Tarih: 13.06.2023 14:00

Türkiye'de Kredi Kısıtlamaları Devam Ediyor - Faizler Yükseliyor

Facebook Twitter Linked-in

Seçim öncesi başlayan kredi kısıtlamaları devam ediyor ve bankalarda ihtiyaç kredilerinin faiz oranları %60 seviyesine kadar yükselmiş durumda. Ayrıca kredi vadeleri de 9 ayla sınırlandırılmış durumda.

Sözcü gazetesinde Mehtap Özcan Ertürk imzasıyla yer alan habere göre, Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, bankalardaki ortalama ihtiyaç kredisi faiz oranları 2 Haziran haftasında %40.14 seviyesine yükseldi. Bu faiz oranı, en son Eylül 2003'te görülmüş seviyeye ulaştı. Bankacılar, seçimlerin ilk turundan sonra başlayan bu sert artış trendinin devam ettiğini ifade ediyor. Yüksek faiz oranları, kredi kullanımını engellerken, bazı bankalar mobil hizmetlerinde ihtiyaç kredisi başvurularını dahi kapatma yoluna gitti. Birçok vatandaş krediye erişim imkanını kaybederken, erişebilenler ise %60'lara ulaşan faiz oranlarıyla karşı karşıya kalıyor.

Bankacılık sektörünün, ihtiyaç kredilerinde uyguladığı faiz oranları, referans faiz olan %18.7 seviyesini 1.8 kat aşarsa %20, 2 kat aşarsa %20.7 oranında tahvil yükümlülüğü bulunuyor.

Bankacılık sektörü kaynakları, ihtiyaç kredilerinin çoğunlukla 70 bin lira altında onaylandığını ve bazı bankaların vade sürelerini 9 ay ile sınırladığını belirtiyor. Merkez Bankası politika faizi %8.5 seviyesindeyken, bankacılık sektöründe uygulanan sıkı para politikası tedbirleri kredi kanallarını kapatmış durumda. Önümüzdeki ilk toplantısı 22 Haziran'da yapılacak olan TCMB'nin faiz artırımına gideceği kesin gözüyle bakılırken, bankacılık sektörü kaynakları da faiz artırımından önce normalleşme adımlarının atılmasını beklediklerini ifade etti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —