Tarih: 11.06.2023 13:34

Yaz Aylarında Klima Kullanımı ve Yaz Zatürresi: Uzmanlar Uyarıyor

Facebook Twitter Linked-in

Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte, bunaltıcı sıcaklar da kendini hissettirmeye başladı ve insanlar klima kumandalarını aramaya başladı. Ancak uzmanlar, klimanın yanlış kullanımının insan sağlığı üzerinde ciddi tehditler oluşturabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. Havaların ısınmasıyla birlikte, kavurucu sıcakların etkisini göstermeden önce uzmanlar, klima kullanımına bağlı olarak yaz zatürresine dikkat çekiyor. Ülkemiz genelinde bu yazın sıcak ve nemli geçmesi ve dolayısıyla klima kullanımının artması bekleniyor. Hem evlerde hem de işyerlerinde serinlemek için açılan klimalar ve havalandırmalar, yaz aylarında en sık görülen ve halk arasında "zatürre" olarak bilinen pnömoniye neden olabiliyor.

Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, kış aylarında grip gibi hastalıkların daha yaygın olduğunu, ancak yaz aylarında bu tür zatürre vakalarının daha sık görüldüğüne dikkat çekiyor. Bu hastalığın sebebi ise "Legionella" adı verilen bir bakteri.

Prof. Dr. Şevket Özkaya, "Legionella" bakterisinin klima sularında ürediğini ve insanların bu yolla yaz zatürresine yakalanma riskinin kış aylarına göre çok daha yüksek olduğunu belirtiyor. Klima zatürresinin özellikle kronik hastalığı olan kişilerde ölümcül sonuçlar doğurabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Özkaya, önemli uyarılarda bulunuyor. Özkaya, "Klimaların havalandırılmasıyla birlikte insanlar 'lejyoner' bakterilerini akciğerlerine aldıklarında 'klima pnömonisi' veya 'yaz zatürresi' dediğimiz hastalığa yakalanabiliyorlar. Bu durum özellikle kronik astım, KOAH ve kanser hastalarında ölümcül sonuçlar doğurabilir" diyor. "Klima temizliğine önem verin ve uzun süre klimalara maruz kalmaktan kaçının" diye ekliyor.

Özellikle klimaların düzenli olarak temizlenmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Özkaya, klima zatürresinin grip gibi belirgin belirtiler göstermediğini söylüyor. Eklem ağrıları, ateş, halsizlik, ishal gibi hafif soğuk algınlığı belirtileriyle seyrettiği için hastalık hemen anlaşılamayabilir. Özellikle kronik hastalığı olan kişilerde, bu durum hayati sonuçlara yol açabilir. Ani ısı değişikliklerine, örneğin sıcaktan soğuya ve klimalara uzun süre maruz kalmakla birlikte ortaya çıkan belirtiler, COVID-19 ile karıştırılabileceği için vatandaşlara kapalı ortamlarda dikkatli olmaları çağrısında bulunuyor. Klima ayarlarını 22 derecenin altına düşürmemeleri ve bu ısı değişimlerine uzun süre maruz kalmamaları önerisinde bulunuyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —