Tarih: 24.04.2023 15:08

Çilek: Besin Değeri Yüksek ve Sağlığa Yararlı Bir Meyve mi? Faydaları ve Yan Etkileri Neler?

Facebook Twitter Linked-in

Çilek kırmızı rengi ve üzerindeki minik minik benekleri ile görüntü olarak da  çok hoş, çok şeker geliyor değil mi? Bu şahane meyve makul miktarda tüketildiği müddetçe çok da sağlıklı. Diğer tüm gıdalarda olduğu gibi çileğin de azı karar fazlası zarar sayılıyor. Çok miktarda yenildiğinde ishal, karın ağrısı, mide bulantısı, reflü, kurdeşen gibi şikayetler ortaya çıkabiliyor. Çileğin muhtemel diğer zararları için buyurun devam edelim:

ÇİLEK YEMENİN ZARARLARI NELERDİR?

Diyetisyenler günde 8-10 adet küçük-orta boy çilek yemenin güvenli olduğunu bu miktarın herhangi bir yan etkiye yol açmadığını bildiriyor. Ancak çok fazla çilek yerseniz yahut çileğe karşı alerjiniz varsa şu sorunlarla karşılaşabilirsiniz:

ALERJİ YAPABİLİR

Bazı insanların çileğe karşı alerjisi olabiliyor. Çilek alerjisinin belirtileri arasında kurdeşen, kaşıntı, şişme ve nefes almada zorluk gibi belirtiler yer alıyor. Şiddetli vakalarda, kişinin hayatının tehdit eden bir reaksiyon olan anafilaksi sorunu ile bile karşılaşılabiliyor. Çileğe alerjiniz varsa çilekten uzak durmalısınız.

SİNDİRİM SORUNLARI YAPABİLİR

Çilek lif açısından zengin içeriği ile makul miktarda tüketildiğinde faydalı. Ancak çok fazla çilek yemek mide ağrısı, ishal, mide ekşimesi, reflü ve şişkinlik gibi sindirim sorunlarına yol açabiliyor.

İLAÇLARLA ETKİLEŞİME GİREBİLİYOR

Çilek, bazı ilaçlarla etkileşime girebilecek bileşikler içermekte. Örneğin kan sulandırıcı ilaçlarla ve yüksek tansiyon ilaçları ile etkileşime girip bu ilaçların etkinliğini artırabiliyor veya azaltabiliyor. Çilek yemeyi seviyorsanız en azından ilaç saatine denk getirmemeye özen gösterin.

TARIM İLACI KALINTILARI İÇEREBİLİYOR

Meyve ve sebzelerin üzerindeki tarımsal ilaç kalıntıları yani pestisitler sağlığımızı tehdit ediyor. Çilek de pestisit oranı en yüksek meyvelerden.  Pestisitler vücut tarafından emilip çeşitli sorunlara yol açabiliyor. Pestisitlerin potansiyel sağlık etkilerinden bazıları kanser, üreme problemleri, endokrin bozulması ve nörolojik hasar. Bu zararlı etkilerden korunmak için organik çileği tercih etmek önemli.

ÇOCUKLARDA ÇİLEK HASSASİYETİ

Çileğe karşı hassasiyet, özellikle çocuklar arasında oldukça yaygın. Çileğin çocuğa zarar verdiğini gösteren belirtiler arasında ağızda kaşıntı veya karıncalanma, kurdeşen, baş ağrısı ve dudaklarda, yüzde, dilde veya boğazda şişme ve ciddi vakalarda solunum problemleri yer alıyor. Çilek ayrıca guatrojen içermekte. Bu bileşik, tiroid bezinin vücudumuzdaki işleyişini etkileyebiliyor.

HORMON İÇEREBİLİYOR

Eskiden çilek yalnızca Mayıs ayından itibaren satıştaydı. Günümüzde seralar sayesinde yaz kış çilek yiyebiliyor. Peki bu nasıl mı oluyor? Tabi ki çileğe hormon verilmesiyle! Çok büyük, kokusunu ve formunu kaybetmiş bir çilek, hormonlu çilek sayılabiliyor.  Hormonlu çilekler ise başta mide hastalıkları olmak üzere birçok sağlık sorununa yol açabiliyor.

ÇİLEK YEMENİN FAYDALARI NELERDİR?

Çileğin zararlarını saydık, sıra geldi yararlarına. Peki çileğin sağlığa ne gibi faydaları var? Buyurun başlıyoruz!

  1. Çilek yüksek C vitamini içeriği sayesinde bağışıklığı güçlendiriyor, hastalanmayı önlüyor.
  2. Lif açısından zengin bir meyve olarak kabızlığa şifa oluyor.
  3. Kanser, serbest radikallerin hücrelere verdiği zararlar sonucu ortaya çıkan kronik hastalıklardan. Çilek zengin antioksidanlar içerdiğinden ve anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğundan kanserle savaşmaya yardımcı oluyor.
  4. Michigan Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, çilek dahil tüm meyveler, antioksidan muhtevası sayesinde göbek yağlarının yakılmasını sağlıyor.
  5. C vitamininin yanı sıra çilek B1, B2, B3, B5, B6 gibi B grubu vitaminlerini ve E vitamini ile K vitamini de içeriyor. Kalsiyum, demir, bakır ve magnezyumda çileğin içerisinde bulunan minerallerden bazılarıları. Bu besin içeriği ile vitamin ve mineral ihtiyacınızı karşılıyor.
  6. Çilek özellikle hamilelik döneminde oldukça önemli olan folat ihtiyacının %10'unu temin edip bebeği doğum kusurlarından koruyor.
  7. İdrar söktürür, vücuttan toksinleri temizler, ödemi giderir.
  8. Çilek ona kırmızı rengini veren ve antioksidan özellik taşıyan antisiyanin ismindeki madde sayesinde kalp sağlığını koruyor.
  9. İçerdiği ve lif ve antioksidanlar sayesinde kötü kolesterol seviyesini düşürüyor.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —