Tarih: 17.02.2023 19:53

Rize'de deprem olur mu? Rize deprem bölgesi mi? Son dakika Rize deprem gelişmeleri...

Facebook Twitter Linked-in

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremin ardından sarsıntılar devam ediyor. Yaşanan depremin ardından Rize'nin deprem bölgesi olup olmadığı merak konusu oldu. Arama motorlarında Rize'nin deprem bölgesi olup olmadığını sorgulanıyor. Peki Rize deprem bölgesi mi? Rize'de deprem olur mu? İşte detaylar...

Jeoloji mühendisi Prof. Osman Bektaş, deprem riskinin bilinenden daha fazla olduğuna dikkat çekti.

DHA'nın aktardığı bilgilere göre, Karadeniz’de 2017’de gerçekleşen 5.1 büyüklüğündeki deprem, hem Trabzon, hem de Rize’nin deprem tehlikesini üç kat artırdı. Dolgularda deprem tehlikesi daha da arttı. Dolgular üzerinde elbette binalar yapılacak, ama dolgunun tekniğine uygun bir şekilde yapılması gerekiyor.

RİZE YOK OLMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA

Yıllar önce denizin doldurulmasıyla oluşturulan 350 dönümlük alana kurulan Rize’nin büyük risk taşıdığını kaydeden Bektaş, şöyle devam etti:

Deprem tehlikesini artık göz ardı etmemiz gerekiyor. Mesela Rize’de yapılan iki temel yanlış vardı. Birincisi 1960’lı yıllarda yapılan ve dünya standartlarına uygun olmayan dolgu idi. Artık bu dolgu Rize’yi taşımıyor. İkinci yanlış ise bölgenin gerçekçi deprem potansiyelinin ciddiye alınmaması. 2017 yılında Karadeniz´de oluşan deprem, Rize’nin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

KARADENİZ FAYI YAVAŞ VE SİNSİ HAREKET EDİYOR

Karadeniz fayının çok yavaş ve sinsi hareket ettiğine belirten Bektaş, şunları söyledi:

Bölgemizde ‘deprem sık olmuyor’ diye evlerinizde rahat uyuyor olabilirsiniz. Ama Karadeniz fayı, çok yavaş ve sinsi hareket ediyor. Bölgemizde yaşanabilecek orta büyüklükteki bir deprem bile bölgedeki heyelanlı sahaları aktif hale getirebilir ve ciddi kayıplara sebebiyet verebilir. Yapı stoklarımızın çoğu yeni deprem yönetmeliğine uygun değil. Çıkarılan yeni deprem haritasına uygun bir şekilde yapılanmaya gidilmeli.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —