Tarih: 11.07.2023 14:54

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI YILMAZ, EK BÜTÇE KANUN TEKLİFİNİ SUNDU: “2022 YILI EKİM AYINDAN İTİBAREN GEÇEN 8 AYLIK SÜREDE ENFLASYON ORANINDA 47,3 PUAN DÜŞÜŞ MEYDANA GELMİŞTİR”

Facebook Twitter Linked-in

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 1,1 trilyon liralık ek bütçe kanun teklifini sundu. Yılmaz, “2022 yılı Ekim ayından itibaren geçen 8 aylık sürede enflasyon oranında 47,3 puan düşüş meydana gelmiştir. Orta vadede enflasyon oranlarını yeniden tek haneli seviyelere düşürmek önümüzdeki dönemde makroekonomik anlamda en önemli hedefimiz olacaktır” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, bugün; 1,1 trilyon liralık ek bütçeye ilişkin kanun teklifini görüşüyor. Kanun teklifine ilişkin sunumu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz yaptı. Yılmaz, şunları söyledi:

“YIKIMIN MALİYETİ YAKLAŞIK 104 MİLYAR DOLAR: Depremin yol açtığı yıkımın maliyeti yaklaşık 104 milyar doları bulmaktadır. Bu gelişmeler bir yandan gelir beklentilerimizi ve harcama büyüklüklerimizi etkilerken, diğer yandan ihtiyaçlarımızı farklılaştırmıştır. Küresel belirsizlik ve risklerin devam ettiği bu makroekonomik ve jeopolitik ortamda, yüzyılın en büyük afetlerinden birinin de yaşanmış olmasıyla, bütçemizdeki mevcut ödeneklerin dağılımını ve miktarını yeniden taksim etme ve dolayısıyla kamu hizmetlerinde herhangi bir aksaklık oluşmaması amacıyla 2023 yılı bütçemizde revizyona gitme ihtiyacı hâsıl olmuştur.

ENFLASYONDA, YÜZDE 47,3 PUAN DÜŞÜŞ MEYDANA GELMİŞTİR: Gerek vergi ve sübvansiyonlar gerekse fahiş fiyat artışlarıyla mücadelede denetimlerin artırılması gibi pek çok adım atmış bulunuyoruz. Tüm bunlarla birlikte, makroekonomik ve finansal istikrarı korumaya ve güçlendirmeye yönelik ilave tedbirleri hayata geçirdik. Selektif kredi politikamızı destekleyecek şekilde kredilerin tüketimden ziyade üretime, yatırıma ve ihracata yönelmesini sağlamak üzere tüketici kredilerinde ilave makro ihtiyati tedbirler aldık. Enflasyon oranları karşısında ücretli kesimin satın alma gücünün korunmasında taviz vermeyen ve enflasyon üzerinde artışlarla; bu kesimleri destekleyen tarafta olduk. 2022 yılı Ekim ayından itibaren geçen 8 aylık sürede enflasyon oranında 47,3 puan düşüş meydana gelmiştir. Orta vadede enflasyon oranlarını yeniden tek haneli seviyelere düşürmek önümüzdeki dönemde makroekonomik anlamda en önemli hedefimiz olacaktır.

KKM BÜYÜKLÜĞÜ 870 MİLYAR LİRAYA ULAŞTI: 23 Haziran itibarıyla sistemin başlangıcından itibaren sağlanan kefalet hacmi 730 milyar lirayı bulurken bu kefalet hacmi çerçevesinde ulaşılan kredi büyüklüğü 870 milyar liraya ulaşmıştır. Yılın ilk çeyreğinde faiz tavanlarının kaldırılmasıyla birlikte Kur Korumalı Mevduat uygulamasına olan talep artmış ve 27 Haziran itibarıyla KKM bakiyesi 2,7 trilyon liraya ulaşmıştır. Bu tutar toplam mevduatın yüzde 25’ini oluşturmaktadır. Uygulama başlamadan önce yüzde 60’ın üzerinde olan mevduatın dolarizasyon oranının ise 27 Haziran itibarıyla yüzde 40,7’ye gerilemiş olması son derece önemlidir. TL mevduatların desteklenmesi amacıyla KKM’ye uygulanan stopaj istisnası ile diğer TL mevduatlara uygulanan stopaj indirimlerinin süresini 2023 yılsonuna kadar uzatmış, döviz mevduatlarına uygulanan stopaj oranlarını ise yükseltmiş bulunuyoruz.

ŞU ANDA 67 BİN 190 KİŞİ BU ÇADIR KENTLERDE BARINDIRILMAKTADIR: Kahramanmaraş merkezli depremlerde ortaya çıkan 30 katrilyon jul’luk enerji yoğunluğu, 1945’te atılan atom bombası ile Hiroşima’da ortaya çıkan 15 trilyon jul’luk enerji yoğunluğunun yaklaşık 2 bin katı büyüklüğündedir. Bu kıyas dahi felaketin boyutlarını net olarak ortaya koymaktadır. Bölgede; AFAD, TÜBİTAK ve MTA tarafından yapılan arazi çalışmaları sonucunda başta otoyollar ve demiryolları olmak üzere zeminde 3 ila 7 metreye kadar varan yer değiştirmeler gözlenmiştir. Bu depremlerde hayatlar yıkılırken başta şehirlerimiz ve altyapısı olmak üzere sanayi alanları, tarihi ve doğal zenginlikler, kırsal yerleşim alanları, sulama, iletişim, ulaşım ve lojistik altyapısı, eğitim ve sağlık kurumları, ibadethaneler ve sosyal donatı alanları büyük zarar gördü. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarının katkıları ile mart ayında yayımladığı 2023 Kahramanmaraş ve Hatay Depremleri Raporu kapsamında depremin ekonomiye tahmini maliyeti yaklaşık 104 milyar dolar olarak hesaplanmıştır. Bölgeye 1 milyon 3 bin 218 çadır sevk edilmiş, 350 çadır kentte ve parçalı çadır alanlarında toplam 2 milyondan fazla vatandaşımız kurulan çadırlarda geçici olarak barındırılmıştır. Geldiğimiz noktada çadırlara olan ihtiyaç azalmakta, geçici barınma ihtiyacı kurulan konteyner kentler ile karşılanmaktadır. Şu anda 121 çadır kentte 17 bin 866 çadır kurulu olup 67 bin 190 kişi bu çadır kentlerde barındırılmaktadır. Kurulan 312 konteyner kentte ise 164 bin 982 konteynırda 423 bin kişi barındırılmaktadır.

BUGÜNE KADAR 180 BİN KONUTUN İHALESİ YAPILDI: Hiçbir afette, hiçbir felakette milletimizi sahipsiz bırakmadığımız gibi deprem bölgesindeki 11 ilimizin altyapısı ve üstyapısıyla yeniden ayağa kaldırılması birinci önceliğimizdir. 319 bini bir yıl içinde olmak üzere, yeni konutları inşa ederek depremden etkilenmiş şehirlerimizin tamamını ayağa kaldıracağız. Bugüne kadar 180 bin konutun ihalesi yapılmış olup süreç hızla devam ettirilecektir.

DEPREM ZARARLARININ GİDERİLMESİ AMACIYLA BÜTÇEDEN TOPLAM 762 MİLYAR LİRA HARCAMA YAPILMASI ÖNGÖRÜLMEKTEDİR: Ek Bütçe Kanunu Teklifi’nde, afet konutlarının yapımı ve altyapı hasarlarının giderilmesi için 482,8 milyar lira olmak üzere depremden zarar gören vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması ve kamu idarelerinin yapı stokunda oluşan zararların giderilmesi gibi amaçlarla toplam 527,3 milyar lira ödenek öngörülmüştür. 2023 yılında, diğer ödenek imkânları da dikkate alındığında deprem zararlarının giderilmesi amacıyla bütçeden toplam 762 milyar lira harcama yapılması öngörülmektedir.”

80 MİLYAR LİRASI FAİZE GİDECEK

Yılmaz, ek bütçe kalemlerini ise şöyle sıraladı:

Yılmaz, ek bütçenin gelirlerinin nereden sağlanacağını ise şöyle açıkladı:

“Gelir vergisi 201,4 milyar lira; kurumlar vergisi 163,1 milyar lira; dahilde alınan KDV 237,3 milyar lira; özel tüketim vergisi 306,6 milyar lira; motorlu taşıtlar vergisi 32,6 milyar lira; damga vergisi 30 milyar lira; harçlar 28,6 milyar lira; banka ve sigorta muameleleri vergisi 33,2 milyar lira; diğer vergiler 38,3 milyar lira. Vergi dışı gelirler ise 48,4 milyar lira olarak görülmektedir.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —