Tarih: 09.06.2023 17:30

Dolar ve Euro Değer Kazancı Sürerken Merkez Bankası ve BDDK Başkanları Atandı

Facebook Twitter Linked-in

Dolar ve euro'nun Türk Lirası karşısındaki değer kazancı devam ediyor. Dolar, bugün yüzde 1,71'lik bir artışla 23,51 TL seviyesinden başlarken, Euro ise 25,3783 TL'den başladı.

Son olarak, Merkez Bankası ve BDDK başkanlarının atanmasıyla ilgili gelişmeler yaşandı. Hafize Gaye Erkan, Merkez Bankası (TCMB) başkanlığına atandı ve bu karar Resmi Gazete'de yayınlandı. Gaye Erkan, TCMB tarihindeki ilk kadın Merkez Bankası başkanı oldu. Daha önce First Republic Bank'ta 8 yıl boyunca üst düzey pozisyonlarda çalışan Erkan, öncesinde de 10 yıl boyunca Goldman Sachs'ta görev yapmıştı.

Eski Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanlığı'na atandı. Karar da Resmi Gazete'de yayınlandı. Kavcıoğlu, 19 Mart 2021 tarihinde TCMB Başkanlığı'na atanmıştı. O dönemde gerçekleşen toplantıda politika faizini yüzde 18'den yüzde 19'a yükselten Kavcıoğlu, ardından politika faizini 6 ay boyunca sabit tutmuş ve daha sonra faiz indirimlerine başlamıştı. Politika faizini yüzde 8,5'e kadar düşüren Kavcıoğlu döneminde dolar/TL kuru 8,25 TL'den 23,30 TL'ye kadar yükselmişti.

Önümüzdeki hafta Mehmet Şimşek, Türkiye Bankalar Birliği ile bir toplantı gerçekleştirecek.

Seçimin ikinci turundan itibaren hız kazanan dolar yükselişi, Kur Korumalı Mevduat'a olan talebi azalttı. Seçim sonrası ilk haftayı kapsayan dönemde Kur Korumalı Mevduat sadece 35 milyar lira arttı ve birikim miktarı 2.5 trilyon TL'ye ulaştı.

Bugün içeride sanayi üretim rakamları açıklanacakken, dışarıda önemli bir veri bulunmamaktadır.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —