Tarih: 01.04.2023 11:02

Satranç Oynamanın Zeka Üzerindeki Etkisi: Analitik Düşünme Gücünü Geliştiren Aktivite

Facebook Twitter Linked-in

Şah, vezir, kale, fil, at ve piyon... 64 kare ülkesinin, yani satrancın yapıtaşları işte bu şekilde adlandırılıyor. 

Çoğu insana zor ve karışık gelen satranç, zeka üzerinde o kadar büyük bir etkiye sahip ki, özellikle çocuklar küçük yaşlarda bu oyunla mutlaka tanıştırılmalı. 

KONSANTRASYONU GELİŞTİRİYOR

Satrançta her taşın farklı bir görevi ve hareket alanı var. Oyuncu rakibi yenmek için bu hareket alanlarını bilmek ve karşıdan gelecek hamleleri de düşünerek hareket etmek zorunda. Yani satrancı kazanmak müthiş bir konsantrasyon gerektiriyor. 

PROBLEM ÇÖZME KABİLİYETİNİ ARTIRIR

Rakibin önünü kesme planlarının yapıldığı oyun sırasında oyuncular sürekli bir problemle karşı karşıyadır ve bu problemleri çözmek için beyin sürekli düşünme ve çalışma halindedir. Bu da zeka gelişimine büyük katkı sağlar. 

BEYNİ KOMPLE ÇALIŞTIRIR

Satranç, beynin her iki tarafını da çalışmaya zorlar. Böylelikle yaşlandıkça beynin sağ tarafının tembelleşme durumu ortadan kalkmış olur. 

SATRANÇ IQ DÜZEYİNİ ARTIRIR

Venezüella'da satranç ile ilgili yapılan bir çalışma mevcut. 4000 öğrenci 4 ay boyunca satranç ile içli dışlı oldu. Çalışma sonunda hem erkek hem de kız çocuklarının IQ puanlarında önemli artışlar olduğunu ortaya çıkarıldı. 

OKUMA BECERİSİNİ GELİŞTİRİR

1991’de ABD’de yapılan bir araştırmada ise, ilkokullarda satranç oynayan ve oynamayan çocukların okuma performansları karşılaştırıldı. Satranç oynayan çocukların okuma beceresinin ulusal ortalamanın üzerinde olduğu tespit edildi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —