Tarih: 07.09.2022 08:37

Yunanistan: Türkiye, Osmanlı İmparatorluğu'nu canlandırmaya çalışıyor

Facebook Twitter Linked-in

Dendias, Atina'da bulunan Fransız mevkidaşı Catherine Colonna ile görüşmenin ardından yaptığı açıklamanın büyük kısmını Türkiye'ye ayırdı.

Türkiye'de gerçekleştirdiği görüşmelere dair verdiği bilgiden dolayı Colonna'ya teşekkür eden Yunan bakan, “Türk mevkidaşımıza ifade ettiğiniz, tansiyonun yükselmemesi ve retoriğin artmaması yönünde pozisyona tamamen katılıyorum. Ama üzülerek söylüyorum ki Türk yetkililer her gün Yunanistan'a, Yunan halkına, ülkemin yönetimine karşı çirkin açıklamalar yapıyor. Yunan adalarının Türk olarak gösterildiği haritalar ortaya çıkıyor. Türk tarafı bu adaların Yunan işgali altında olduğunu iddia ediyor. Sürekli ve en son bugün, sanırım siz henüz Türkiye'deyken, ansızın gece gelebilecekleri, yani bu adalara girebilecekleri yönünde açıklamalar yapılıyor. Ege adalarının karşısında Avrupa'nın en büyük amfibi filosu ve tam teşekküllü Türk ordusunun bulunduğunu anımsatmak isterim” dedi.

Türk yetkililerin, Yunanistan'ın Türkiye'ye denk olmadığı ve muhatap olamayacağı yönünde açıklamalarda bulunduğunu söyleyen Dendias, “Türkiye Yunanistan'ı savaşla tehdit ediyor. Uluslararası hukuktan ve uluslararası deniz hukukundan kaynaklanan hakkımızı kullanmamız durumunda bize karşı casus belli ilan edecekler” ifadesini kullandı.

'Türkiye'yi, her gün Yunanistan'ın ulusal egemenliğini ihlal etmekle' suçlayan Dendias, “Bu yıl ulusal hava sahamız 6 bin 100 kere ihlal edildi, 157 kere Yunanistan toprakları üzerinde uçuş yapıldı, karasularımız 1000 kere ihlal edildi. Deneyimli bir diplomat olmanıza rağmen bir kez olsun dünya genelinde bu miktarda ihlalle karşılaştığınızı sanmıyorum” diye anlattı.

'Kıbrıs'ı işgal etmekle, Rusya'ya karşı yaptırımlara katılmamakla ve göçü araç olarak kullanmakla' suçlayan Dendias, “Türkiye zamanı tersine döndürmeye ve Osmanlı imparatorluğunu canlandırmaya çalışıyor. Türk tarafının eylem ve açıklamalarının kabul edilemez, duyulmamış ve kınanması gerektiğini açıkça söylüyoruz. Ama biz korkmuyoruz ve yılmıyoruz. Uzun tarihimizde, çok daha büyük tehditlerle karşı karşıya kaldık. Bu Neo Osmanlı saldırıları tamamen reddediyoruz” dedi.

Dendias, ülkesinin her zaman uluslararası hukuka dayalı yapıcı bir diyalogdan yana olduğunu ve müttefiklerinden ve ortaklarından bariz olanı desteklemesini beklemekte olduğunu da sözlerine ekledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —