Tarih: 02.04.2024 02:51

Sırım HES için ÇED Raporuna mahkeme iptali!

Facebook Twitter Linked-in

Bingöl'ün Genç İlçesi ile Diyarbakır'ın Lice ilçelerinin sınırlarını belirleyen noktadaki Sarım Havzası üzerinde yapılması planlanan HES Barajıyla ilgili ÇED kararına ilişkin açılan davada Erzurum 2. İdare Mahkemesi'nden karar çıktı. Avukat, 'Mutluyuz' notuyla kararı paylaştı.

Bingöl önemli akarsularından olan Sarım Havzası üzerinde Birsu Hidroelektrik Santrali (HES) kurulması planlanıyor. HES projesinin bölgenin ekosistemine zarar vereceğini belirterek, yıllardır HES projesinin kurulmaması için mücadele veren bölge halkı, proje ile ilgili hazırlanan ÇED raporunun iptal edilmesi için dava açtı. Erzurum 2. İdare Mahkemesinden ÇED raporunun iptali yönünde karar çıktı.

KORUMA ALTINDAKİ TÜRLERİN ZARAR GÖRECEĞİ BELİRTİLDİ

Davacılar tarafından, Bingöl'ün Genç İlçesi ve Diyarbakır'ın Lice İlçesi sınırlarında yer alan Sarım Çayı ve Yan Kolları üzerinde yapımı kararlaştırılan Birsu Hidroelektrik Santrali (HES) için Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 03/01/2023 tarihinde verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu kararının iptali istemiyle dava açıldı.

Dava dilekçesinde; “süreçle ilgili mevzuatta öngörülen usûle riayet edilmediği, proje alanının yeterince incelenmediği, mülkiyet rejiminin yeterince değerlendirilmediği, duyarlı yöreler kriterlerinin dikkate alınmadığı, sulak alanlarla ilgili mevzuata uyulmadığı, projenin plânlandığı Sarım Çayı ve Dicle Havzasının havza plânının yapılmamış olduğu, ÇED Raporunda, flora ve fauna açısından yeterli değerlendirmelerin yapılmadığı, havzada endemik flora ve fauna türlerinin bulunduğu, proje kapsamındaki yapıların inşası ve tesislerin işletmeye alınması hâlinde koruma altındaki türlerin zarar göreceği, yakın tarihlerde yapılan araştırmalarda dünyada neslinin yok olduğu sanılan Batman bantlı çöpçü balığına rastlanıldığı, yine kesin koruma altındaki su samurlarının da bölgede yer aldığı, ancak bu türlerle ilgili herhangi bir belirleme ve etki değerlendirmesinin yapılmadığı, ÇED Raporunda öngörülen balık geçitlerinin de bilimsel verilere ve gerçekliğe uygun düşmediği, projenin çevre düzeni plânı hükümlerine de aykırı olduğu, yine havza bazında kümülatif etki değerlendirmesi yapılması gerekirken ÇED Raporunda buna dair bir değerlendirme yapılmadığı, halkın katılımı toplantısında görüşülen hususların ÇED Raporunda değerlendirilmediği, yörenin hidrojeolojik özelliklerinin dikkate alınmadığı, projeyle içme ve kullanma suyu olarak kullanılan kaynakların kirleneceği ve zarar göreceği, alanın aynı zamanda birinci derece deprem bölgesi olduğu, ÇED Raporu bütün olarak değerlendirildiğinde mevzuatta belirlenen yöntemler ile bilimsel kriterlere aykırı davranıldığı, bu nedenle işlemin hukuka ve mevzuata aykırı olduğu” belirtilerek, projenin iptal edilmesi istendi.

İPTAL KARARINI “ÇOK MUTLUYUZ” NOTUYLA DUYURDU

Bölge halkının avukatlığını üstlenen Av. Barış Yıldırım, proje ile ilgili iptal kararını, “Bingöl ili Genç ilçesi ve Diyarbakır ili Lice ilçesi Sarım Çayı ve Yan Kolları üzerinde yapımı kararlaştırılan Birsu Hidroelektrik Santrali (HES) Projesi'ne karşı açtığımız davada Erzurum 2. İdare Mahkemesi iptal kararı verdi. Çok mutluyuz. Hayırlı olsun” notuyla paylaştı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —