Tarih: 03.11.2022 14:14

Fakir-i Tiryakiye Nedir? Fakir-i Tiryakiye Nasıl Yapılır? Fakir-i Tiryakiye Neyden Yapılır?

Facebook Twitter Linked-in

Nohut kahvesini hiç duydunuz mu? Türk kahvesine çok benzeyen nohut kahvesi yokluk zamanlarında Türk kahvesinin yerini almış bir kahve. Özellikle kafeine karşı duyarlılığınız varsa, nohut kahvesini deneyebilirsiniz. Savaş döneminde Çanakkale'nin Biga ilçesinde Işıkeli'nde yapıldığı biliniyor. Kahve o kadar beğeniliyor ki ünü Çanakkale sınırları dışına çıkıyor. Savaşın ardından birçok şey normale dönünce Türk kahvesi sofralardaki yerini almaya başlıyor. Ancak İkinci Dünya Savaşı başlayınca, savaşta olmasak bile yurt dışından ithal edilen ürünler sınırlanmaya başlar ve kahve çekirdeği de gelmeyince tekrar nohut kahvesi cezvelerde köpürmeye başlar...

NOHUT KAHVESİ HİKAYESİ NEDİR?

Birinci Dünya Savaşı zamanlarında halk yokluk içindeyken ve yurt dışından hiçbir ürün gelmezken, insanların yaratıcılıkları sayesinde ortaya çıkıyor nohut kahvesi. O dönemlerde özellikle Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Işıkeli'de sıkça yapıldığı biliniyor. Tabii namı zamanla Işıkeli'den çıkıp yayılıyor.

Birinci Dünya Savaşı'nın ardından bir süre daha devam ediyor nohut kahvesinin hakimiyeti. Sonra, zamanla yerini yeniden Türk kahvesine bırakıyor.

Ta ki İkinci Dünya Savaşı'na dek...

İkinci Dünya Savaşı patlak verince, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de etkileri görülüyor elbet. Savaşa girmememize rağmen, temkinli davranılması gerektiğinden yurt dışından ithal edilen ürünler sınırlanıyor, kahve çekirdeği de gelmez olunca nohut yeniden fincanlardaki yerini alıyor.

Ardından 70'li yıllarda, yine ekonomik önlemler söz konusu olduğunda beliriveriyor mutfaklarda nohut kahvesi. Anlayacağınız nohut kahvesinin ortaya çıkış hikayesi işte böyle yokluk zamanlarına dayanıyor genellikle.

NOHUT KAHVESİ TARİFİ




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —