Tarih: 24.04.2023 15:29

Dudak Çevresindeki Yaraların Nedenleri ve Doğal Tedavi Yöntemleri

Facebook Twitter Linked-in

Dudak, ağız çevresindeki yaralar dudak çevresindeki cildin kuruması, yarılması ve iltihaplanması sonucunda meydana gelebiliyor. Bu durum dudak etrafında ağrı, cildin çatlaması, kanaması gibi belirtilere de sebep olabiliyor. Ağız çevresindeki yaralar genellikle cilddi nedenlerden kaynaklanmadığından 15 gün gibi kısa sürede geçebiliyor. Cildiye doktorunun vereceği ilaçlara devam etmek bu süreci hızlandırabilir.

DUDAK VE AĞIZ KENARINDA, ÇEVRESİNDE YARA NEDEN ÇIKAR?

Uçuk: Dudak ve ağız çevresinde yara oluşumunun en sık karşılaşılan nedeni uçuktur.Uçuk Herpes simplex adı verilen bir virüsten dolayı ortaya çıkıyor. Genellikle burun delikleri, ağız ve dudak çevresinde görülüyor. Bazen ağrı da yapabiliyor, buz uygulamak uçuğun neden olduğu ağrıyı giderebilir. Uçuk, önce şişlik ve kaşıntı ile kendini gösteriyor. Dudak kenarında da yara şeklinde belirti verebiliyor. Cilt enfeksiyonları, korku ve stres uçuk oluşumunu tetikleyebiliyor. Dudak bölgesi devamlı tahriş oluyorsa (örneğin kuruluktan dolayı çatlıyorsa) bu da uçuk çıkmasına yol açabiliyor. Bağışıklık sisteminin zayıflaması ve hormonlarda düzensizlik de uçuk nedenlerinden. Uçuk tedavisi ilaçlarla ve kremlerle yapılabiliyor.

Dudak, ağız çevresinde yaraların diğer nedenleri şunlardır;

  1. Kansızlık (düşük alyuvar sayısı)
  2. Dudak kalemi, ruj, dudak parlatıcı gibi maddelerin alerji yapması ve başkasına ait olan kozmetik ürünlerini kullanmak
  3. B12 vitamini eksikliği
  4. Alerji hastalığı
  5. Vitamin eksikliği
  6. Soğuk algınlığı, grip, nezle
  7. Kanser
  8. Folik asit eksikliği
  9. Az su içme alışkanlığı
  10. Dehidrasyon (Vücudun susuz kalması)
  11. Grip, soğuk algınlığı gibi durumlardan burnun sık akmasına bağlı olarak dudak, ağız çevresindeki cildin tahriş olması
  12. Aftlar
  13. Dudak kenarında mantar enfeksiyonu
  14. Dudak kenarında uçuk çıkması
  15. Cilt kuruluğu
  16. Ağız yoluyla solunum yapılması
  17. Stres
  18. Folat eksikliği
  19. Soğuk yaralar (herpes simpleks virüsü enfeksiyonu)
  20. Dudakların sık sık yalanması
  21. B vitamini eksikliği
  22. Kullanılan ilaçların yan etkisi olarak

DUDAK VE AĞIZ ÇEVRESİNDE, AĞIZ KENARINDA YARA NASIL GEÇER, HANGİ DOKTORA GİDİLİR?

Ağız ve dudak kenarında yara tedavisine cildiye doktoru bakıyor. Uygulanacak tedavi yöntemi, bu durumun nedenine göre belirlenecektir. Antibiyotikli merhem ve ağızdan alınan ilaçlar reçete edebilir. Uçuk bu duruma yol açtıysa uçuk ilacı kullanılabilir.

DUDAK VE AĞIZ ÇEVRESİNDE, AĞIZ KENARINDA YARA İÇİN DOĞAL TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Dudak, ağız çevresinde yaradan kurtulmak için doktorun vereceği ilaçların yanı sıra aşağıdaki doğal yöntemleri de uygulamaya devam edebilirsiniz. Bal, çay ağacı yağı, aloe vera ve yoğurt yaraya şifa olabiliyor.

ÇAY AĞACI YAĞI

Virüs, bakteri ve mantarların düşmanı olan bu yağ hem dudak kenarındaki yaralara hem de farklı cilt problemlerine birebir. Mikrobiyel enfeksiyonları iyileştiriyor, ağrıyı ve iltihabı gideriyor.

  1. Çay ağacı yağını kullanmadan önce su ekleyerek inceltin. Örneğin 1 tatlı kaşığının yarısı su yarısı ise çay ağacı olacak şekilde seyrelttikten sonra bir parça pamuğu bununla ıslatın. Dudağınızın kenarında oluşan yaralara sürün. Günde 3 kez buna devam etmeli.
  2. İkinci yöntem ise şudur: 1 yemek kaşığı vazelin, 4-5 damla çay ağacı yağıyla karıştırılır. Dudak kenarına uygulanıp yarım saat bekletilir ve suyla durulanır. Yaralardan kurtulana kadar tekrarlamanızın sakıncası yok. Muhtemelen 1 haftada yaradan eser kalmayacak. Hazırladığınız karışımı küçük bir kaba aktarın ve her gün buradan alarak kullanın.

YOĞURT

Ağız ve dudak kenarında yara oluşumu yoğurt ile de çözüme kavuşturulabilir. Probiyoktikler ve aktif bakteri kültürleri içeren yoğurt, vücuttaki zararlı bakterilerle savaşıp, cilt hastalıklarına şifa olabiliyor. Yoğurt ayrıca cilde nem verir, iyileşme sürecini hızlandırır. Ağzınızın kenarındaki yaralı bölgeye biraz yoğurt sürün. Günlük uygulama sıklığı 7-10 defa. Fakat mutlaka uyumadan önce de yapın ki gece boyu cildinizde kalsın. Sabahleyin ılık suyla durulayabilirsiniz. Bir de her gün 2-3 kâse yoğurt yemeniz önerilir. Tedavinizi destekleyecektir.

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI

Dudağımın kenarında yara çıktı, nasıl geçer? diye düşünüyorsanız hindistancevizi yağından da fayda görebilirsiniz. Antimikrop özelliğe sahip olan bu doğal yağ, patojenlerin büyümesina ve çoğalmasına engel oluyor. Bu sayede enfeksiyonla mücadele ederek kısa zamanda iltihaptan kurtulmaya da yardımcı oluyor.

Hindistancevizi cilt kuruluğunu da ortadan kaldırıyor, cildi nemlendirip ciltteki tahrişi ve ağrıyı geçiriyor.

  1. Dudak kenarındaki yara için bir miktar hindistancevizi yağı uygulamak, bunu günde 3-4 kere yapmak gerekir.
  2. Farklı bir yol da şöyle: Limon suyunu ve hindistancevizi yağını eşit miktarda karıştırın. Yara olan kısma tatbik edin. 15 dakika dursun, soğuk suyla temizleyin. Bu işlemi her gün iki defa gerçekleştirin.

Bildirdiğimiz yöntemler en az 7-10 gün uygulanmalı. Yoksa tam olarak sonuç alınamayabilir.

BAL

Bal cildi çok iyi bir şekilde nemlendiriyor, antibakteriyel etkisi sayesinde de cilt sorunlarının giderilmesinde rol oynuyor. Dudak kenarında yara da bu problemlerden biri. Antiviral ve antimikrobiyal olan bal nfeksiyona sebebiyet veren zararlı mikroorganizmaları ortadan kaldırıyor, ağrıyı ve acıyı geçirmeye yardımcı oluyor. Dudağınızın çevresinde yara çıktıysa oraya bir miktar bal uygulayın. Her gün günde 4-5 kez buna devam edin

ALOE VERA

İşte dudak kenarındaki yaraların tedavisi için başarılı bir yöntem daha! İltihap sökücü ve mantar karşıtı yapısıyla aloe vera, bakterilerin ve mantarların üstesinden rahatlıkla gelebilir!

Ayrıca dudakların etrafını nemlendiriyor, cildi onarıyor.

  1. Aloe vera yaprağı kesin ve içindeki jel çıkarın
  2. Buzdolabına koyup yarım saat bekletilip dudak kenarında yara olan bölgeye soğuk halde sürülür.
  3. 15-20 dakika geçtikten sonra soğuk suyla yıkanır.
  4. Yaralar kaybolana dek her gün 2-3 defa uygulamaya devam edilebilir.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —