şu şekilde sıralanabilir:

Bu bahsettiğimiz maddeler, ayak mantarlarının en önemli sebepleridir. Tüm bunlara dikkat etmek bu yüzden çok önemli. O halde “ayak mantarı nasıl geçer” sorunuz için de detayları verelim.

AYAK MANTARINA NE İYİ GELİR?

Mantarlar bulaşıcı olmasından dolayı ayaklar arası çok hızlı bir şekilde yayılım gösterir. Ayak mantarı tedavisi gecikmesi halinde ise mantarlı bölgelerde iltihaplanmalara bağlı yeni enfeksiyonların oluşması kaçınılmaz bir hal alır. Bu nedenle mantar belirtileri olan kişilerin doktora başvurması ve evde destekleyici ayak mantarı tedavisi uygulaması gerekir. Peki, öyleyse ayak mantarına ne iyi gelir? Siz de merak ediyorsanız işte yanıtlarımız:

SİRKELİ SU

Sirke antibakteriyel özellikte olmasından dolayı mantar tedavisinde etkili olur. Ayaklar sıcak suyun içerisinde bekler. Üzerine bir su bardağı kadar sirke eklenmelidir. Su soğuyuncaya kadar ayaklar suda kalır. Bu uygulamayı günlük olarak yapmak mantarın ilerleyişini önlemeye yardımcı olur.

KARBONATLI SU

Ayak mantarının tedavisinde karbonatlı su mantarın deriden atılmasını sağlar. Aynı zamanda kaşıntı hissini geçiren karbonat, ferahlama sağlar. Bunun için her akşam ayakların karbonatlı suda bekletilmesi gerekir.

BİTKİSEL YAĞLAR

Ayaklardaki mantarın vermiş olduğu kaşıntı ve kötü kokunun giderilmesinde lavanta yağı, kekik yağı, zeytinyağı ve limon yağı gibi ürünler etkilidir.

Düzenli olarak ayaklara ve parmak aralarına bu yağlarla masaj yapılmalıdır. Ayrıca bu yağların içerisinde bulunan antioksidan bileşenler sayesinde mantar enfeksiyonu minimuma düşer.

AYAK MANTARI NASIL GEÇER?

Mantarın etkisini ortadan kaldırmak için enfeksiyonlu bölgelerin bulaşıcılığını önlemek gerekir. Bu yüzden ayak mantarı nasıl geçer diye soranlara öncelikle bulaşıcılığa dikkat etmelerini öneririz.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —