Tarih: 11.06.2023 16:10

Çin'de Kovid-19'un Omicron Alt Varyantı XBB Kaynaklı Salgında Alarm Veriliyor

Facebook Twitter Linked-in

Çin'de Kovid-19'un Omicron alt varyantı olan XBB, kaynaklı bir salgın yaşanıyor ve vaka sayısının haziran başında haftada 11 milyon ile zirveye ulaşması bekleniyor. Bu yeni salgın dalgasının, toplamda 112 milyon kişiyi etkilemesi tahmin ediliyor. Durumun ciddiyeti "feci bir durum" olarak nitelendiriliyor.

Çin, XBB salgını konusunda alarm veriyor. Londra merkezli sağlık veri hizmetleri ve analiz şirketi Airfinity'nin yayımladığı analize göre, bu salgının toplamda 112 milyon kişiyi etkilemesi bekleniyor.

Yeni salgın dalgası, kış aylarında meydana gelen ve 1 milyardan fazla kişinin enfekte olduğu salgına kıyasla daha sınırlı bir yayılma gösteriyor. Airfinity'nin analizine göre, salgının haziran başında haftada 11 milyon vaka ile zirve yapacağı öngörülüyor. Bu tahmin, Çinli solunum hastalıkları uzmanı Cong Nanşan'ın daha önce ortaya attığı haftada 65 milyon vaka tahminin beşte biri kadar olduğunu belirtiyor. Tahminler arasındaki farkın, Airfinity'nin modelinde hastalık belirtisi göstermeyen vakaların hesaba katılmamasından kaynaklanabileceği ifade ediliyor.

Airfinity ayrıca, bu enfeksiyon dalgasında 629 bin can kaybı olacağını tahmin ediyor. Şirket daha önce kış aylarında meydana gelen büyük salgın dalgasında 1,3 milyon ila 2,1 milyon kişinin hayatını kaybettiği tahmininde bulunmuştu. "Yeniden enfeksiyon" dalgaları bekleniyor

Çin, "sıfır vaka" adı verilen katı salgın kontrol ve önleme tedbirlerini bırakarak virüsle yaşamaya yönelik bir strateji benimsemiştir. Bu strateji, daha önce benzer tedbirleri uygulayıp kaldıran Japonya ve Güney Kore gibi ülkelerde birçok "yeniden enfeksiyon" dalgasının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Airfinity'nin Kovid-19 epidemoloğu Dr. Tishya Venkatraman, Çin'in altı ay önce yaşadığı büyük salgın dalgasının geniş çaplı doğal bağışıklık sağladığını ve ayrıca o zamandan bu yana aşılamada daha fazla ilerleme kaydedildiğini belirtmektedir. Bu nedenle, "XBB alt varyantının etkisine rağmen Çin'de daha küçük çaplı ve daha az şiddetli bir ikinci dalga bekliyoruz" şeklinde konuşmuştur. Venkatraman, hastanelerde ve morglarda kış aylarındaki gibi büyük bir yoğunluğun görülmediğine dikkat çekerek, "Her ne kadar süregelen dalga daha küçük çaplı olsa da Çin'de yaşlanan nüfusun artması nedeniyle hala büyük çaplı can kaybına yol açabilir. Bunu Japonya'daki son dalgada gördük. Yüksek aşılanma oranına ve önceki dalgalardaki bağışıklığa rağmen çok sayıda can kaybı yaşandı" şeklinde konuşmuştur.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —