Tarih: 24.06.2023 11:59

Rusya'nın Ukrayna'daki Savaşta Gündem Olan Wagner Grubu ve Lideri Prigojin Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Facebook Twitter Linked-in

Uzun bir süredir Ukrayna ile çatışma halinde olan Rusya'ya şimdi de Wagner Grubu savaş ilan etti. Wagner Grubu veya diğer adıyla PMC Wagner, Rusya'ya özgü bir paramiliter örgüttür. Çeşitli şekillerde özel bir askeri şirket, bir paralı asker ağı veya Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in fiili bir özel ordusu olarak tanımlanmaktadır.

Paramiliter bir güç, askeri işlev ve örgütlenme açısından askeri bir yapıya sahip olsa da düzensiz gönüllülerden oluşan devlet destekli bir yapıdır. "Para" kelimesi Yunanca'da "dışında" anlamına gelirken, "militer" kelimesi asker anlamına gelir. Dolayısıyla, Wagner Grubu, paralı askerlerden oluşan bir gruptur. Wagner Grubu, Rusya Savunma Bakanlığı'ndan askeri teçhizat sağlamak ve eğitim için bu bakanlığın kuruluşlarını kullanmak gibi faaliyetlerde bulunduğu için genellikle Rusya Savunma Bakanlığı veya Rusya'nın askeri istihbarat teşkilatı GRU'nun fiili bir birimi olarak kabul edilir.

Wagner Grubu, 2022 yılında Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde önemli bir rol oynadı. Bildirildiğine göre, bu süre zarfında Ukraynalı liderlere suikast düzenleme ve ön cephe çatışmaları için mahkumları ve hükümlüleri askere alma gibi faaliyetlerde bulundu. Aralık 2022'de, Pentagon sözcüsü John Kirby, Wagner Grubu'nun Ukrayna'da 10.000 müteahhit ve 40.000 hükümlü dahil olmak üzere toplamda 50.000 savaşçıya sahip olduğunu iddia etti. Diğer kaynaklar, askere alınan mahkum sayısının 20.000'den fazla olduğunu belirtmekle birlikte, Ukrayna'daki tüm PMC'lerin toplamda 20.000 savaşçıdan oluştuğu tahmin edilmektedir. Bazı kaynaklar ise Wagner Grubu'nun 25.000 kişilik bir askeri güce sahip olduğunu belirtmektedir.

Wagner Grubu'nun kurucusu olarak bilinen kişi ise Yevgeni Prigojin'dir. Wagner Grubu'nun 2010'ların başında eski GRU Spetsnaz Yarbayı Dmitri Utkin tarafından kurulduğu düşünülmektedir. Yevgeni Viktoroviç Prigojin, Rus iş insanı ve oligarktır. Prigojin özellikle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığıyla tanınır ve restoranları ile catering işletmeleri aracılığıyla Putin'in yabancı liderlerle yemekler düzenlemesine ev sahipliği yapması nedeniyle "Putin'in Şefi" olarak anılır. Prigojin ayrıca, Rus devlet destekli paralı asker grubu Wagner Grubu ve 2016 ve 2018 ABD seçimlerine müdahale etmekle suçlanan üç şirketi kontrol ettiği bir şirket ağıyla ilişkilendirilir. Prigojin, Sovyetler Birliği döneminde dokuz yıl hapis cezasına çarptırılmıştır. Mayıs 2014'te Prigojin, Rus güçlerini desteklemek amacıyla özel olarak Wagner Grubu'nu kurduğunu açıklamıştır.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —