Tarih: 12.02.2023 13:08

VAN DEPREMİ ölü yaralı sayısı ile şiddeti 2011 Van depreminde kaç kişi öldü ve yaralandı, şiddeti kaç?

Facebook Twitter Linked-in

Van depremi 2011 yılında gerçekleşti. Çok sayıda vatandaşın göçük altında kalarak hayatını kaybetmesine neden olan bu sarsıntı, Kahramanmaraş'taki çifte felaketin ardından "Van depreminde kaç kişi öldü ve yaralandı, şiddeti kaç?" sorularıyla gündeme taşındı. Türkiye tarihinin en yıkıcı depremlerinden olan bu felaketin ayrıntıları bu kapsamda araştırılıyor. İşte Van depremi ölü, yaralı sayısı ile merak edilen tüm bu detaylar.

VAN'DAKİ DEPREMİN ŞİDDETİ KAÇTI?

23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen Van-Erciş merkezli deprem ve 9 Kasım 2011 tarihinde yaşanan Van-Edremit merkezli deprem; Van ve ilçelerinde çok kuvvetli bir şekilde hissedilmiş olup bölgenin yapı stoğu nedeniyle yıkıcı hasar yaratmış ve çok sayıda can kaybına yol açmıştır.

23 Ekim 2011 tarihinde Türkiye saati ile 13:41'de Van'da meydana gelen ve 25 saniye süren bir depremdir. Depremin merkez üssü Van'a 17 kilometre uzaklıktaki Tabanlı köyüdür.

Yapılan değerlendirmelerde depremin büyüklüğü; Kandilli Rasathanesi tarafından Richter ölçeğine göre 6.6Mw, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu tarafından ise 7.2 Mw olarak duyuruldu. Kandilli Rasathanesi'nden daha sonra yapılan açıklamada, depremin şiddetinin depremin merkez üssünde 9.0 olduğu belirtildi ve depremin moment büyüklüğü 7.2 Mw olarak düzeltildi.

Deprem, Ulusal Kuvvetli Yer Hareketi Gözlem Ağı'na bağlı 22 istasyon tarafından kaydedildi. Hakkâri, Ağrı, Iğdır, Erzurum, Kars, Bingöl, Muş, Bitlis, Siirt, Batman, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa gibi çevre illerde İran ve Kuzey Irak'ta da hissedilen depremde binalar yıkıldı, elektrik ve telefon hatları kesildi.

Richter ölçeğine göre 7.2Mw büyüklüğündeki deprem, Cumhuriyet tarihi boyunca Anadolu'da meydana gelen en büyük depremlerden biri olarak kayıtlara geçti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —