Tarih: 04.08.2023 11:38

Çetin Tekindor Kimdir, Nereli? Çetin Tekindor Kaç Yaşında?

Facebook Twitter Linked-in

Türk tiyatro ve sinemasının önde gelen ismi Çetin Tekindor’un uzun soluklu kariyeri ve çok sayıda ödül kazanan oyunculuğu, sanat dünyasına damgasını vurdu. Hem televizyon dizilerindeki unutulmaz karakterleriyle hem de sinema filmlindeki etkileyici performanslarıyla izleyicilerin gönlünde taht kuran Tekindor, Türk sahnesinin vazgeçilmez yüzlerinden biri olarak öne çıkıyor.

Çetin Tekindor kaç yaşında ve nereli?

 

Türk tiyatro, sinema ve dizi dünyasının saygın ismi Çetin Tekindor, 16 Temmuz 1945 tarihinde Sivas’ta doğdu. 78 yaşındaki sanatçı, hem sahne hem de ekranlarda başarılı kariyeri ile tanınmaktadır.

Eğitim ve Başlangıç

Oyunculuğa olan ilgisi genç yaşlarda başlayan Çetin Tekindor, Ankara Devlet Konservatuvarı’ndan 1970 yılında mezun oldu. Konservatuvar eğitiminin ardından tiyatro sahnelerine adımını “Hep Vatan İçin” oyunu ile attı. Ardından Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda “Sahne ve Diksiyon” dersleri vermeye başladı. Daha sonra bu görevini 1998 yılına dek Bilkent Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nde sürdürdü.

Seslendirme ve Tanınırlık

Çetin Tekindor’un daha geniş kitlelerce tanınması, 1976-1977 yılları arasında TRT televizyonunda yayınlanan “McMillan ve Karısı” dizisinde Rock Hudson’ın canlandırdığı Emniyet Müdürü Stewart McMillan karakterini seslendirmesiyle gerçekleşti. Bu başarının ardından Yücel Çakmaklı’nın yönettiği “Küçük Ağa” dizisi ile tanınırlığı arttı.

Sinema ve Televizyon Yolculuğu

Sinema dünyası ile tanışması Başar Sabuncu’nun yönettiği “Kaçamak” filmi ile gerçekleşti. Bu adımın ardından “Dönemeç”, “Önce Canan”, “Son Türbedar”, “Kerem” gibi TV filmlerinde rol aldı. Ancak gerçek çıkışını 1999 yapımı “Yılan Hikayesi” dizisinde canlandırdığı Kral lakaplı Sinan karakteri ile elde etti.

 

Başarılar ve Ödüller

2000’li yıllarda da başarılarına devam eden Tekindor, “Tutku Çemberi”, “Üzgünüm Leyla” ve “Çaylak” gibi dizilerde yer aldı. 2003 yapımı “Karşılaşma” filmiyle Ankara Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandı. Aynı dönemde “Bir İstanbul Masalı” dizisi ile büyük beğeni topladı.

Çeşitlilik ve Başarının Devamı

2004 yılında Ahmet Ümit’in romanından uyarlanan “Şeytan Ayrıntıda Gizlidir” dizisinde rol aldı. Aynı yıl hem “Anlat İstanbul” adlı filmde, hem de Çağan Irmak’ın yönettiği gişe rekortmeni “Babam ve Oğlum” filminde yer aldı. Babam ve Oğlum filmi, Tekindor’a 27. SİYAD Türk Sineması Ödülleri’nde ve 13. ÇASOD Ödülleri’nde En İyi Erkek Oyuncu ödüllerini getirdi.

Geleceğe Doğru

Çetin Tekindor hâlen sinema ve dizi oyunculuğuna devam etmektedir. Uzun yıllardır sahne ve ekranda sergilediği başarılı performansları ile Türk sanat dünyasına önemli katkılar sağlamaya devam etmektedir.


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —