Tarih: 17.04.2023 16:02

Beyaz Gürültü Nedir? Bebekler İçin Yararlı mı? Kullanımı ve Etkileri

Facebook Twitter Linked-in

Bebeklerin rahat ve sağlıklı bir uyku uyuması, anne babaların en önemli konularından biridir. Ancak, bebeklerin uykusu çoğu zaman sorun olabiliyor. Beyaz gürültü nedir diye soranlar için işte tam da burada bu soruyu yanıtlamamız gerekiyor.

Bebeklerin uykusunu düzenlemek ve rahatlatmak için birçok yöntem var. Bu yöntemlerden biri de beyaz ses gürültüsüdür. Beyaz gürültü (white noise) düşük frekanslı seslerin birleşmesiyle oluşan bir ses türüdür. Bebeklerin rahatlamasına yardımcı olduğu düşünülen bu ses, anne karnındaki ortama benzer bir his yapar. Öyleyse, bebeklere beyaz gürültü dinletmek doğru bir yöntem mi? Uzmanlar konu hakkında ne diyor?

Bu gürültüler, bebekler için yararlı olsa da uzmanlara göre bazı konularda dikkatli olunması gerekiyor. Öncelikle, bebeklerin duyma yeteneği, yetişkinlerden farklı. Bu nedenle, bebeklere yüksek sesli müzik veya diğer yüksek sesler vermek sağlıksız olabilir. Ayrıca, bebeklerin uyku döngüleri de farklıdır ve bebeklerin sürekli olarak beyaz sese maruz bırakılması uyku döngüsünü etkileyebilir. Bu yüzden bebekler için beyaz gürültü nedir, nasıl kullanılır bilmelisiniz. Bu yazıda konuyla ilgili detayları bulabilirsiniz.

BEYAZ GÜRÜLTÜ NEDİR?

Beyaz sesli gürültü, pek çoğumuzun hayatında duyduğu ama tam olarak ne olduğunu bilmediği bir kavram. Genellikle televizyon, radyo ya da çamaşır makinesi gibi cihazlardan yayılan sesler olarak tanımlanıyor. Aslında farklı frekanslardaki sesleri karıştırıp homojen bir ses oluşturan bir tür ses dalgasıdır. Beyaz ses gürültüsü, doğada mevcuttur. Örneğin, şelaleler, yağmur damlaları ya da hafif rüzgâr gibi doğal sesler, benzer bir etki yapar.

Bebeklere beyaz gürültü dinletmek uyku kalitelerini artırmak için kullanılan popüler bir yöntemdir. Anne karnındayken bebeklerin duydukları ve rahatlıkla uyudukları kalp atışı sesine benzer bir etkiye sahip olan bu sesler, uykuyu düzenlemesi için aileler tarafından kullanılıyor.

Ayrıca bebeklerin uykularını sık sık bölüp ağlamalarına neden olan keskin ve ani seslere karşı da bir tampon görevi görür. Üstelik sadece bebekler için değil, yetişkinlerin de kullandığı seslerdir.

Bu yöntemin etkileri hakkında bazı endişeler de bulunuyor. Özellikle yüksek sesle ve sürekli maruz kalmak, işitme kaybı gibi problemlere yol açabilir. Bebeklerin sürekli bu yönteme maruz kalmaları, normal uyku süreçlerine engel olabilir. Bağımlılık yapması da cabası... Bu nedenle, beyaz gürültü uygulamalarında dikkatli olmak ve bebeklerin yanında uzun süreli kullanımlardan kaçınmak önerilir.

BEYAZ GÜRÜLTÜ NE İŞE YARAR?

Beyaz gürültü, çevremizdeki tüm frekansları eşit yoğunlukta içeren bir ses çeşidi. Günümüzde birçok bebek ve yetişkin, white noise yani beyaz gürültü sesi kullanarak uykuya dalıyor veyahut yoğun iş, öğrenme ortamlarında konsantre olmak için bu sesi kullanıyor. Bununla beraber, insan beyninin çevre seslerini bastırmak ve rahatlamak için kullandığı bir yöntem diyebiliriz.

Beyaz gürültü sesi çevremizdeki diğer sesleri maskeler ve beyne sürekli bir ses vererek, beynin diğer dış etkilere daha az tepki vermesini sağlar. Böylece beyaz gürültü özellikle bebeklerde uyku sırasında dışarıdan gelen gürültüleri azaltarak, daha kaliteli ve kesintisiz uyku sağlamaya yardımcı olur.

BEYAZ GÜRÜLTÜ NEDEN BEBEKLERDE UYKU YAPAR?

White noise, bebeklerin anne karnında duyduğu ve onları sakinleştiren seslerin benzerlerini içeren bir ses bütünüdür. Bu sesler, bebeğin uyumasını kolaylaştırırken diğer uyaranları maskeleyerek bebeğin dikkatini dağıtmaz.

Birbirinden farklı yaklaşık 20 bin ses frekansı bir araya gelerek bu ses bütününü oluşturuyor. Seslerin bir araya gelmesiyle oluşan uğultu, bebeğin anne karnında duyduğu seslere benzer ve onu rahatlatır. Bebeğin dış dünyada bulunan alışkın olmadığı sesleri duyduğunda huzursuzlanması normaldir.

Beyaz gürültü sesleri arasında şelale, nehir, dalga, rüzgâr, yaprakların hışırtısı, yağmur sesi bulunur. Bu sesler normalde doğada yer alır. Ayrıca elektrik süpürgesi, fön makinesi, bulaşık makinesi, pışpışlama sesi de bir çeşit beyaz gürültüdür. Bebekleri uyutan sesleri doğal ortamlarında elde etmek mümkündür. Bunun yanı sıra beyaz gürültü makineleri ve oyuncakları da mevcuttur. Bu seslerin kullanımında dikkat edilmesi gereken nokta, kontrolsüzce kullanımının zararlı olabileceği ve bağımlılık yapabileceği konusudur.

BEBEKLERE BEYAZ GÜRÜLTÜ DİNLETMEK ZARARLI MI?

Beyaz gürültü, bebeklerin rahatlamasına ve uyumalarına yardımcı olan bir ses bütünüdür. Ancak, bazı uzmanlar, bu tür seslerin bebeklerin işitme duyusunu olumsuz etkileyebileceği konusunda uyarıyor. Bu nedenle, makine sesi olarak da bilinen beyaz gürültü veya benzeri seslerin kullanımında dikkatli olunması gerekiyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —