Tarih: 06.05.2023 13:20

Çocuğa Cinsellik Nasıl Anlatılmalıdır?

Facebook Twitter Linked-in

Çocuklarla küçükken yapılan net ve dürüst konuşmalar, sonraki konuşmaları kolaylaştırabilir. Ayrıca çocukların büyüdüklerinde cinsellik hakkında daha sağlıklı seçimler yapmaları için de zemin hazırlar. Cinsellik hakkında konuşmak tek seferlik bir konuşma değildir. Çocuk büyüdükçe devam eden ve gelişen bir konuşmadır.

Cinselliği Anlatırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Çocukların Cinsellikle İlgili Sorularını Cevaplamak İçin Bazı İpuçları

Çocuğa Cinsellik Anlatmak Neden Önemlidir?

Çocuklarla cinsellik hakkında konuşmak önemlidir. Çünkü ebeveynleriyle cinsellik hakkında açık ve olumlu konuşmalar yapan çocukların daha güvenli kararlar alma olasılığı daha fazladır. Çocukla cinsellik hakkında yapılan konuşmalar ilişkinizi güçlendirebilir. Çocuklar sizinle hassas konular da dahil olmak üzere her konuda konuşabileceklerini öğrenirler. Cinsellik ile ilgili açık iletişim, çocukları istismardan korumaya da yardımcı olabilir. Çocuklar cinselliğin ve bedenlerin 'gizli' olduğu mesajını sizden öğrenirse, onları endişelendiren bir durum olduğunda sizden gizleyebilir. Ancak bu konuda yapılacak konuşmalar çocukların neyin iyi neyin yanlış olduğunu bilmelerini ve size anlatmalarını sağlar. Ayrıca cinsellik hakkında konuşmak çocukların ergenlikle birlikte gelen değişikliklerle başa çıkmalarına yardımcı olur. Cinsellik hakkında bilgisi olan çocukların cinsel davranışlar ve ilişkiler söz konusu olduğunda daha sağlıklı seçimler yapma olasılıkları da artar.

Çocuğa Cinsellik Nasıl Anlatılmalıdır?

Cinsellik ile ilgili konuşurken en önemli nokta, çocuğunuz konuşmak istediğinde açık, dürüst ve ulaşılabilir olmaktır. Ayrıca çocukları cinsellik konusunda soru sormaya ve öğrenmeye teşvik etmek gerekir. Çocuğun sorularına olumsuz bir tepki vermek veya yanıt vermeyi reddetmek, çocukta doğal merakının kötü olduğu algısı yaratır. Size soru sormasının yanlış olduğunu düşünür. Sorularının cevaplarını ya başkalarından ya da internet gibi diğer kaynaklardan aramaya çalışır. Bu yüzden çocuğun soruları karşısında sakin kalmaya çalışmak ve onlarla olumlu bir tonda konuşmak gerekir. Cinsellik hakkında konuşurken çocuğa uygun sınırları öğretmek de önemlidir. Cinselliğin ve bedenlerin doğal olduğunu ve aynı zamanda özel olduklarını da bilmeleri gerekir.

Çocukla Cinsellik Hakkında Konuşmaya Ne Zaman Başlanır?




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —