Tarih: 05.01.2023 12:24

Kiracıların Dikkatine! Haklarınızı Biliyor musunuz?

Facebook Twitter Linked-in

Evini kiralamak isteyen de ev kiralayan da olunsa ev kiralama süreci içerisinde iki tarafın da haklarının neler olduğunun bilinmesi oldukça önemli. Bir kıracı olarak ' ev sahibi ne zaman ve nasıl kiracıyı çıkarabilir ' ya da ' ev sahibi olarak kiracıyı evden hangi durumlarda çıkarabilirsiniz ' sorularının yanıtları merak konusu olmakta. Bu içeriğimizde bu kritik soruların yanıtlarını sizler için derledik...

KİRACI HANGİ DURUMLARDA EVDEN ÇIKARILIR?

Evini kiralayan bir mülk sahibiyseniz kiracıyı evden çıkarmak için çeşitli nedenlerinizin olması gerekir. Yalnızca çeşitli durumlar içerisinde evinizde oturan kiracıya, tahliye davası açabilirsiniz. Bu durumlar ise şu şekilde ifade edilebilir.

- Ev sahibinin eve ihtiyacı bulunuyorsa ev sahibi kiracıyı tahliye edebilir

Evinize; kendinizin, babanızın, annenizin, kardeş veya çocuklarınızın ihtiyacı bulunuyorsa veya kendinize yahut aile üyelerinize iş yeri açacaksanız, ev sahibi olarak kiracıya tahliye davası açabilirsiniz. Bununla birlikte burada hukuki iki şartı sağlamanız lazım. Bu şartlar ise şu şekildedir: Kira sözleşmesinin süresi ne kadarsa onun bitmesini beklemeniz ve eve ihtiyacınız olduğunu kanıtlamanız.

Şartları sağlamanızın ardından, ihtiyaç talebiyle kiracıya tahliye davasını açabilirsiniz. Tahliye kararı çıktıktan sonra tahliye ettiğiniz evi kira sözleşmesinde belirtilen süre boyunca yasal olarak kiraya vermeniz maalesef mümkün değil. Aksi hâlde kiracı en az 12 aylık kira bedelini tazminat olarak sizden isteme hakkına sahip olur.

- Kiracı, kirayı geciktirirse ev sahibi kiracıyı evden çıkarabilir

Aynı yıl içinde kiracı, kirayı ödemeyi 2 kere geciktirirse ve ev sahibi olarak 2 tane ihtar gönderdiyseniz kira süresinin bitiminden itibaren tahliye davası açabilirsiniz.

Davayı kazanmanız halinde kiracının tahliyesinin gerçekleşme durumu bulunmakta.

- Kiracı aynı evde 10 yıl yaşadıysa tahliye söz konusu olabilir

10 yıllık sürenin nihayetinde ev sahibi kiracıyı yasal olarak tahliye edebilir. Bunun için ev sahibinin sözleşme bitiminin 3 ay öncesinde kiracıya yazılı olarak evi tahliye etmek istediğini bildirmeli.

Ancak bunun gibi bir durumda ev sahibi, kiracının tutacağı yeni ev için emlakçı komisyon ücretini veya nakliye ücretini ödemek durumundadır. Alternatif olarak kiracının kira bedelinin farkını kiracıya ödeyebilir.

Son olarak, kiracının veya eşinin aynı belediye içinde kendine ait bir evi varsa kiracıya tahliye davası açmak mümkün olur. Tahliye davası, kira sözleşmesinin bitiminden itibaren 1 ay içinde açılması gerektiğini de hatırlatmakta fayda bulunmakta.

KİRACI, SÖZLEŞMESİ BİTMEDEN ÖNCE EVDEN ÇIKARILABİLİR Mİ?

Kiracı herhangi bir gerekçe belirtmeden evden çıkabilir. Fakat bunun için de kiracının yerine getirmesi gereken çeşitli şartlar yer almaktadır. Bu şartları şu şekilde belirtebiliriz:

- Mal sahibine ihtar bildirmek: Kiracıysanız ihtar bildirgesinde şunu belirtebilirsiniz: “Benim sözleşmem mart ayında bitiyor ancak ben ocak ayında evden çıkış yapmak istiyorum.”. Tabii burada, geçmiş kira borcunun olmaması da önemli.

- Mal sahibini mağdur etmemek: Ev sahibi, ne kadar sürede o evi kiraya verebilecekse sizin de o kadar süre evde kalmanız gerekir. Burada mal sahibinin mağdur olmaması önemli. Alternatif olarak, evden hemen çıkmanız gerekiyorsa evin kiraya verileceği süre için ev sahibine kira bedelini ödeyebilirsiniz.

Böyle bir ödemenin olmaması için de 2 yol var: Erkenden ihtar verebilirsiniz ya da evden çıkmadan hemen önce yerinize aynı şartları kabul edecek ve ev sahibinizin de kabul edeceği başka bir kiracı bulursunuz.

EV SAHİBİ EVİ SATARSA KİRACIYA NE OLUR?

Evin satılması halinde yeni ev sahibi kiracının evi tahliye etmesini talep edebilir. Bu duruma göre yeni ev sahibi, evi satın almasının ardından kiracıya ihtar çekerek evin tahliyesi için 6 ay süre tanıma hakkına sahip olur. Bu noktada kira sözleşmesinden bağımsız olarak kiracının en fazla 6 ay içerisinde evi tahliye etmesi lazımdır.

Yeni ev sahibinin ikamet edeceği harici bir evi bulunmuyorsa kiracıya bir ay öncesinden tebligat verme şartı ile birlikte evin tahliyesini isteyebilir.

Fakat ev satılmadan önce eski ev sahibi evi satacağı için kiracının evden çıkmasını talep etme hakkına sahip değildir. Bu talep sadece ev satıldıktan sonra yeni ev sahibi tarafından yapılabilir.

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —