Tarih: 26.06.2023 16:50

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde İç Koruma Kabuğunun Beşinci Katmanı Tamamlandı

Facebook Twitter Linked-in

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) ikinci ünitesine güvenlik sisteminin en kritik unsurlarından biri olan iç koruma kabuğunun beşinci katmanı kuruldu. Bu katman, reaktör bölmesinin güvenliğini sağlayarak herhangi bir sızıntıyı engellemektedir.

Akkuyu NGS AŞ tarafından yapılan açıklamaya göre, iç koruma kabuğu, Akkuyu NGS inşaat sahasında üretilen özel bir beton karışımı ve çelik kaplamadan oluşmaktadır.

Beşinci katman, silindirik ve kubbeli kısımlar arasında bir geçiş elemanı olarak görev yapmaktadır ve önceden 12 metal kesit kullanılarak yapılmış ve 129 ton ağırlığında bir halka oluşturulmuştur. Bu katman, dünyanın en güçlü paletli vinci kullanılarak reaktör binasındaki tasarım konumuna getirilmiştir.

Akkuyu NGS AŞ Genel Müdür Yardımcısı ve NGS Yapı İşleri Direktörü Sergey Butckikh'in açıklamasında, kurulum işleminin tamamlandığı belirtilerek, "Beşinci katmanın kurulumu, teknolojik olarak karmaşık bir süreç olup dikkatli bir hazırlık gerektirmektedir. Bu katman, iç koruma kabuğunun silindirik ve kubbeli kısımlarını birbirine bağlamaktadır. Uzun yıllara dayanan inşaat deneyimimiz sayesinde koruma kabuğu modüllerinin montajı ve kurulumunda zaman kazanmaktayız. Bu nedenle beşinci katmanın kurulumu sadece iki saat sürmüştür. 2 numaralı ünitenin yüksekliği bu işlem sonrasında 43,1 metreye yükselmiştir" şeklinde ifadeler yer almaktadır.

Akkuyu NGS'de iç koruma kabuğunun inşasıyla birlikte, reaktör binasının dış ve iç duvarlarının inşası da devam etmektedir. Ayrıca araç ve yaya geçitlerinin yanı sıra yedek geçitlerin gömülü kısımlarının montaj işlemi de sürmektedir.

Akkuyu NGS güç üniteleri, birçok nükleer santralin güvenlik alanındaki deneyimini dikkate alarak modern ve yüksek teknolojiye sahip VVER-1200 reaktör üniteleriyle donatılmaktadır. Bu reaktörler, iç ve dış olmak üzere çift koruma kabuğuna sahiptir. Betonarme dış kabuk, 9 büyüklüğüne kadar depremler, tsunamiler, kasırgalar ve bu tür olayların kombinasyonları gibi aşırı dış etkilere karşı dayanıklılık göstermektedir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —