Tarih: 15.12.2022 22:08

Cevdet Kudret Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?

Facebook Twitter Linked-in

Türk Edebiyatında önemli yere sahip olan, yazar; Cevdet Kudret Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?

 

Cevdet Kudret Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?

Cevdet Kudret Kimdir? Cevdet Kudret 7 Şubat 1907 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Daha 9 yaşındayken babasını Musul Savaşı’nda kaybetmiştir. Annesinin gayretleri ile okumuştur. 1933 yılında İstanbul Darülfünunu Hukuk Fakültesi'ni bitirmiştir. Kayseri Lisesi'nde, Ankara Devlet Konservatuvarı'nda diksiyon ve edebiyat öğretmenliği, Ankara Erkek Lisesi'nde ve Atatürk Lisesi'nde edebiyat öğretmenliği, Yayın Müdürlüğü emrinde İnönü Ansiklopedisi'nde edebiyat sekreteri olarak çalışmıştır. Demokrat Parti iktidarı döneminde Bitlis Ortaokulu'na Türkçe öğretmeni olarak atanınca istifa etmiş, Kısa bir süre sonrada İstanbul ve Ankara'da avukatlık yapmıştır. Türk Dil Kurumu'nda redaktör, Bilgi Yayınevi'nde danışman olarak çalışmıştır. Siyasal Bilgiler Fakültesi, Basın Yayın Yüksek Okulu'nda öğretim görevlisi olarak ders vermiştir.

1927 yılında Yazın yaşamına Servet-i Fünûn dergisinde şiirle başladı. Aynı dergide çalışan yedi genç yazar bir araya gelerek o güne dek yazdıklarını Yedi Meşale adında bir kitapta topladılar. Grup, bundan sonra Yedi Meşaleciler olarak anıldı. Daha sonra çıkardıkları Meşale dergisini sekiz sayı sürdürebildiler. Dergi, yeni alfabeye geçiş dönemindeki zorluklar nedeniyle kapandı. Cevdet Kudret, bu dergide yayınlanan şiirlerini Birinci Perde adlı kitabında topladı . Daha sonraki şiirlerini İkinci Perde, Üçüncü Perde adları altında derlediyse de hiçbir zaman kitap halinde bastırmadı.

Bu arada oyun yazmaya da yöneldi. Tersine Akan Nehir, Rüya İçinde Rüya, Kurtlar adlı oyunları Darülbedayi'de sahnelendi. Danyal ve Sara adlı oyunu Varlık dergisinde, Yaşayan Ölüler adlı oyunu Ağaç dergisinde tefrika edildi.

1950 sonrası, edebiyat tarihimizin ünlü isimleri ve eserleri üzerine tanıtım kitapları ve lise edebiyat kitapları yazdı. Bu kitapların çoğunu takma adlar altında yayınlamak zorunda kaldı. Giderek inceleme, araştırma, edebiyat tarihi türlerinde çalışmalara yönelen Cevdet Kudret'in iki ciltlik Türk ve Batı Edebiyatı'ndan Seçme Parçalar, iki ciltlik Örneklerle Edebiyat Bilgileri, üç ciltlik Türk Edebiyatı'nda Hikâye ve Roman incelemesi; üç ciltlik Karagöz, iki ciltlik Ortaoyunu derleme ve incelemeleri önemli çalışmalar olarak nitelendirildi.

Cevdet Kudret, 1974 yılında Ortaoyunu kitabı için Türk Dil Kurumu Bilim Ödülü, 1991 yılında Türk Edebiyatı'nda Hikâye ve Roman kitabı için Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülü verildi. Ayrıca, Dil Derneği Türk Dili Onur Ödülü ile Edebiyatçılar Derneği Onur Ödülü'ne lâyık görüldü.

1974-1986 yılları arasında Bodrum'da yaşayan yazar daha sonra yaşamını İstanbul’da sürdürdü.

10 Temmuz 1992 tarihinde istanbul'da hayata veda etti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —