Tarih: 22.05.2023 14:36

Müteahhit Nasıl Olunur? Kimler Müteahhitlik Yapabilir?

Facebook Twitter Linked-in

Müteahhit Nedir, Ne İş Yapar?

Müteahhit inşaat sürecinde A’ dan Z’ye inşaat ile ilgili tüm prosedür ve çalışmaları baştan sonra takip eden ve bu süreçte yine bu çalışmalardan tam yetkiyle sorumlu olan kişidir. İnşaat Projesi için gerekli olan personel alımı ve çalışanları da bünyesine katarak İnşaat çalışmalarını denetleyerek her projenin zamanında tamamlanması ve dikkatli bir şekilde bu projenin tamamlanmasından mesuldür.

Aynı zamanda kelime anlamı olarak da zaten yüklenici ve üstlenici olarak da tanımlanan müteahhitlik; aslında oldukça sorumluluk getiren bir meslektir. İnşaat sektöründe sıvasından demirinden kalasından tuğlasına kadar yapılacak inşaatta kullanacak tüm malzemeleri ve malzemelerin kullanımı ile ilgili personellerin tüm çalışmasından da yine Müteahhitler sorumludur. Lakin ülkemizde bu kadar sorumluluk taşıyan mesleklerden biri olan Müteahhitlik olmak maalesef ki oldukça kolay.

Arapça kökenli olan müteahhit kelimesi; “üstlenici, taahhüt eden” anlamlarına gelmekte ve müteahhittin görev kapsamını belirtmektedir. İnşaat sahasını belirleme, bütçe oluşturma, işe alım süreçlerini yönetme gibi yapının inşa sürecinin tamamını üstlenen müteahhitlerin sorumlulukları şunlardır;


Müteahhit Nasıl Olunur?

Tüm dünyada icra edilen Müteahhitlik mesleği, diğer ülkelerde ülke nüfusuna göre çok azınlıkta olsa da maalesef ülkemizde ülke nüfusuna oranla çok fazla müteahhit vardır. Müteahhitlik aslında kavram olarak içerisinde yapım, inşa, inşaat gibi genel bir grubu içinde barındırır, yani sanıldığı kadar kolay bir meslek değildir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi sorumlulukları ve en önemlisi bilgi, tecrübe birde sermaye ister.

Küçük, büyük ya da orta seviye işletmelerin uzun vadede ayakta kalabilmesi için sermaye önemli bir şarttır. Sermayenin yanı sıra inşaat sektöründe ciddi bir tecrübe ve bilgi birikimi de gerekir. Bunların yanı sıra ekonomi, muhasebe, insan ilişkileri, bankacılık ve daha eklenebilecek birçok grup inşaat ile iç içe kompleks bir yapıdır. Böylesi kompleks bir yapıya patron olarak giriş yapmak, kısacası müteahhit olmak zor ve uzun bir yoldan geçmeyi gerektirir.

Müteahhit olmak için üniversite mezuniyet şartı aranmamaktadır

Aşağıda belirtilen evraklar ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı il veya ilçe müdürlüklerine başvuru yapılarak müteahhitlik belgesi alınabilir.

Gerçek Kişi İçin

Şirketler İçin

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın resmi sitesinden başvurular konusunda daha fazla bilgi sahibi olabilir ve YAMBİS (Yapı Müteahhitliği Bilişim Sistemi) üzerinden başvurunuzun takibini yapabilirsiniz.


Müteahhitlik Nasıl Yapılır?

Müteahhitlik için öncelikle ticari oluşum tamamlandığında yani gerçek ya da tüzel kişi olarak vergi mükellefi olunduğunda meslek için ilk adım atılmış anlamına gelir.

Akabinde ilgili ticaret odalarından alınan belgeler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı il müdürlüklerinin istediği diğer ilgili evraklarla başvurular yapılır ve kurum onayına istinaden başvuru sahiplerine müteahhitlik belgesi verilir.

Müteahhitlik belgesi ile müteahhitlik yapmaya hak kazananlar, bedel içeren bir sözleşmeye istinaden tamamladıkları işlerden iş deneyim belgesi alabilirler. Elde edilen iş deneyim belgesi ile Kamu İhale Kurumu’nun hazırladığı bakanlıklar ve il müdürlükleri gibi kurumların yapım işleri ihalelerine katılabilirler.

Müteahhitlik tek yönlü bir meslek grubu değildir. Birden fazla iş kolu oluşturulabilmesi mümkün olduğu gibi sadece tek bir branş üzerinden de müteahhitlik yapılabilir.


Kimler Müteahhitlik Yapabilir?

En çok merak edilen sorulardan olan Kimler Müteahhitlik yapabilir? için kısa ve tek bir cevap vardır aslında. Diğer ülkelerde bir çok aşama ve prosedür yerine getirilerek olunan sorumluluk, bilgi ve tecrübe gerektiren Müteahhitlik Mesleği için ülkemizde sadece ; 18 yaşını doldurmuş, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve şirket açabilme şartlarına sahip olan herkes müteahhit olabilir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —