Tarih: 11.06.2023 16:52

Türkiye'nin Büyük Keman Virtüözlerinden Suna Kan, 86 Yaşında Hayatını Kaybetti

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye'nin gelmiş geçmiş en büyük keman virtüözlerinden biri olarak tanınan ve uzun yıllar Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nda solist ve başkemancı olarak görev yapmış olan Suna Kan, 86 yaşında vefat etti. Acı haberi, Suna Kan'ın yakın dostu ve bir diğer devlet sanatçımız Gülsin Onay duyurdu. Devlet sanatçısı piyanist Gülsin Onay, Twitter hesabından uzun yıllar Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nda solist ve başkemancı olarak görev yapmış olan Suna Kan'ın 86 yaşında hayatını kaybettiğini duyurdu.

Sanatçı, 2017 yılındaki Mayıs ayında sağlık sorunları nedeniyle uzun bir süre konser vermeyi bıraktığını ifade ederek, "Şimdilik, bu dünyadan gitmeden önce kemanın kutusunu kapattım" demişti.

Gülsin Onay, yakın arkadaşı Suna Kan'ın vefatını duyurarak, "Suna Kan'ı kaybetmişiz. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun. Oğlu Ömer Üstel başta olmak üzere tüm yakınlarına, sevenlerine, müzik camiamıza baş sağlığı ve sabırlar dilerim. Büyük bir müzisyenimizi, yakın dostumu ve eşsiz kemancımızı kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyim. Kalbimizde hep yaşayacak eşsiz anıları ve kayıtlarıyla..." şeklinde ifadelerini paylaştı.

Suna Kan, 1936 yılında Adana'da doğmuştur. Babası Nuri Kan, aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nda viyola sanatçısı olarak görev yapmaktaydı. Suna Kan, sadece 5 yaşındayken babasından keman öğrenmeye başlamış ve daha sonra aile dostlarından Hulusi Karsel'den de keman dersleri almıştır.

İlk resitalini 18 Nisan 1946 tarihinde Ankara Devlet Konservatuvarı'nın konser salonunda gerçekleştiren Suna Kan, bu resitalde Mozart'ın 5. Keman Konçertosunu seslendirmiş ve "Harika Çocuk" olarak anılmaya başlanmıştır. 1948 yılında çıkarılan "İdil Biret ve Suna Kan'ın yabancı memleketlere müzik tahsiline gönderilmesine dair kanun" (Harika Çocuk Yasası) ile yurt dışında öğrenim görmek için devlet bursu almıştır.

Paris Konservatuvarı'na gönderilen Suna Kan, 1952 yılında konservatuvarı birincilikle tamamlamıştır. Dünyanın çeşitli yerlerinde verdiği konserlerle birçok ödül kazanan sanatçı, 1957 yılında Türkiye'ye dönerek Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nda solist sanatçı olarak görev almıştır. Büyük usta, uzun yıllar boyunca Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nda solist ve başkemancı olarak görev yapmış ve 1971 yılından itibaren "Devlet Sanatçısı" unvanını taşımıştır.

Mayıs 2017'de sağlık sorunları nedeniyle uzun bir süre konser vermeme kararı alan Suna Kan, "Şimdilik, bu dünyadan gitmeden önce kemanın kutusunu kapattım" açıklamasıyla sevenlerini üzmüştü.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —