Tarih: 11.03.2024 13:42

Aydın Sayılı kimdir kısa bilgi? Aydın Sayılı neden 5 tl nin arkasındadır?

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli bilim insanlarından biri olan Aydın Sayılı, Türk Lirası'ndan altı 0 atıldıktan sonra basılan Türk Liralarından 5 liranın da arkasında resmi olan bilim insanıdır. Peki Aydın Sayılı kimdir kısa bilgi? Aydın Sayılı neden 5 tl nin arkasındadır?

Aydın Sayılı kimdir kısa bilgi?

İstanbul’da 2 Mayıs 1913’te doğan Aydın Sayılı, ilk eğitimini İstanbul’da aldıktan sonra ortaöğrenimini Ankara’da tamamladı.

Harvard Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'nde öğrenim gördü ve fizik alanında master derecesi aldıktan sonra bilim tarihi eğitimine başladı. 1942 yılında Harvard Üniversitesi’nden “İslam Dünyasında Bilim Kurumları” başlıklı teziyle doktora derecesini aldı. Bu doktora, dünyada bilim tarihi alanında verilen ilk doktora derecesi olarak önem taşır.

1943 yılında Türkiye’ye döndüğünde Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü’nde göreve başladı. Bilim tarihi alanında doçentlik unvanını 1946’da, profesörlük unvanını ise 1952’de aldı. 1958 yılında Ordinaryüs Profesör unvanını kazandı.

Aydın Sayılı, 1983 yılında Atatürk Kültür Merkezi’nin kurucu başkanlığını üstlendi ve 10 yıl boyunca bu görevi sürdürdü. Emekli olduğu 1993 yılına kadar bu merkez adına “Erdem” dergisinin çıkarılmasında öncü rol üstlendi. Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı, 15 Ekim 1993’te vefat etti.

Aydın Sayılı neden 5 tl nin arkasındadır?

Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı, Türk Bilim Tarihi’nin gelişimine yaptığı katkılar ve bilim dünyasındaki etkisi nedeniyle, 1 Ocak 2009’da piyasaya sürülen yeni 5 Türk Lirası banknotlarında resmi olarak yer alarak onurlandırıldı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —