Tarih: 27.06.2023 17:49

Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko, Rusya'da Olayların Ardından Belarus Ordusunu Savaşa Hazırlıyor

Facebook Twitter Linked-in

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Wagner'in Rusya'da meydana gelen isyan girişimi sırasında Belarus ordusunun savaşa hazırlık durumuna geçirildiğini belirtti. Lukaşenko, "Eğer Rusya'da kaos yaşansaydı, Batı bunu kullanırdı. Bence Rusya çökerse, hepimiz felaketin içinde kalır ve zarar görürüz" dedi. Lukaşenko, geçen hafta Wagner'in Rus yönetimine karşı girişimini değerlendirdiği Belarus general rütbelerinin takdim töreninde bu açıklamaları yaptı.

Lukaşenko, Rusya'da yaşanan olayların "acı verici" olduğunu ve hem kendisinin hem de Belarus halkının bu durumdan üzüntü duyduğunu ifade etti, çünkü Belarus'un birlik ve beraberlik içinde olması gerektiğini söyledi.

Rusya'da yaşanan olaylar sırasında Belarus'un aldığı önlemler hakkında bilgi veren Lukaşenko, "Rusya'da olaylar meydana gelirken, Belarus ordusunu savaşa hazırlık durumuna geçirme talimatı verdim. Ordumuz, Silahlı Kuvvetlerimiz, polis ve özel birlikler savaşa hazırlık durumuna geçirildi" diye konuştu.

Lukaşenko, Belarus'un bu meselede rol oynadığını belirterek, "Beni, Putin'i veya Prigojin'i kahraman ilan etmeye gerek yok. Çünkü durumu kontrol altına alamadık ve daha sonra çözüleceğini umduk, ancak böyle olmadı. Sonuç olarak, iki taraf arasında çatışma çıktı. Bu konuda hiçbir kahramanlık yok" şeklinde değerlendirmede bulundu.

Ayrıca, süreçte Belarus'tan kaçan muhaliflerin dahil olduğunu ve Belarus'ta benzer bir isyanın organize edilmesi çağrısında bulunduğunu ifade eden Lukaşenko, "Eğer Rusya'da kaos yaşansaydı, Batı bunu kullanırdı. Bence Rusya çökerse, hepimiz felaketin içinde kalır ve zarar görürüz" şeklinde konuştu.

Lukaşenko, NATO'nun Belarus sınırlarında ve bölgede genişleme politikası izlediğini vurgulayarak, "Yeni bir küresel çatışma tehdidiyle karşı karşıyayız. Böyle bir tehdit daha önce hiç bu kadar yakın olmamıştı. Ülkemiz ve bölgemizdeki durumu yeniden bozmak, kendi kurallarını bize dayatmak ve kendi düzenini kurmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Ancak bizim ülkemiz ve halkımız bu düzenin bir parçası olmayacak" dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —