Tarih: 23.06.2023 11:50

İstanbul Valiliği Orman Yangınlarına Karşı Önlemler Alıyor

Facebook Twitter Linked-in

İstanbul Valiliği, orman yangınlarının önlenmesi amacıyla bazı önlemler alınmasını duyurdu. Valilik tarafından yapılan yazılı açıklamada, yaz mevsimiyle birlikte hava sıcaklıklarının artış göstermesi, ormanlık alanlarda yoğun insan ve araç hareketliliği, kasıtlı veya ihmalkar davranışlar sonucu orman yangınlarının meydana gelebileceği değerlendirildi. Bu sebeplerle 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 74. maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 9. ve 66. maddeleri gereğince, ormanlık alanlara girişlerin 24 Haziran 2023 - 15 Ekim 2023 tarihleri arasında yasaklanmasına karar verildi.

İstanbul İli sınırları içerisinde yer alan piknik ve mesire alanları, tabiat parkları, korular, parklar ve eko turizm alanları piknik yapmak, spor yapmak, yürüyüş vb. faaliyetlerde bulunmak için serbest bırakılmıştır. Ancak, ormanlık alanların dışında mangal yapmak, tüp kullanmak, nargile ve her türlü ateş yakmak kesinlikle yasaktır.

Ayrıca, orman içi, orman bitişiği ve ormanla ilişiği olmayan köyler/mahallelerde ağaç, dal ve her türlü bitki örtüsünün yakılması da yasaklanmıştır. Tesisler, sanayi kuruluşları ve enerji nakil hatlarıyla ilgili kuruluşlar da orman alanlarını etkileyebilecek her türlü faaliyet nedeniyle oluşabilecek yangın riskine karşı gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür.

Belediyeler, orman çevresinde bulunan çöp toplama alanlarında koruma bandı oluşturacak ve yangın riskine karşı gerekli iş makinelerini hazır bulunduracaklardır. Sokak hayvanlarını beslemek isteyen vatandaşlar, ilgili ilçe güvenlik birimleri ile Orman İşletme Şefliklerine bildirerek izin almak kaydıyla yasaklı alanlarda besleme yapabileceklerdir, ancak piknik yapma ve ateş yakma yasaklarından muaf tutulmayacaklardır.

Denetim ekipleri, ilçe kaymakamlıkları ve Orman Bölge Müdürlüğü tarafından koordineli bir şekilde gözetim ve denetim yapacaklardır. Yangına etkili müdahale için gerekli olan tüm kamu ve özel sektör imkanları kullanılacak ve bu kararın hükümleri İstanbul Valiliği tarafından yürütülecektir.

Yukarıda belirtilen karar ve önlemlere aykırı hareket edenler hakkında 6831 sayılı Orman Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Kabahatler Kanunu gereğince idari ve adli işlem yapılacaktır. Bu karar, 24 Haziran 2023 - 15 Ekim 2023 tarihleri arasında İstanbul İli sınırları içerisindeki tüm ormanlık alanlarda uygulanacaktır.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —