Tarih: 06.02.2023 04:08

ŞABAN AYI NE ZAMAN 2023? | Şaban ayı orucu ne zaman başlıyor? Şaban ayının önemi nedir? DİYANET

Facebook Twitter Linked-in

Üç aylara girilmesinin ardından Recep'in bitip Şabanın başlamasına sayılı günler kaldı. Bin aydan daha hayırlı olan Ramazan ayı için geri sayım devam ederken Hazreti Peygamber Efendimiz'in diğer bütün aylardan daha fazla oruç tuttuğu ve 'Benim ayım' diye nitelendirdiği Şaban ayının ne zaman başlayacağı merak ediliyor. Peki Şaban ayı ne zaman? Şaban ayı orucu ne zaman başlıyor? Şaban ayının önemi nedir? İşte detaylar...

ŞABAN AYI NE ZAMAN 2023?

Üç aylardan ilki olan Recep'in bitmesinin ardından Şaban ayı, 21 Şubat 2023 Salı günü başlayacak. Şaban ayının 15. gecesi ise Berat gecesi olarak idrak edilecek. Berat Kandili, 2023 yılında 6 Mart Pazartesi gününe denk geliyor. 23 Mart'ta ise Şaban ayı, yerini Ramazan ayına bırakacak.

ŞABAN AYI ORUCU NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde "Allah'ım! Recep ve Şaban'ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır." diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185).

Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan'ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —