Tarih: 01.01.2016 00:00

ÇAYKUR işçisi şartsız ayrımsız kadro istiyor

Facebook Twitter Linked-in

Doğu Karadeniz programı kapsamında Rize’de basın toplantısı düzenleyen DİSK, ÇAYKUR’da çalışan mevsimlik işçilerin ve üreticilerin sorunlarını dile getirdi. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Amasız, fakatsız, ayrımsız bütün ÇAYKUR işçilerine kadro talep ediyoruz” dedi.

Rize’de düzenlenen açıklamaya DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Genel Sekreter ve Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan ve DİSK’e bağlı sendikaların temsilcileri katıldı.

ÇAYKUR’da çalışan mevsimlik işçilerin kadro talebinin çok yakıcı olduğunu dile getiren Seyit Aslan, “Bugüne kadar bu hakkın elde edilmesi için ciddi bir mücadele verdik. Bugün de bir kez daha gündeme taşımak için buradayız” dedi.

Adnan Serdaroğlu da "ÇAYKUR’da çalışan kardeşlerimiz kadro mücadelesi veriyor. Haklarını almak istiyor. Bu konuda yanlarında olduğumuzu bildiriyoruz” ifadelerini kullandı.

"YASA TASARISINI MECLİSE ULAŞTIRDIK"

Gerek Gıda-İş’in gerek DİSK Karadeniz Bölge Temsilciliğinin gerekse DİSK’in yıllardır her platformda mevsimlik ÇAYKUR işçilerinin sorunlarını dile getirdiğini ifade eden Arzu Çerkezoğlu, “Bıkmadan, yılmadan kadro meselesini, işsizlik sigortası meselesini ve ÇAYKUR’daki taşeron düzenine son verilmesi talebini güncel tuttuk ve gündemden düşürmedik. Mevsimlik işçilerin kadroya geçmesi için sendikamızın hazırladığı yasa tasarısı ve mevsimlik işçilerin işsizlik sigortasından yararlanması için yapılması gereken düzenlemeler Meclisteki partilere ulaştırıldı. Bu sürecin de takipçisi olmaya devam edeceğiz” dedi.

"YAŞAM MEVSİMLİK DEĞİL"

“Mevsimlik çalışmaya zorlanan işçilerinin verdikleri yaşam mücadelesi görmezden gelinemez” diyen Çerkezoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“İşçi arkadaşlarımızı 5 ay 29 gün çalışıyor ama faturalar 12 ay geliyor. Çocuklar 5 ay 29 gün değil 12 ay eve ekmek bekliyor. Her gün ama her gün fiyatların hızla arttığı, bir bölüşüm ve geçim krizinin zirveye çıktığı bir dönemde bu insanlarımız en temel ihtiyaçlarını, 5 ay 29 gün değil 12 ay boyunca karşılamak zorundalar. ÇAYKUR yöneticilerine ve ülkeyi yönetenlere buradan bir kez daha hatırlatmak isteriz ki açlık sınırının altında bir ücretle mevsimlik çalışmaya zorladığınız ÇAYKUR işçileri ve aileleri mevsimlik yaşamıyor. Buradan bir kez daha ilan ediyoruz, DİSK olarak, Gıda-İş olarak, buradaki siyasi partiler ve demokrasi güçleri olarak tüm gücümüz ve imkanlarımızla kadro hakkını elde edilinceye kadar mücadelemizi ÇAYKUR işçilerle birlikte sürdüreceğiz.”

"BÖLGENİN ZENGİNLİKLERİ TEKELLERE AKTARILIYOR"

Çay üreticilerinin sorunlarına da değinen Çerkezoğlu, “Çay üretimi Karadeniz bölgesinin en önemli gelir kaynaklarından birisi. Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin illerini kapsayan, on binlerce ailenin ve milyonlarca emekçinin geçim kapısı olan çay ile bu bölge nüfusunun insanca yaşamasını sağlamak mümkün. Ama maalesef Karadeniz’in yeşil altını bu bölgenin insanlarına hak ettikleri insanca yaşamı sağlayamıyor. Bunun nedeni elbette tercih edilen politikalar” diye konuştu.

Tarımı tamamen piyasaya terk eden politikalarla küçük üreticinin piyasanın insafına, işçilerin ise daha ağır sömürü koşullarına mahkum edildiğini belirten Çerkezoğlu, “Fındıktan çaya bu bölgenin tüm zenginliklerinin birkaç tekele peşkeş çekilmesi için, kamu fabrikalarının özelleştirilmesi için ciddi adımlar atıldı, atılıyor. Bir zamanlar gıdada kendi kendine yeten bir ülke olan Türkiye, bugün tarımda ithalatçı konumuna geliyor. Bu durum 80 milyonun sofrasına yüzde 100’ü aşan gıda enflasyonu olarak yansıyor” dedi.

"MEMLEKET MESELESİ"

ÇAYKUR işçileriyle üreticilerin yaşadıkları sorunları memleket meselesi olarak tarif eden Çerkezoğlu, “İşçiyi güvencesiz çalışmaya, üreticileri tarım tekellerinin insafına, 80 milyonu da pahalı gıdaya mahkum eden politikalar sadece ÇAYKUR işçisinin değil, sadece Karadeniz’in değil memleketin sorunudur. Bizler burada bir kez daha duymayan kulaklara, görmeyen gözlere şunu söylemek istiyoruz. Amasız, fakatsız, ayrımsız bütün ÇAYKUR işçilerine kadro talep ediyoruz. Güvenceli ve insanca yaşanacak bir ücretle çalışmanın herkesin hakkı olduğunu hatırlatıyoruz. Gerek Gıda-İş sendikamız gerekse DİSK olarak tüm gücümüz ve olanaklarımızla, ÇAYKUR işçilerinin haklarını savunmak için mücadeleye devam edeceğimizi buradan bir kez daha ifade ediyoruz” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —