Tarih: 23.06.2023 14:09

Finans Analisti İslam Memiş'in Merkez Bankası Kararı Sonrası Altın ve Döviz Tahminleri

Facebook Twitter Linked-in

İslam Memiş, bir finans analisti olarak Merkez Bankası'nın kararının ardından yaptığı tahminlerde yanıldığını kabul etti ve yeni bir tahminde bulundu. Memiş, yatırım açısından kendisinin "boşa düştüğünü" belirtti, ancak henüz her şeyin bitmediğini söyleyerek bir tarih vermedi. İslam Memiş, altın ve para piyasalarının Merkez Bankası'nın beklenenden düşük faiz artışı kararı sonrasında karmaşık bir duruma girdiğini değerlendirdi. Özellikle altınla ilgili tahmininin tutmadığını ifade eden Memiş, "alım yapamadım" dedi. Memiş, dolar, euro, gram altın ve ons altın hakkındaki tahminlerini paylaştı.

Merkez Bankası'nın faizleri yüzde 15'e yükseltmesiyle başlayan yeni dönem öncesinde Memiş, öncelikle borsa ve dolar-euro tahminlerini paylaştı:

"Merkez Bankası'nın faiz kararı açıklandı. Borsa ve döviz kurlarında neler olacak? Sahip olduğum Türk Lirası ile neler yapabilirim? Bayram tatili yaklaşıyor, bu süreçte neler bekleniyor? Bu sorulara cevap vermeye çalışacağım. Altın ve gümüş fiyatlarındaki sert düşüşü özellikle yorumlayacağım.

Borsa İstanbul günü 5428 puanda tamamladı ve yüzde 4.65 değer kazandı. Planımızda değişiklik yok. Daha önce borsanın dolarla birlikte yükseleceğini ve buna şaşırmamamız gerektiğini ifade etmiştim ve öyle oldu. Borsanın gerileyeceğini söylemiştim. Dün satışını yaptığımız hisselerin yüzde 50'sini alım yapmıştık, diğer yarısını ise faiz kararını bekliyorduk, ben yapamadım ancak bazı arkadaşlarımız alım yaptı. İyi bir karar verdiler. Piyasalarda fırsatlar hiçbir zaman bitmeyecektir. Bayram sonrasında bu süreçlerin devam edeceğini tahmin ediyorum.

Dolar kuru 23.43'e geriledi, piyasalar faiz kararını beğenmeyince hızlı yükselişler gördük. Agresif bir faiz artışı olursa 22.80'i görebiliriz demiştim, ancak 23'ün bile altına inmeyen bir kur gördük. Yabancılar agresif şekilde dolar alımı yaptılar. Hızlı yükselişler yaşadık. Ben 23.30'dan veya 23.40'tan dolar alımı yapmam, 24.60 seviyesinden dolar almayı aklımdan bile geçirmem. Son 6 aydır 2023 yılı içinde 24-25 bandını görebileceğimizi söylemiştim. Beklenenden önce bir atak gerçekleşti. Günlük bazda yüzde 4.65'lik bir değer artışı sağlıksız bir fiyatlamadır. Dolar borcum var ve yatırım yapmayı düşünmüyorum. Fırsatları beklemeye devam edeceğiz.

Euro/TL'de yine bu yıl 28, ardından 30 lirayı görebileceğimizi ifade etmiştim. Saat 14:00'teki faiz kararı sonrasında alım fırsatı yakalayabileceğimizi belirtmiştim. Bugün euro/TL'nin 27.41'e kadar yükseldiğini gördük. Burada da euro'dan uzak durmanın iyi olacağını düşünüyorum."

"Altın ons fiyatı... Haziran ayı içinde ons altında 1910 seviyesini bekliyoruz demiştim. Bugün bu tahminimiz gerçekleşti ve ons altın 1912 dolara ulaştı. Altın ons fiyatı şu anda 1916 seviyesinde. Aşağı yönde hareket ederse 1900 destek seviyesini görebiliriz. Yine döviz kuru üzerinden işlem yapacak olanlar, elinde dolar bulunduranlar 1910 doları görüyorlar ve ben buna giriş için uygun bir fiyatlandırma olduğunu düşünüyorum. 2000 dolar seviyesindeki ataklar için bir fırsat.

Gram altın Türk Lirası karşısında 1511 lira seviyesinde bulunuyor. Serbest piyasalarda 1525'e kadar yükseldi. Gram altın fiyatı serbest piyasalarda 1443'e kadar geriledi. 1481'den çıkış yapmıştık. Önceden ifade ettiğim gibi, 1460, 1450 gibi seviyeleri takip edeceğiz ve faiz kararından sonra alım yapacağız. Yüzde 50 alım yapanlar olduğu gibi, benim gibi bekleyenler de oldu. Yüzde 50 alım yapanlar doğru bir karar verdi. Ancak faiz kararının ardından piyasaların beklenmedik şekilde değişmesi nedeniyle benim gibi yüzde 50 alım yapmayanlar da var. Şu anda 1500'ün üzerindeki gram altın benim ne tercih ettiğim ne de tavsiye ettiğim bir fiyat. Uzak durulması gereken bir seviye. Dolar kurunun yükselmesi nedeniyle gram altın destek buldu. Uluslararası piyasalarda altın düşük seviyelerde bulunuyor. Agresif dolar yükselişleri nedeniyle yeni yükselişler gördük.

Seçimlerden önce 1516 liradan gram altın alanlar oldu. Fiyat 1455'e kadar geriledi. Biz 1481'den satış yaptık. Bazıları düşmeyeceğini söyledi ancak fiyat 1443'e kadar geriledi. Şu anda fiyat 1511 seviyesinde bulunuyor. Bana göre, yeniden 1480'li rakamları göreceğiz. Sattıklarımızı geri alacağız, bu kadar basit. 1516 liradan gram altın alan yatırımcının psikolojisi önemli çünkü 1443'ü gördü. Ters köşe olduğumuz için, yani kişisel öngörüm gerçekleşmediği için alım yapamadım. Bu seviyelerde alım yapmanın doğru olduğunu düşünmüyorum. Eğer 1440'tan alım yapmış olsaydık, hedefimiz 1600 seviyesiydi. Bu seviyeleri göreceğimizi düşünüyorum. Bayramdan sonra piyasalarda sert bir müdahale bekliyorum ve zararsız bir şekilde bu durumu telafi edeceğiz.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —