Tarih: 25.06.2023 12:35

TCMB Menkul Kıymet Tesisine İlişkin Tebliğde Değişiklik Yayımlandı

Facebook Twitter Linked-in

TCMB'nin menkul kıymet tesisine ilişkin tebliğinde değişiklik yapıldığı ve bu değişikliğin Resmi Gazete'de yayımlandığı bildirildi.

Yapılan düzenlemeye göre, sadeleştirme politikası çerçevesinde ilk adım olarak menkul kıymet tesis oranının yüzde 10'dan yüzde 5'e düşürülmesine karar verildi.

Tebliğ kapsamında, bankaların menkul kıymet tesis oranı, gerçek ve tüzel kişiler için hesaplanan paylardan daha düşük olanı yüzde 57'nin altında kalan bankalar için 7 puan artırımlı, yüzde 70 ve üzerinde olan bankalar için ise 2 puan indirimli olarak uygulanacak.

Tebliğe eklenen "Bankaların dönüşüm oranına göre menkul kıymet tesisine ilişkin geçici uygulama" başlıklı maddeye göre, bankaların yabancı para mevduat/katılım fonundan Türk lirası mevduat/katılma hesabına dönüşüm oranı yüzde 10'un altında ise eksik kalan kısımın iki katı tutarında menkul kıymet bloke edilecektir. Tesis süresi, hesaplama tarihini takip eden ayın son cuma gününde başlar ve tesis başlangıcını takip eden altıncı ayın son cuma gününden bir gün önce sona erer. Ancak bu hükümler, yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonu büyüklüğü Merkez Bankası tarafından belirlenen tutarın altında olan bankalara uygulanmayacaktır.

TCMB'nin internet sitesinde yapılan açıklamada da, Para Politikası Kurulu'nun mevcut mikro ve makro ihtiyati çerçevenin etki analizlerine dayanarak ve kademeli bir şekilde sadeleştirileceği ifade edilmiştir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —