Tarih: 20.04.2023 15:25

Boğaz Ağrısı: Sebepleri, Belirtileri ve Bebeklerde Tedavisi

Facebook Twitter Linked-in

Bebeklerde boğaz ağrısı ve boğaz kızarıklığı grip, nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonu, farenjit, beta enfeksiyonu gibi hastalıklar nedeniyle meydana gelebilir. Bebeklerde boğaz ağrısı tedavisinde doktorun verdiği ilaçlar kullanılabileceği gibi buhar makinesi kullanmak, bebeğin boğazına tülbent sarmak ve tavuk suyu çorba içirmek gibi doğal yollar da boğaz ağrısına iyi gelecektir.

BEBEKLERDE BOĞAZ AĞRISI VE BOĞAZ KIZARIKLIĞI NEDEN OLUR?

Bebeklerde boğaz ağrısı, kızarıklığı ve yanması özellikle mevsim geçişlerinde sık karşılaşılan bir durumdur. Boğaz ağrısı sorunu yaşayan bebeğin iştahı gider, huzursuz olur ve ağlayarak acısını ifade etmeye çalışır. Neyse ki boğaz ağrısı çoğu zaman ciddi nedenlerden kaynaklanmaz ve kolaylıkla tedavi edilir. Bebeklerde boğaz ağrısının en sık karşılaşılan sebepleri şöyledir:

  1. Soğuk algınlığı
  2. Boğaz iltihabı, enfeksiyonu
  3. Bademcik şişmesi
  4. Faranjit
  5. Grip (Kuş gribi, domuz gribi)
  6. Alerji
  7. Beta enfeksiyonu
  8. Hava kirliliği, duman gibi tahriş edici maddelere maruz kalma
  9. Bakteriyel enfeksiyonlar
  10. Öpücük hastalığı
  11. Kuş palazı
  12. Bademcikler etrafında apse
  13. Yutak borusu arka duvarında apse
  14. Solunum yolu başlangıcındaki kıkırdağın enfeksiyonu
  15. Viral farenjit
  16. Streptokok farenjiti
  17. Enfeksiyoz mononükleoz 
  18. Difteri
  19. Farenksteki yabancı cisim (Örneğin balık kılçığı batması)
  20. Herpetik stomatit
  21. İrritatif farenjit

Çocuk Doktoru Jennifer Shu, bebeklerde boğaz ağrısı ve kızarıklığı ile ilgili bize şu bilgileri veriyor:

(Boğaz ağrısı, yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de sıklıkla karşılaştığımız bir sağlık sorunudur. Bebek bu acıyı yutkunduğunda yahut yemek yediğinde hisseder. Ancak 1 yaşından küçük bebekler ağrısını, sızısını ifade etmekte zorlandığından, çocuğunuzdaki huzursuzluğun, ağlama nöbetlerinin neyden kaynaklandığını tespit etmek haliyle güç olacaktır.

Bebeklerdeki boğaz ağrısı,boğaz kızarıklığı genellikle soğuk algınlığından, çocuğun geçirdiği üst solunum yolu enfeksiyonundan kaynaklanıyor. İki yaşın altındaki çocuklarda nadir görülmekle birlikte, boğaz ağrısına bakteriler de sebep olmaktadır. Streptokokal Boğaz Ağrısı (Strep Throat) olarak bilinen bu duruma, çoğu zaman ateş, baş ağrısı, bulantı, kusma, kimi zamanda ciltte döküntü eşlik eder.

BOĞAZ AĞRISI VE KIZARIKLIĞI OLAN BEBEK NASIL BESLENMELİ?

Bebek anne sütü alıyorsa sık sık bebeğe anne sütü vermeye devam etmelidir.

Şayet bebeğiniz katı gıdaya geçtiyse, ona tavuk çorbası, yoğurt, elma püresi gibi kolay sindirilen ve bağışıklığı güçlendiren yiyecekler yedirin. Ayrıca doktorun vereceği şurup, ilaç ve ağrı kesicilerin kullanılması da ağrının giderilmesine yardımcı olabilir.)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —