Tarih: 09.02.2023 23:23

2 büyük depremde 4. gün! 10 ilde son durum: Ölü ve yaralı sayısı artıyor

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye 6 Şubat Pazartesi günü 9 saat arayla meydana gelen iki depremle sarsıldı... Saat 04.17'deki depremin büyüklüğü önce 7,4 olarak duyuruldu. Ancak AFAD ilerleyen saatlerde güncelleme yaparak depremin büyüklüğünün 7,7 olduğunu açıkladı. 7,7'lik bu depremin ardından saat 13.24'te bir deprem daha meydana geldi. Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan depremin büyüklüğü 7,6 olarak kaydedildi. Deprem; Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük yıkıma yol açtı. Can kaybı her geçen saat yükselirken, arama-kurtarma çalışmaları da aralıksız devam ediyor. 

BAKAN SOYLU'DAN AÇIKLAMA

Bakan Soylu: Bu afetin çok büyük bir afet olduğunu söylemek istiyorum. Bu karşı karşıya kaldığımız afet, yüzlerce ayrı detayın aynı anda yönetilmesini gerektiriyor. 99 bin 360 kilometrekare bir alan. Büyük bir afet alanında. Çok güçlü bir yerkürenin gördüğü afet. AFAD ölü sayılarını ve müdahale sayılarını sürekli açıklıyor. Burada çok büyük bir operasyon yürüttüğümüzü söylemek istiyorum. Bazen günde yüz yüz elli parça işin farklı kişilerle yürütülmesi sağlanmaya çalışılıyor. Çadırkentlere ve onların ısınmasına kadar birçok farklı alanda arkadaşlarımızla birlikte sadece burada polis jandarma ve TSK mensubu arkadaşlarımızın sayısı 20 bin. Takviyelerle birlikte. Herkes burada büyük bir mücadele ortaya koyuyor. 5 bin 323 vatandaşımızı Kahramanmaraş'ta kaybettik. 4 bin 493'ü de şu ana kadar defnedildi. 

BAKANLARDAN SON DURUMA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Bakan Akar: Tüm hava araçlarımızı seferber ettik ve bu çerçevede 500'den fazla uçak sortisiyle deprem bölgesine personel ve malzeme naklini destekliyoruz.

Şu anda tek sıkıntılı havalimanı Hatay'da. Batı'dan gelen malzemeyi İncirlik üssünde topluyoruz. 100 bini aşkın arama kurtarma personeli bölgede. 350 tondan fazla nitelikli malzeme ihtiyaç olan yerlerde. İhtiyaç sahibi olan depremzedeleri de Batı'ya doğru taşıyoruz. Tüm talepleri karşılamak için azami gayret gösteriyoruz. İhtiyaç olan tüm personeli bölgeye sevk ettik. 

Depremden en çok etkilenen yer Hatay. 4 binden fazla Mehmetçik burada görev yapıyor. Yarın sahra hastanelerinin buraya nakli söz konusu. Yarın sabahtan itibaren buraya nakletmeye ve vatandaşların hizmetine sunmaya çalışacağız. Deprem bölgesindeki tüm tesisleri açmak suretiyle büyük bir gayret içindeyiz.

Her türlü giyecek ve battaniye benzeri ve soğuğa karşı korunmayla ilgili elimizde ne varsa vatandaşlara dağıtıyoruz. Yemek ve ekmek dağıtımları da başladı. Şu ana kadar 600 bin kumanya ve 400 bin ekmeği vatandaşlara dağıttık. 40 bin vatandaşa sıcak yemek verebilecek noktaya geldik.

Bir deniz ulaşımı ağı da kuruldu. İskenderun limanına gönderilen gemilerde çeşitli ihtiyaçlar var. Bu konuda Körfez'de yoğun faaliyet gösteriliyor. İskenderun'da çıkan yangın da havadan ve karadan müdahaleyle söndürüldü. Depremin ilk anından itibaren tüm personelimizi ilk günden itibaren kan vermeye yönlendirdik. TSK, kurtarma faaliyetlerine yoğun olarak katılmaktadır, görevinin başındadır. İnşallah önümüzdeki saatlerde vatandaşlarımızın sağ olarak çıkmasını temenni ediyorum. Diğer gruplarla birlikte TSK olarak tüm bu sıkıntıların üzerinden geleceğiz.

Bakan Koca: Maraş Depremi'nde 10 ilimizde en büyük mücadeleyi vermeye devam ediyoruz. En çok canı nasıl kurtarırız, mücadelesi veriyoruz. Halkımızın hafızalarından silinmeyecek bir tablo. 17 bin 406 vatandaşımız hayatını kaybetti. 71 bin 866 kişi yaralandı, 6.444 bina yıkıldı.

10 ildeki sağlık tesislerimizde 140 binden fazla personelimiz hizmet veriyor. Afet bölgelerinde ilk müdahaleleri tamamlanan yaralı vatandaşlarımızdan ve ilgili bölgede tamamlanamayacak olanların naklini sağladık. 77 acil sağlık müdahalesi ve sahra çadırı kurduk.

Şu anda bölgedeki sağlıkla ilgili tüm talepleri karşılama çabasındayız. Kendi imkanlarıyla yardım malzemesi getiren ve arama kurtarma faaliyetlerine katılan vatandaşlarımıza yürekten teşekkür ediyorum. Depremden zarar gören halkımıza, elimizdeki tüm imkanları sunmak konusunda kararlıyız. Yaralılarımızla ilgili bilgi almak isteyen vatandaşlarla ilgili uygulama işleme alındı. Birinci ve ikinci derece yakınlara e-Nabız üzerinden alışılabilir. Yaralılar için psikolojik destek de başlandı. Kimlik tespitleri için ekipler kuruldu. Kronik hastalığı olan ilaçlarını ücretsiz alabilir, seyyar eczaneler hizmete başladı. Sahra hastanelerinden de temin edilebilecek.

Adıyaman Hastanesi, tam kapasiteli hizmet vermeye başladı. Kahramanmaraş Şehir Hastanesinin altyapı eksikleri giderildi, yoğun bakımlar faaliyete alındı.

CAN KAYBI 17 BİN 134'E YÜKSELDİ

 SAKOM'dan yapılan son açıklamaya göre, deprem felaketinde can kaybı 17 bin 134 oldu.

Açıklamada, Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 70.347 vatandaşın yaralandığı ve 30.360 afetzedenin bölgeden diğer illere tahliye edildiği bilgisi yer aldı. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: CAN KAYBI 16 BİN 546'YA ULAŞTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, akşam saatlerinde yaptığı açıklamada şu ifadelere yerdi:

Ne yazık ki şu ana kadar çok ciddi vefat durumumuz, yaralı sayımız var. Dün depremin merkezi Kahramanmaraş ile depremden en çok etkilenen Hatay'daydım. 

Şu an itibarıyla can kaybımız 16 bin 546'ya ulaştı. 66 bin 132 yaralımız var. 

Devletimiz tüm kurumlarıyla yardım çalışmalarını süratle başlatmıştır. Ekipler sahada görev başındadır ve tüm lojistik merkezlerine yerli yabancı her türlü yardım akmaktadır. Hem malzemelerin hem personelin deprem bölgesindeki organizasyonu AFAD tarafından yürütülmektedir. Eksikler olabiliyor ve bu eksiklikleri süratle giderme gayreti içindeyiz. Hiçbir vatandaşımızı sahipsiz bırakmayacağız. Şu an itibarıyla depremzede vatandaşlarımıza 10 bin lira destek vereceğiz ve konutları yıkılan vatandaşlarımıza TOKİ vasıtasıyla 1 yıl içerisinde evlerinin inşasını gerçekleştireceğiz. Derdimiz bundan önceki gerek Van depreminde, gerek Bingöl'de, gerek İzmir'de, gerek ise Malatya, Elazığ'da nasıl süratle inşaatları tamamlayıp sahiplerine teslim ettiysek, aynı şekilde şimdi de bu 10 vilayetimizde hiç endişe olmasın, vatandaşlarımız süratle konutlarına sahip olacaklardır. Hiçbir vatandaşımız konutsuz kalmayacak. 

"1400'ÜN ÜZERİNDE ARTÇI OLDU, HASARLI BİNALARDAN UZAK DURULMALI"

AFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Kahramanmaraş'taki 7.7 ve 7.6'lık depremler ile devamındaki artçı sarsıntılara dair açıklamalarda bulundu. Tatar, "1400'ün üzerinde artçı oldu, hasarlı binalardan uzak durulmalı" dedi.

TÜM TÜRKİYE'DE OKUL TATİLİ UZATILDI

Milli Eğitim Bakanı Özer: Yaşadığımız deprem felaketi nedeniyle eğitim öğretime verdiğimiz arayı tüm Türkiye'de 20 Şubat’a kadar uzatma kararı aldık.

OHAL TEZKERESİ MECLİS'TEN GEÇTİ

  Depremden etkilenen 10 ili kapsayan OHAL tezkeresi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

ERDOĞAN: CAN KAYBI 16 BİN 170

 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Osmaniye'de yaptığı açıklamada depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 16 bin 170'e, yaralı sayısının da 64 bin 194'e yükseldiğini söyledi. Erdoğan yıkılan bina sayısının ise 6 bin 444 olduğunu açıkladı. 

DEPREM BÖLGESİNDEN DAKİKA DAKİKA SON DURUM

ŞENTOP'TAN ÇAĞRI

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, milletvekillerine en az birer maaşlarını AFAD'a yardım olarak bağışlaması çağrısında bulunarak, kendisinin de AFAD'a 3 maaşını bağışladığını bildirdi.

AFAD SON RAKAMLARI PAYLAŞTI

AFAD'ın deprem bilançosuna ilişkin son açıklaması şöyle: 06.02.2023 tarihinde Kahramanmaraş ili Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğünde ve Elbistan Merkezli 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana gelmiştir. Depremlerin ardından 1.206 artçı deprem meydana gelmiştir.

SAKOM’dan alınan son bilgilere göre Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 14.351 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 63.794 vatandaşımız yaralanmıştır.

Bölgede AFAD, PAK, JAK, JÖAK, DİSAK, Sahil Güvenlik, DAK, Güven, İtfaiye, Tahlisiye, MEB, STK’lar ve uluslararası arama kurtarma personelinden oluşan toplam 25.893 arama kurtarma personeli görev yapmaktadır. Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde diğer ülkelerden gelen arama kurtarma personeli sayısı 6.479’dur.

Ayrıca AFAD, Emniyet, Jandarma, MSB, UMKE, Ambulans Ekipleri, Gönüllüler, Yerel Güvenlik ve Yerel Destek Ekipleri’nden görevlendirilen saha personel sayısı ile birlikte bölgede görev yapan toplam personel sayısı 115.688’dir.

ÇAVUŞOĞLU'DAN YARDIMLARLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Bakan Çavuşoğlu: 95 ülke ve 16 uluslararası kuruluştan yardım teklifi aldık. 56 ülkeden 6 bin 479 personel sahada. 19 ülkeden daha ekipler 24 saat içinde ülkemizde olacaklar. 

OKULLARDA 2. DÖNEM ŞARTI ARANMAYACAK

 Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer: Deprem bölgesindeki okullarda 2. dönem şartı aranmayacak.

HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 14 BİN 351'E YÜKSELDİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Yaşadığımız bu büyük afette göçük veya yıkım sonucu an itibari ile 14 bin 351 kişi hayatını kaybetmiş, 63 bin 794 kişi yaralanmıştır.  Depremin ilk dakikalarından itibaren başta AFAD, TSK, Jandarma, Polis arama kurtarma personelleri olmak üzere ülkemizin tüm kapasitesi afet bölgesine sevk edilmiştir. 24 bin 727’si arama kurtarma personeli olmak üzere eşitli kurumlarımız ve sivil toplum kuruluşlarından toplam 113 bin 318 personel ve gönüllü afet müdahale çalışmalarında bulunmaktadır.

ARTÇI DEPREMLER

Ana depremler sonrasında şu ana kadar farklı büyüklüklerde yaklaşık 1300'den fazla deprem meydana gelmiştir. Bu depremlerin 325’i 4 ve üzeri büyüklüktedir.

OHAL KARARI TBMM'DE

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Olağanüstü Hal (OHAL) oylaması yapılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraşlı depremlerin etkilediği 10 ilde 3 ay süreyle OHAL ilan edileceğini açıklamıştı.

AB ÜLKELERİNDEN TÜRKİYE'YE MESAJ

 Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderleri, Türkiye'deki depremler nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hitaben mektup yazarak taziye ve dayanışma mesajlarını iletti.

HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 14 BİN 14'E YÜKSELDİ

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gaziantep’te yaptığı incelemelerin ardından açıklamalarda bulundu. Erdoğan hayatını kaybedenlerin sayısını 14 bin 14 olduğunu açıkladı. Yaralananların sayısı 63 bin 794, yıkılan bina sayısı ise 6 bin 444. Yağmalama çalışmalarına OHAL ile müdahale etme imkanını devlet parlamentodan bu yetkiyi alarak yapacak. 

FAHRETTİN ALTUN'DAN TWITTER AÇIKLAMASI

 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun: “Türk yetkililer, dün Twitter ile verimli bir görüşme gerçekleştirdi. Twitter'a işbirliği ve Türkiye'nin dezenformasyonla mücadele çabalarını destekleme sözü için teşekkür ediyoruz. Dezenformasyon, insanlığın ortak düşmanıdır ve aynı zamanda demokrasi, toplumsal barış ve millî güvenliğe yönelik ciddi bir tehdittir. Önümüzdeki gün ve haftalarda Twitter ile daha yakın bir işbirliği içinde çalışmayı umuyoruz.”

AFAD: KİLİS'TE DE ARAMA ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

 AFAD: "Ekiplerimiz, Kilis'te arama kurtarma çalışmalarını tamamlamıştır. Kilis'teki arama kurtarma ekiplerimiz ivedilikle çalışmaların devam ettiği diğer illere sevk edilmiştir."

ARAMA KURTARMA FAALİYETLERİNİN TAMAMLANDIĞI ŞANLIURFA'DA BAKAN NEBATİ'DEN AÇIKLAMA

Bakan Nebati'den arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığı Şanlıurfa'da açıklamalar: "İlimizde marketlerimiz, restoranlarımız açık olup normalleşme süreci başlamıştır. Psikolojik destek için personeller sahada görev yapmaktadır. İlimizde görevlerini tamamlayan tüm arama kurtarma ekiplerimiz depremden etkilenen diğer illere yönlendirildi. STK'larımıza, kamu ve özel sektör kuruluşlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Şanlıurfa'da 170 vatandaşımız hayatını kaybetti."

TOPLAM 28 BİNİ AŞKIN KİŞİ DEPREM BÖLGESİNDEN TAHLİYE EDİLDİ

 AFAD: 9 Şubat 2023 saat 11.38 itibarıyla karayolu ve demiryolu aracılığıyla 4.607, havayolu
aracılığıyla 23.437 olmak üzere toplam 28.044 vatandaşımız afet bölgesinden tahliye
edilmiştir.

AİLE BAKANLIĞINDAN REFAKATSİZ ÇOCUKLARLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Bakanlıktan yapılan açıklamada "Daha önceki duyurularımız da da belirttiğimiz üzere, deprem bölgesinde şu ana kadar ailelerine ulaşılamayan refakatsiz çocuklar konusunda tek yetkili kurum bakanlığımızdır. Çocukların bakanlığımız haricinde herhangi bir kişi ya da kuruma teslim edilmesi kesinlikle söz konusu değildir. Vatandaşlarımızın bu tip paylaşımlara itibar etmemeleri önemle rica olunur" denildi.

AFAD: ŞANLIURFA'DAKİ ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

AFAD: "Ekiplerimiz, Şanlıurfa’da arama kurtarma çalışmalarını tamamlamıştır. Şanlıurfa'daki arama kurtarma ekiplerimiz ivedilikle çalışmaların devam ettiği diğer illerimize sevk edilmiştir."

TCG SANCAKTAR VE TCG BAYRAKTAR GEMİLERİ BÖLGEDE

 MSB: Deniz Kuvvetlerimizin TCG SANCAKTAR VE TCG BAYRAKTAR gemileri, deprem bölgesinde görev yapacak iş makinelerini İskenderun Limanına ulaştırdı. Gemilerimizde sağlık personeli ve cerrahi müdahale dâhil her türlü sağlık hizmetini vatandaşlarımıza sunacak şekilde hazırlık yapıldı.

DEPREM BÖLGESİNDE SAVCI SAYISI 206'YA YÜKSELDİ

 Adalet Bakanı ve HSK Başkanı Bekir Bozdağ'ın talimatıyla HSK başka illerde görev yapan savcılardan deprem bölgesindeki il ve ilçelere görevlendirdiği savcı sayısı 206’ya ulaştı.

Dağılım şu şekilde:


Kahramanmaraş 53, ilçeleri Elbistan 12, Göksun 2, Hatay 54, ilçeleri Hassa 5, İskenderun 14, Kırıkhan 5, Samandağ 2, Adıyaman 52, Malatya 2, Osmaniye 5.

SAVUNMA SANAYİİ BAŞKANI İSMAİL DEMİR: İLK KEZ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

İsmail Demir: Operasyon bölgelerinde kesintisiz iletişim için geliştirmekte olduğumuz teknoloji, ilk kez uygulamayı afet bölgesinde gerçekleştirdi. #AKSUNGUR İHA, hem anlık görüntü aktarıyor hem de üzerindeki baz istasyonuyla bölgedeki vatandaşlarımıza cep telefonu iletişim hizmeti sunuyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —