Tarih: 31.03.2023 12:38

Evde bakım maaşı aylığı ne kadar, kimler alabilir? Şartları ve evrakları nelerdir?

Facebook Twitter Linked-in

Evde Bakım Maaşı Nedir? Ne Kadar?

Günümüz koşullarında engelli olan kişilere devlet tarafından ekonomik ve sosyal haklar tanınır. Bir eve giren gelir o evde bulunan kişi sayısına bölündüğü zaman kişi başına kalan rakama aylık denir. Kendi bakımını tek başına sağlayamayan engelli birine akrabasının bakması ve 3. Kişiye ödenecek olan aylığına evde bakım maaşı denilmektedir.Evde bakım maaşı; engelli olan kişilere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından sunulan bir ücrettir.
Emekli taban maaşlarına yapılan zammın ardından gözler sosyal yardım ödemelerine deçevrildi.2023 yılında hak sahiplerine ödenecek evde bakım maaşının miktarı 4 bin 337 TL okarak belirlenmişti.
Bakıma ihtiyacı olan engelli bireylerin bakımına destek olması amacı ile verilen bir sosyal yardım olan evde bakım maaşı, asgari ücretin aylık net ücretinden 2/3'ünden daha az olmaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan hastanelerden alınan engelli raporuna göre verilen bu maaş için engelli bireyin en az %50 engelliliğinin olması gerekmektedir. Ayrıca ağır engelli olarak kabul edilmesi gerekmektedir.

Evde Bakım Maaşını Kimler Alabilir?
Üvey aile bireyleri dahil olmak üzere, evde bakım maaşını bakıma ihtiyacı olan, tek başına ihtiyaçlarını gideremeyen engelli kişilerin yakınları alabilmektedir. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

Engelli kişinin hanımı veya beyi, çocuğu, çocuğunun eşi
Engellinin anne ve babası
Engellinin torunu ve torunun eşi
Engellinin kardeşi ve eşleri
Kardeşlerin çocukları
Kardeş çocuğunun eşi
Eşin anne ve babası
Eşin kardeşleri
Amca ve amcaların eşleri
Amca çocuğu ve amca çocuğunun eşi
Hala ve halanın eşi
Hala çocukları ve eşi
Dayılar ve eşleri
Dayı çocukları, eşleri
Teyze ve eşleri, teyze çocukları ve eşleri.
Söz konusu olan kişiler engelinin bakımını üstlendiği zaman bu maaşı alabilmektedirler. Evde bakım maaşı başvuru yapılarak ve gerekli raporlar sağlanarak maaşın alınması söz konusu olabilir.

Evde Bakım Maaşı Alma Şartları Nelerdir?
Bakıma muhtaç olan ve kendi ihtiyaçlarını karşılayamayan engelli bireylere sağlanan sosyal yardım olarak tanımlanan evde bakım maaşı şartları şöyledir:

Kişinin ağır engelli olduğunu ispatlayan raporun olması gerekir. Her açıdan donanımlı olan bir hastanedeki sağlık kurulundan kaynaklı olarak düzenlenen engel oranı minimum %50 ve ağır engelli bölümünde evet cevabı yazan raporun olması gerekir. Bunun yanı sıra çocuklar bakıma muhtaç olduğu için çocukların raporu 1 ila 2 senelik verilmektedir.
Bakıma muhtaç olma özelliklerinin olması gereklidir. Bakıma muhtaç kişi tuvalet, yeme, banyo ve içme şeklindeki kişisel ihtiyaçlarını kendi başına getiremediği, yaşamını sürdürmek için başka birinin yardımına ihtiyacı olan kişi bakıma muhtaç olan engellidir.
Gelir özelliklerine uygunluk olması gerekir. Engelli olan kişinin yaşadığı ev içerisindeki tüm kişilerin kişi başına düşen geliri asgari ücretin iki bölü üçünü geçmemesi gerekir. Fakat bir kişinin bakmakla sorumlu olmamasına rağmen bir engelli kişiye bakması durumunda hanedeki gelir oranı dikkate alınmadan engelli kişinin şahsına ait gelirin asgari ücrette üç bölü ikiyi geçmemelidir.
Eğer engelli bir yakınız varsa ve gerekli şartları karşılıyorsanız eğer sizler de bu sosyal yardımdan destek alabilirsiniz.

Evde Bakım Maaşı Almak İçin Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?
engelli bireylerimizin daha rahat şartlarda yaşamını sürdürmesi için sağlanan evde bakım maaşı evrakları şöyledir:

Engelli kişi için Sağlık Kurulunun sunduğu rapor
1 tane fotoğraf
Nüfus müdürlüğünün verdiği bakıcı ve engelli için adresin olduğu vukuatlı nüfus örneğinin olması.
Yerleşim yeri belgesi olmalıdır.
Engelli kişiyle aynı evi paylaşan kişinin geçici vergi belgesi (iş yeri varsa)
Boşanma olursa boşanma kararının olması
Engelli kişiye ait olan kira kontratı, tarla, ekili ürün, tarım arazisi ve benzeri şeyler varsa tarlaların olduğu ilçe, il tarım müdürlüğünden geliri gösteren belgenin olması
Engelli kişinin kiralık mülkü varsa kira kontratı olmalıdır. Mülk boşsa mülkün boş olduğunu gösteren yazı muhtardan alınır.
Evde bakım maaşı bir sosyal haktır. Şartlarını tamamlayan her bireyin bu sosyal haktan yararlanma imkanı bulunmaktadır. Bu maaş kendi bakımını sağlayamayan kişilere bakım karşılığında 3. kişiler için sunulmuş ekonomik bir yardımdır.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —