Tarih: 15.06.2023 14:01

Yurt Dışı Seyahatlerde Vize Dolandırıcılığına Dikkat!

Facebook Twitter Linked-in

Yurt dışı seyahati planlayanları vize dolandırıcılığı konusunda uyaran Yandex Leading Certified ve Google Premier Partneri IQUEEM'in Kurucusu Berkun Meral, "Siber saldırganlar, vize başvuru merkezlerinde yaşanan yoğunluk ve artan ret oranlarını fırsat olarak değerlendiriyor" dedi. Meral, siber suçluların mevcut gündemi kullanarak kişileri kandırmak için her türlü aracı kullandıklarına ve tatil sezonunun açılmasıyla birlikte Schengen vizesi başvurularının daha fazla sorgulandığına dikkat çekti. Daha önce benzer dolandırıcılık vakalarının bankacılık işlemleri veya çalışma vizesi gibi konularla Singapur ve Kanada gibi ülkelerde yaşandığını belirten Meral, vize dolandırıcılarının "sosyal mühendislik" adı verilen siber saldırı yöntemiyle kullanıcıların anlık ihtiyaçlarına odaklandığını ve duygusal manipülasyonla kişileri etkileyebildiğini ifade etti.

Meral, ABD Federal Soruşturma Bürosu FBI'ın bir raporunda siber suçluların güvenilir markaların kimliğine bürünerek arama motoru reklamlarını kullanarak fidye yazılımı gibi amaçlarla kullanıcıların cihazlarına bulaştıklarına dikkat çekti. Arama motoru reklamlarının artan arama trendleri döneminde siber saldırganlar için önemli bir kaynak olduğunu vurgulayan Meral, "Doğru anahtar kelimelerle Google gibi arama motorlarında reklam veren saldırganlar, aracı kuruluşların ve konsoloslukların internet sitelerine benzer arayüzler oluşturabiliyorlar. Örneğin, vize başvurusu yapmayı planlayan kişilerin dikkatsizliğinden yararlanarak, ön ödeme alarak randevu kontenjanı oluşturma veya sorunsuz vize alma vaatleriyle insanları kandırabiliyorlar" şeklinde konuştu.

Meral, vize başvurularının yalnızca konsolosluklar ve yetkili kuruluşlar aracılığıyla yapıldığına dikkat çekerek şunları ekledi: "Kullanıcılar, başvuru ve randevu oluşturma işlemlerini, konsolosluklarla yetkilendirilmiş aracı kuruluşların resmi internet sitelerinden yapmalıdır. Arama motoru sorgusuyla ulaştıkları internet sitelerinin resmi siteler olup olmadığını doğrulamaları, tüm açıklamaları dikkatlice okumadan ve site güvenilirliğini teyit etmeden kişisel veya kredi kartı bilgilerini paylaşmamaları önemlidir. Biz, Yandex ve Google tarafından en iyi şirketler arasında gösterilen bir ajans olarak bu konuda farkındalık yaratmayı önemsiyoruz ve turizm sektöründe başarılı hikayeler yaratıyoruz."




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —