Tarih: 24.04.2023 16:09

Enerji İçecekleri Kalp Sağlığını Tehdit Ediyor

Facebook Twitter Linked-in

Uzmanlar enerji içeceği konusunda uyarılar yapıp bu içeriğin zararlarını sıklıkla anlatıyorlar. Fakat özellikle gençler vücutlarındaki enerji miktarını artırmak için enerji içeceği zararlı mı değil mi, düşünmeden bu içecekleri tüketiyorlar. Yine de bilmek gerekiyor; enerji içeceği kalp krizi riskini artırıyor, dokulara taşınan oksijen miktarlarını büyük ölçüde azaltıyor ve sağlığı ciddi oranda tehdit ediyor.

ENERJİ İÇECEĞİ NE İŞE YARAR?

Vücutlarında güçsüzlük ve uykusuzluk belirtilerini hissedenler enerji vermesi için bu içeceklerin tüketimine yöneliyorlar. Enerji içecekleri kafein içerdiklerinden, vücut dokularının erken uyarılmasında etkili oluyor. Hem fiziksel hem de bilişsel potansiyeli artıran bu içecekler kafein dışında taurin, glukoronolakton da içeriyorlar. Sıklıkla tüketildiğinde bu içecekler bünyeye ciddi zararlar veriyor. Enerji içeceği zararlı mı diye soranlar için birtakım yararlarından da bahsetmek mümkün, fakat yine de zararları çok daha fazla. Örneğin bazı yararları şu şekilde:

Tüm bunların yanında verdiği ciddi zararlar için risk almaya değmeyecek içecekler arasında yer alıyor. Yani enerji içeceği ne işe yarar konusunu hızlıca geçip zararlı etkilerine bakmaya başlamak önemli.

ENERJİ İÇECEĞİNİN ZARARLARI NELER?

Kalp, sinir ve mide problemlerine yol açan enerji içecekleri, sağlığı bozuyor. Yerli ve yabancı pek çok bilim insanının yaptığı araştırmalar benzer sonuçları veriyor. Enerji içeceği zararlı mı diye soruyorsanız, sıklıkla bu içeceği tüketmemeniz gerektiğini ifade edebiliriz. Çünkü bu içecek damarların çapını daraltarak ciddi bir kalp-damar sorunu yaratıyor.

Dokulara taşınan oksijen miktarını azaltan enerji içecekleri aynı zamanda mide problemlerinde de tatsız durumlar yaşatabiliyor. Araştırmalar sonucunda enerji içeceklerinin tüm zararlarını şöyle sıralayabiliriz:

Enerji içeceğinin zararları göz önünde bulundurulduğundan, sağladığı faydalar çok küçük kalıyor.

KİMLER ENERJİ İÇECEĞİ İÇMEMELİ?

Uzmanlar kafein içerikli enerji içeceklerinin üzerinde yaptıkları araştırmalar sonucunda şu kişilerin bu içeceği asla hayatlarına almaması gerektiğini söylüyor:

Enerji içeceği kalp krizi riskini artırdığından, özellikle risk grubunda yer alan yukarıdaki kişiler kesinlikle bu içeceği tüketmemeliler.

Vücudumuz muhakkak zararlı etmenlerden korunması gereken bir işleyiş sistemine sahiptir. Bu sistemi bozmak demek, sağlığımıza veda etmek anlamına gelebilir. Gün içerisinde kendinizi düşük enerjide hissediyorsanız ve bu sebeple kafein almayı planlıyorsanız yeşil çay, bir fincan kahve gibi daha zararsız yöntemleri tercih edebilirsiniz.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —