Tarih: 23.03.2023 13:13

İşte Orucun Bilimsel Olarak Faydaları!

Facebook Twitter Linked-in

Oruç tutmak hem kutsal bir dini görev hem de şifa kaynağı. Öyle ki son yıllarda hem zayıflamak hem de sağlıklı bir yaşama kavuşmak için aralıklı oruç tarzı beslenmeyi bir yaşam biçimi olarak görenler bile var. Ayrıca bu farzın sağlık için faydaları bilimsel olarak da kanıtlanmış durumda. 

ENERJİ VERİYOR, DİNÇ HİSSETTİRİYOR

Oruç kişiyi hastalık ve strese karşı korur. Vücut açlığa karşı direndikçe kontrol sistemi güçlenir. Kişi böylece hem fiziksel hem de zihinsel olarak daha dinç hisseder. 

ZİHİNSEL HASTALIKLARIN OLUŞMASINI ENGELLİYOR

Oruç tutmak zihinsel gücü de artırır. Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların oluşumunu önleyebilir. Hatta yapılan bazı araştırmalar oruç tutumanın beyinde yeni kök hücre oluşumunun sağlanmasına katkı sunduğunu gösteriyor. 

SİNDİRİM SİSTEMİNİ DİNLENDİRİYOR

Oruçlu olunan saatlerde çalışmayı durduran mide ve bağırsaklar bu sürede dinleniyor ve var olan hasarları onarıyor. Neticede sindirim sistemi güçleniyor. 

DEPOLANMIŞ YAĞLAR YAKILIYOR

Vücuttaki depolanmış yağ hücrelerini harekete geçiren oruç yağların yakılmasına yardım ediyor. Böylece hedeflenen kiloya kısa zamanda ulaşmak mümkün hale geliyor. Üstelik Ramazan ayı dışında aralıklı orucu benimseyenler arasında sporcular da bulunuyor. 

CİLT SAĞLIĞINI OLUMLU ETKİLİYOR

Oruç tutulan sürede dinlenme imkanı bulan karaciğer, mide ve böbrekler adeta temizleniyor. Bu da cilt sağlığını direkt olarak etkiliyor. 

KALBİ HASTALIKLARA KARŞI KORUYOR

Sadece sindirim ve cilt sağlığını değil oruç tutmak kalp için de çok faydalı. Oruç sayesinde kolesterol düzeyi dengeleniyor, kalp damar sistemi adeta yenileniyor. Ancak kalp hastalarının önce bir doktorla görüşmesinde fayda var. 

HÜCRELERİ TAMİR EDİYOR

Oruç tutmak vücudun en temek yapı taşı olan hücreleri bile olumlu etkiliyor. Hasar görmüş hücreler bu süreçte onarılırken yenilerinin oluşması sağlanıyor. 

KİŞİYİ ADETA GENÇLEŞTİRİYOR

Oruç tutmak beden fonksiyonlarını yaşlanmaya karşı koruyor. Adeta doğal bir gençleşme yöntemi olan oruç, hem saçları hem cildi hem de tırnakları yeniliyor. 

DAHA GÜÇLÜ BİR BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ SAĞLIYOR

Oruç tutmak bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. En iyi şekilde çalışan organlar kişiyi hastalıklara karşı daha dirençli bir hale getiriyor. Öyle ki en yaşlı insanlarda bile bu yenilenmenin oranı %99'Larda. 

ŞEKER SEVİYESİNİ DENGELİYOR

Oruç tutarken hücreler kandan daha fazla glikoz alınmasını tetikliyor. Böylece 1 ay boyunca kandaki şeker seviyesi dengelenmiş oluyor. Özellikle şeker hastalığına yatkına yatkın olanlar bir doktor onayı ardından oruç tutmaya başlayabilir. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —