Tarih: 03.01.2023 12:49

Yabancı işçi çaya zarar veriyor

Facebook Twitter Linked-in

Çay hasadına yabancı işçilerin zarar verdiğini belirten Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan hasadın yerli işçiyle yapılması gerektiğini belirtti. 2022 yılı çay hasadını değerlendiren Rize Ticaret Borsası ve Çay konseyi başkanı Mehmet Erdoğan önceki yıl çay hasadında düşüş kaydedildiğini belirterek, "Her ne kadar mevsimsel düşünülse de çay hasadında yapılan hatalar hem kaliteyi hem de rekoltenin azalmasına neden oldu. Yabancı işçilere ton işi yaptırılan hasatta işçiler fazla kilo çay hasadı yapmak için çayın öz yaprağını bile toplamaktalar. Çay bahçelerine verilen zarar bir sonra ki sürgünde hasadın düşmesine neden olmakta. 2021 yılında 1,5 milyon Tonun üzerinde çay hasadı yapılırken 2022 yılında bu rakam 300 bin ton dolayında düşüş yaşandı, bunun sebebi ortada" dedi.

"ÜRETİCİ PARALARI DİŞ ÜLKELERE GİDİYOR"

Her yıl bölgeye gelen Afgan, Gürcü, Iraklı ve Afrikalı işçiler çay bölgesinden her yıl 7 bin 800 TL buradan aldıkları paraları kendi ülkelerine getiriyorlar. Çay üreticisi çay işçisi bulmakta zorlandığı için zorunlu olarak bu işçilerin dediklerini yapmak zorunda kalıyorlar" dedi.

"KOOPERATİFLER KURULMALI"

Sarp kapısından Giresun Tirebolu ilçesine kadar bölgelerde Çay işçileri kooperatifleri kurulması gerektiğini belirten Borsa Başkanı Mehmet Erdoğan "Çay işçileri bu bölgeden olmalı ve kooperatiflere üye olmalı, çay konseyi. Ziraat odaları ve Çay ile ilgili STK'lar ile birlikte çay yevmiyesini belirlemeliyiz ve kooperatifler üye edecekleri çay işçilerini çay bahçelerine gönderdiği anda sigorta işlemi başlamalı, burada hem işçi sağlığı öne çıkacak, hem de bölge insanı kazanmış olacak bu sayede çay üreticisinin parası yurt dışına gitmeyecek" diye konuştu.

Mustafa BAYRAK/SABAH




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —