Tarih: 10.06.2023 17:00

Hafize Gaye Erkan: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı - Kimdir, Yaşı ve Kariyeri

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığına atanan Hafize Gaye Erkan, ABD'de yaşayan ve "en genç finans profesörü" unvanını kazanan bir isimdir. İstanbul'da 1982 yılında doğan Erkan, İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesi'nde Endüstri Mühendisliği bölümünden 2001 yılında mezun oldu. Daha sonra eğitimine ABD'de devam etti ve 2005 yılında Princeton Üniversitesi'nde yöneylem araştırması ve finans mühendisliği alanında doktora derecesi aldı. Harvard Business School'da yönetim bilimleri ve Stanford Üniversitesi'nde liderlik üzerine iki eğitim programını tamamladı.

Kariyerine 2005 yılında Goldman Sachs'ta başlayan Erkan, 9 yıl boyunca ABD'deki büyük bankalar ile sigorta şirketlerine danışmanlık hizmeti verdi. Daha sonra First Republic Bank'ta çalışmaya başladı ve burada eş icra kurulu başkanı, başkan, yönetim kurulu üyesi, yatırım direktörü, mevduat direktörü ve risk eş direktörü gibi görevlerde bulundu. Ayrıca Tiffany & Co. gibi şirketlerin yönetim kurulu üyesi olarak görev aldı ve Marsh McLennan'ın yönetim kuruluna katıldı.

Hafize Gaye Erkan, bankacılık, yatırım, risk yönetimi, teknoloji ve dijital inovasyon konularında uzmanlığa sahiptir. Aynı zamanda Princeton Üniversitesi Yöneylem Araştırması ve Finansal Mühendislik Bölümü Danışma Konseyi'nde görev yapmıştır.

9 Haziran 2023 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan kararname ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığı'na atanan Hafize Gaye Erkan, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa bu göreve getirilen bir kadın başkan olmuştur.

Hafize Gaye Erkan, Finans Uzmanı Batur Biçer ile evlidir ve çiftin bir çocuğu bulunmaktadır.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —